RAV napisał(a):Jak dokładnie sformułowany jest niemiecki przepis o zakazie swastyk?
Znalazłem w niemieckim kodeksie karnym:
§ 86 i
§ 86a.
Teksty prawnicze są dla mnie trudne nawet po polsku, a tutaj po Google Tłumaczu wychodzi jeszcze większy bełkot, ale postaram się streścić, ile zrozumiałem:
Generalnie za propagowanie partii, rządów, organizacji i dokumentów uznanych za niekonstytucyjne grozi kara do 3 lat więzienia lub grzywna. Podobnie za stosowanie znaków (w szczególności flag, odznak, mundurów, haseł i pozdrowień) takich podmiotów. Tak samo traktowane są znaki "łudząco podobne" do zabronionych. Ale ograniczenia te nie mają zastosowania, jeżeli owo propagowanie służy edukacji obywatelskiej, obronie niekonstytucyjnych aspiracji*, sztuce lub nauce, badaniom lub nauczaniu, przekazywaniu informacji o aktualnych wydarzeniach lub historii lub podobnych celach. Na dodatek, jeżeli wina jest niewielka, sąd może powstrzymać się od kary.* - "der Abwehr verfassungswidriger Bestrebungen" - nie wiem, co to. Może Google Tłumacz coś poplątał.
Krótko mówiąc, karane jest tylko faktyczne, umyślne propagowanie niekonstytucyjnego ustroju, a nie zgodne z historią odtworzenie wyglądu samolotu w skali. Chyba nikt nie będzie próbował dowodzić przed sądem, że model plastikowy jest nazistowskim materiałem propagandowym, a nie pomocą edukacyjną, czy eksponatem/gadżetem związanym z historią. Dlatego uważam, ze branża modelarska jest w tej kwestii bezpieczna. Dodatkowo, wątpliwe, żeby swastyka fińska była uznana za "łudząco podobną" do niemieckiej, skoro ma wyraźnie inny kolor, a przede wszystkim z samego kontekstu wiadomo, że jest swastyką fińską, a nie niemiecką i wystarczy minimum edukacji, żeby ich nie mylić.
PS. Ok. roku temu na rynku niemieckim oficjalnie dopuszczono swastykę w grach komputerowych, na równi z zasadami obowiązującymi np. filmy wojenne.