Nakajima Ki-27b, RS Models 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Nakajima Ki-27b, RS Models 1/72

Postprzez zegeye » środa, 30 stycznia 2019, 20:58

No i super. Sprawdziłeś czy te przyklejone karabiny wejdą ci ładnie pomiędzy cylindry silnika?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Postprzez Krzysiek Kowalik » czwartek, 31 stycznia 2019, 01:42

zegeye napisał(a):No i super. Sprawdziłeś czy te przyklejone karabiny wejdą ci ładnie pomiędzy cylindry silnika?

Lufy są zaraz za cylindrami. Z zewnątrz ich nie widać. Udało mi się zamknąć kadłub bez uszczerbku psychicznego na zdrowiu :D Połówki kadłuba nie mają kołków ustalających i w moim przypadku były trochę powichrowane. Kleiłem na raty. Chwytałem odcinek cyjanoakrylem później uzupełniałem spoinę zwykłym, wyginałem następny odcinek po czym łapałem cyjanoakrylem i później uzupełniałem spoinę zwykłym i tak po całym obwodzie... Teraz szpachla. Trochę jej wejdzie. Na skrzydła też. I chilloutowe nitowanie całości. Po woli trzeba myśleć o malowaniu, farby już idą. Przy okazji nabyłem osłonę z Rob Taurus do bodajże Hasegawy. Chcę zrobić otwartą kabinę a pocięta osłona z zestawu by za dobrze raczej nie wyglądała. Z tego co wyczytałem, chyba nawet w Twoim wątku- nawet siada w RS-ie.
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Krzysiek Kowalik » niedziela, 3 lutego 2019, 19:43

Model przenitowany. Niestety przegrałem bitwę z osłoną od Rob Taurus. Czytałem, że mimo iż dedykowana jest do hasegowy na RSie siada. U mnie po długiej męczarni i zamontowaniu przedniej i tylnej części okazało się że część środkowa za chiny nie chce prawidłowo siąść w prawidłowej pozycji przy opcji otwartej. Wyglądała jakby lewitowała. Nie miałem pomysłu jak to obejść. Skończyło się na zamontowaniu plastiku z zestawu w pozycji zamkniętej. Swoją drogą też tak jest spasowana, że szkoda gadać. Podsumowując poległem na całej linii w walce z oszkleniem w tym modelu :roll:
Z malowaniem poszło już trochę lepiej. Sporo czasu było to i z aparatem się pobawiłem. Trzymałem się kolejności z poprzednich postów. Na razie jest dobrze. Po kilku warstwach nie zalałem nitowania.

1. Błyszczący podkład
Obrazek

2. Amelinium. Później lakier błyszczący plus lakier do włosów
Obrazek

3. Czarny na linie, powinien zejść z farbą właściwą przy drapaniu
Obrazek

4. Kamo właściwe
Obrazek

Obrazek

Ogarnę szablony pod hinomaru i biorę się za pierwsze skrobanie.
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » niedziela, 3 lutego 2019, 22:35

Nie wiem po co wszystkie stery malowałeś na czarno , a potem je zamalowałeś :?:
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez cris » poniedziałek, 4 lutego 2019, 00:12

Krzysiek Kowalik napisał(a):
zegeye napisał(a):No i super. Sprawdziłeś czy te przyklejone karabiny wejdą ci ładnie pomiędzy cylindry silnika?

Przy okazji nabyłem osłonę z Rob Taurus do bodajże Hasegawy. Chcę zrobić otwartą kabinę a pocięta osłona z zestawu by za dobrze raczej nie wyglądała. Z tego co wyczytałem, chyba nawet w Twoim wątku- nawet siada w RS-ie.

Chyba jednak nie .Zbyszek nie miał vacu od Taurusa tylko z Falcona i pewnie dlatego ta różnica .

Krzysiek Kowalik napisał(a): Skończyło się na zamontowaniu plastiku z zestawu w pozycji zamkniętej. Swoją drogą też tak jest spasowana, że szkoda gadać. Podsumowując poległem na całej linii w walce z oszkleniem w tym modelu :roll:

Dziwne ,w moim zestawie oszklenie jest z Vaku i wygląda całkiem dobrze ,choć jak będzie siedzieć to się przekonam jak zacznę ,,dłubać " tego Rs'a
Wygląda na to że do późniejszych wypustów Ki 27 zaczęli dawać wtryskowe osłony kabiny :->
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez Krzysiek Kowalik » poniedziałek, 4 lutego 2019, 04:54

marco2607 napisał(a):Nie wiem po co wszystkie stery malowałeś na czarno , a potem je zamalowałeś :?:

Stery po czarnym podkładzie nie były ruszane. Może gdzieniegdzie srebrnym wjechałem jak na tylnym poziomym, ale później czarnym nie były poprawiane. Może na zdjęciach tak kontrastują po nałożeniu szarego. Na samym końcu pomalowałem je właściwym kolorem z dodatkiem jakiegoś jasnoszarego dla kontrastu miedzy powierzchniami metalowymi i płóciennymi. Widać tą różnice w miarę dobrze na stateczniku pionowym na ostatnim zdjęciu.

cris napisał(a):
Krzysiek Kowalik napisał(a):

Przy okazji nabyłem osłonę z Rob Taurus do bodajże Hasegawy. Chcę zrobić otwartą kabinę a pocięta osłona z zestawu by za dobrze raczej nie wyglądała. Z tego co wyczytałem, chyba nawet w Twoim wątku- nawet siada w RS-ie.

Chyba jednak nie .Zbyszek nie miał vacu od Taurusa tylko z Falcona i pewnie dlatego ta różnica .
...

To by wiele tłumaczyło :roll:

PS. zastanawiam się teraz nad drapaniem. Z tego co patrzyłem samoloty operowały dosyć głęboko w głębi lądu i raczej nie miały możliwości tak ostrej dezelki jak te z nad Pacyfiku. Chyba trzeba będzie odłożyć plan ostrego drapania na jakiegoś następnego Japończyka...
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Krzysiek Kowalik » poniedziałek, 4 lutego 2019, 21:59

Hinomaru, coś podrapane i położony połysk. Jutro lakier do włosów, kalki, zielony i druga skrobanka. Nie mogę się doczekać.

Obrazek
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Krzysiek Kowalik » wtorek, 5 lutego 2019, 23:56

Hey Ho! Let's Go! Jakżem zapowiedział takżem zrobił. Kalki, zielony i zdrapka. Chciałem uzyskać efekt wyeksploatowanej niechlujnie nałożonej farby gdzieś w polu przez jakiegoś skośnookiego mechanika Picassa. Dlatego też omijałem wszystkie napisy i znaki przynależności państwowej. Czarnego chodnika nie tyrałem bo to chyba guma była...

Obrazek
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez Aleksander » środa, 6 lutego 2019, 06:36

Fajnie wygląda! Dawaj dalej!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez zegeye » środa, 6 lutego 2019, 09:42

Plamki są super ekstra. Mniej podoba mi się tył kadłuba a w zasadzie odrapany jego grzbiet....aż tak bym go nie drapał. Jaką techniką malowales?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Mecenas » środa, 6 lutego 2019, 17:06

Fajny model, idzie w bardzo dobrym kierunku.

Czy zdążysz z galerią końcową do niedzieli? Zgłosiłbym ostatnie zdjęcie do konkursu fotograficznego, ale jeśli niedługo mogą być lepsze zdjęcia to się wstrzymam...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Krzysiek Kowalik » środa, 6 lutego 2019, 17:17

Dzięki za miłe słowa, fajnie że się podoba.

zegeye napisał(a):Plamki są super ekstra. Mniej podoba mi się tył kadłuba a w zasadzie odrapany jego grzbiet....aż tak bym go nie drapał. Jaką techniką malowales?

Od tyłu i grzbietu zaczynałem i się zapędziłem to fakt. Jeśli o malowanie chodzi to o który etap pytasz? Plamki mocno rozcieńczoną farbą na niskim ciśnieniu z ręki. Zdrapki na lakierze do włosów, ale nie szorowane pędzlem miejsc zadrapań tylko zaostrzoną wykałaczką. Miejsce drapania wcześniej zwilżone lekko wodą z pędzla, ale z wyczuciem. Woda lekko pokrywała warstwę farby a nie zalewała wszystkiego.

Mecenas napisał(a):Fajny model, idzie w bardzo dobrym kierunku.

Czy zdążysz z galerią końcową do niedzieli? Zgłosiłbym ostatnie zdjęcie do konkursu fotograficznego, ale jeśli niedługo mogą być lepsze zdjęcia to się wstrzymam...

Nie no raczej nie. Tempo pracy pewnie teraz mi spadnie bo zaczynam drążyć temat drugiego samuraja :mrgreen:
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Postprzez zegeye » środa, 6 lutego 2019, 23:04

Dzięki, chodziło mi o plamki właśnie. Mówisz że z ręki....no to brawo. Są super.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Krzysiek Kowalik » niedziela, 17 lutego 2019, 01:08

No i koniec. Zapraszam do galerii

http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=852&t=87360
Krzysiek Kowalik

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona