[1:48] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: [1:48] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez CzarekB » piątek, 16 listopada 2018, 00:44

Atlis napisał(a):Niepindol, tylko obejrzyj filmik.

Filmik tego typu jak kiedys ktos z Czech wstawil jak to nie pasuje skrzydlo do kladluba w 109 G z Tamiya ?
Na sile i obłudnie wszystko można zepsuć. W moim modelu wszystko pasowało idealnie, i musze cie zmartwic tym, że i w Spicie tez pewnie bedzie dobrze. Ta firma tak ma.
Filmik obejrzałem, polecam rozszerzenie znajomości języka angielskiego.
Czarek.
CzarekB

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » piątek, 16 listopada 2018, 01:27

Ja też obejrzałem i wrażenie mam, że gość dość niechlujnie klei ten model przed kamerą tylko do filmu.
Kuba P.

Postprzez Dominik » piątek, 16 listopada 2018, 06:23

Gościu musi się jeszcze podszkolić w częściach samolotów - lotki to chyba ailerons a nie flaps.
Osobiście widzę tylko jeden duży schodek, ale tam gdzie ma być.
Poza tym też odnoszę wrażenie, że on klei tego Spita na szybko, byle by go szybkp skończyć.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Artur Rzepka » piątek, 16 listopada 2018, 06:50

Jacek Bzunek napisał(a):
Artur Rzepka napisał(a):co tu chodzi, jakaś wersja miała poszerzony kadłub?

Nie znam się to się wkleję obrazek.
Obrazek

Nein, nie mam jak teraz zrobić zdjęć, ale pisząc dokładniej:
- przednia i tylna część osłony kabiny jest (przynajmniej u) podstawy szersza o ok. milimetr;
- przednia osłona nie jest wyprofilowana pod wersję z "bąblową" osłoną silnika, tylko taką jak w s-99
~W Internecie bądź sobą. Chyba że jesteś chamem. Wtedy bądź kimś innym.
Artur Rzepka

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 16 listopada 2018, 07:57

Dominik napisał(a):.......... widzę tylko jeden duży schodek, ale tam gdzie ma być.
Poza tym też odnoszę wrażenie, że on klei tego Spita na szybko, byle by go szybkp skończyć.

Oprócz schodka "tam gdzie ma być" czyli przy pokrywie zbiornika między kabiną a silnikiem jest jeszcze poziomy schodek z lewej strony kadłuba w linii zawiasów drzwiczek kabiny - też uważam że to raczej brak staranności przy wklejaniu tego segmentu kadłuba.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Atlis » piątek, 16 listopada 2018, 08:59

Kuba - w zestawie S-99 Edka, bo o nim mowa, jest ramka z częściami przezroczystymi, oznaczona G-10 i o ile mi wiadomo, znajduje się jak w G-10 Mtt, tak w C-10/S-99 i później pojawi się też G-10 WNF/WNF Diana. Szerokość owiewki jest taka sama co w G-6, inna jest szerokość podstawy wiatrochronu w przedniej części, który nawiązuje na poszerzony nos G-10.

Zdjęcie S-199 oczywiście wrzucił Jacek.

Dominik - Andy jest lamą, to niewątpliwie. Natomiast takich modelarzy jak on jest 85%. Więc jeśli on ulepił Spita Tamki tak, że po obu bokach kadłuba powstał zauważalny uskok, to raczej spodziewałbym się, że ten sam problem będzie miała reszta modelarzy. Dla mnie jest ta decyzja Tamki niezrozumiała - z jednej strony uprościli podwozie - i super, bo to świetny pomysł i ułatwienie podczas budowy, ze strony drugiej utrudnili życie przez wycięcie kadłuba. Dwie szerokości owiewek były by zdecydowanie bardziej sensownym rozwiązaniem. Różnice i tak nikt by nie zauważył. Tak jak nikt nie zauważy te dwa śmieszne wypustki na drzwiach pilota do ustawienia ich pod prawidłowym kątem...

Czarek - Andy jest sprzedawcą i jednym z nie licznych, którzy otrzymują białe pudełka Tamki. Więc na siłę raczej tego nie psuł. O mój angielski się nie martw.
Atlis

Postprzez Dominik » piątek, 16 listopada 2018, 09:49

Marian, wydaje mi się, że i taknto lepszy pomysł niż to zaproponowane przez Eduarda w Spitach VIII i IX. Wiem, że (podobno) tylko 5 osób robi teraz zamknięte kabiny, ale pomysł Tamiyi jest łatwiejszy do ogarnięcia.
Ale zobaczymy jak to wyjdzie w realu. Należę do tych 85% lepiaczy i jeśli mi wyjdzie to i innym się uda.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez karolkonw » piątek, 16 listopada 2018, 09:55

Kuba P. napisał(a):
Atlis napisał(a):No dla mnie sytuacja jest jasna, niebieska 2 z Prenzlau.

Długi 190 to tam nic, tez go powinni odświeżyć ale ciekawszy fakt to wydanie wersji 109 G-14/AS. W sumie jak mieli G-10 Mtt już gotowego to należało się tego spodziewać ale i tak mnie miło zaskakuje, że zrobili nowe formy dla kadłuba z tak niewielkimi różnicami.
Czy ten AS będzie dostępny też pojedynczo?

Hmmm tam nie wiele w tej ulotce widac ale jestes pewien ze oni wydali nowy kadlub ?
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 16 listopada 2018, 10:10

Atlis napisał(a):...utrudnili życie przez wycięcie kadłuba. Dwie szerokości owiewek były by zdecydowanie bardziej sensownym rozwiązaniem........

Tu również zapewne chodziło o możliwość wklejenia innego wiatrochronu z wewnętrzną szybą pancerną (jak w późnych V-kach i kolejnych wersjach) - poprzez wymianę wklejanego segmentu z inaczej ukształtowanym jego przodem - bez związku z szerokością owiewki.
Dotychczasowy Spit I/V Tamiyi wymagał szpachlowania falistej linii przy wiatrochronie jeśli zastosowany był jego wczesny wariant, co większość modelarzy ignorowała z niewiedzy bądź lenistwa :) .
Airfix ("nowy") ma wymienny tylko segment pod wiatrochronem - być może lepsze rozwiązanie.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Dominik » piątek, 16 listopada 2018, 11:25

Atlis napisał(a):Dominik - Andy jest lamą, to niewątpliwie. Natomiast takich modelarzy jak on jest 85%. Więc jeśli on ulepił Spita Tamki tak, że po obu bokach kadłuba powstał zauważalny uskok, to raczej spodziewałbym się, że ten sam problem będzie miała reszta modelarzy. Dla mnie jest ta decyzja Tamki niezrozumiała - z jednej strony uprościli podwozie - i super, bo to świetny pomysł i ułatwienie podczas budowy, ze strony drugiej utrudnili życie przez wycięcie kadłuba. Dwie szerokości owiewek były by zdecydowanie bardziej sensownym rozwiązaniem. Różnice i tak nikt by nie zauważył. Tak jak nikt nie zauważy te dwa śmieszne wypustki na drzwiach pilota do ustawienia ich pod prawidłowym kątem...

Tak z innej beczki.
1. Nie obrażaj lam, bo Cię oplują :twisted: :mrgreen: :mrgreen:
2. Ja wiem, że masz szklaną kulę, w której widzisz jak 85% lam psuje model.
3. Jakby dali szerszą owiewkę to pół świata, a przynajmniej fąfle Małej Firmy o Małym Znaczeniu na Rynku Modelarskim by jechali równo, że "za grube", że "czemu tak zrobili", że "nie tak było"...W sumie to czytałem parę razy, że owiewka jest za gruba w Spitach VIII/IX od Eda.
4. Jak pisałem wcześniej, zobaczymy jak to wszystko wyjdzie, a lamy pokażą co potrafią...

Howgh!

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Atlis » piątek, 16 listopada 2018, 11:31

Obrazek
Atlis

Postprzez Dominik » piątek, 16 listopada 2018, 11:57

???????????????????????????????????????

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez CzarekB » piątek, 16 listopada 2018, 13:03

Atlis napisał(a):Czarek - Andy jest sprzedawcą i jednym z nie licznych, którzy otrzymują białe pudełka Tamki. Więc na siłę raczej tego nie psuł. O mój angielski się nie martw.

Martwic sie nie martwie, nie mój problem ale juz kilka razy nam tutaj udowodniles, ze poliglota raczej nie jestes. A i masz cos nie tak z oczami, pudełko na video bylo w kolorach, nie białe. I chyba o to tutaj chodzi, ze to ktos inny a nie Ty dostaje te biale pudelka. Zdrada normalnie..... :mrgreen:
Czarek.
CzarekB

Postprzez Atlis » piątek, 16 listopada 2018, 13:16

Czarek, idź obracać te burgery. :-)
Atlis

Postprzez CzarekB » piątek, 16 listopada 2018, 13:42

Na razie zmywam gary, burgery to awans.
Czarek.
CzarekB

Poprzednia stronaNastępna strona