[1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Re: [1:72] Lotnicze nowości i zapowiedzi rynkowe

Postprzez Jostein » piątek, 1 listopada 2019, 22:27

caughtinthemiddle napisał(a):Cała ta draka wypada dość zabawnie w czasach, gdy między projektantami/drukarzami kalkomanii na zamówienie nawet w Polsce można sobie wybierać, nie wspominając już o dostępności domowych ploterków w rozsądnej cenie, na których można se wyciąć maski do czegokolwiek się zamarzy (no chyba, że jest się mną i ploter stoi i się kurzy od 2 lat, bo nie mam czasu go używać :>)

Czyżby nowe hasło reklamowe? "Kup model ArmaHobby i dokup ploter lub wydaj dwa razy więcej na projekt i druk kalkomanii?"
Jostein

Reklama

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 1 listopada 2019, 22:52

Nie, można po prostu zbudować model bez szachownicy. Naprawdę nie wszyscy mają pierd... na jej punkcie, także ci zamieszkali w tej smutnej krainie.
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Jostein » piątek, 1 listopada 2019, 22:55

caughtinthemiddle napisał(a):Nie, można po prostu zbudować model bez szachownicy. Naprawdę nie wszyscy mają pierd... na jej punkcie, także ci zamieszkali w tej smutnej krainie.

Szczególnie ci, co mają pierd... na punkcie "hakenkrojców" i zbrodniarzy wojennych spod znaku Luftwaffe.
Jostein

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 1 listopada 2019, 22:56

Jostein napisał(a):
caughtinthemiddle napisał(a):Nie, można po prostu zbudować model bez szachownicy. Naprawdę nie wszyscy mają pierd... na jej punkcie, także ci zamieszkali w tej smutnej krainie.

Szczególnie ci, co mają pierd... na punkcie "hakenkrojców" i zbrodniarzy wojennych spod znaku Luftwaffe.

Kalkomanie do samolotów owych zbrodniarzy jakoś łykałeś swego czasu z wielką radością.

Jostein napisał(a):Czy o udziale w walkach polskich pilotów nie warto jest wspominać i przypominać?

No i jest w Expercie LK-A pilotowane przez Polaka. Musi koniecznie być jeszcze szachownica na nosie?
caughtinthemiddle

Postprzez Jostein » piątek, 1 listopada 2019, 23:10

caughtinthemiddle napisał(a):
Jostein napisał(a):

Kalkomanie do samolotów owych zbrodniarzy jakoś łykałeś swego czasu z wielką radością.

Jostein napisał(a):Czy o udziale w walkach polskich pilotów nie warto jest wspominać i przypominać?

No i jest w Expercie LK-A pilotowane przez Polaka. Musi koniecznie być jeszcze szachownica na nosie?

A ów S/Ldr Denis Smallwood to pochodził z Warszawy czy Krakowa? Bo LK-A to była jego maszyna.
Jostein

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 1 listopada 2019, 23:18

Obrazek
caughtinthemiddle

Postprzez Jostein » piątek, 1 listopada 2019, 23:27

Nawet, jeśli ten podpis mówi prawdę, to nie jest to samolot z polskiej eskadry.
Jostein

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 1 listopada 2019, 23:33

Jostein napisał(a):Nawet, jeśli ten podpis mówi prawdę, to nie jest to samolot z polskiej eskadry.

Pierwszy przecinek został użyty nieprawidłowo, panie patrioto.
Zatem udział polskich pilotów to już za mało (dla autorów Polish Fighter Colours był wystarczający, by umieścić w książce zdjęcie i sylwetkę barwną), teraz musi być polska eskadra. Armo, roszczenia eskalują!
caughtinthemiddle

Postprzez arhtus » piątek, 1 listopada 2019, 23:59

Czy Wy, co tak w tym temacie cukrzycie AH macie coś z tego?
Przecież zaprojektowali kalki do WCoG, a wszystko rozchodzi się o to, że ze względów nazwijmy to "biznesowych" nie dali ich w edycji Expert tylko w tej uboższej, co niektórych pociągnie do kolejnych kosztów, choć mi osobiście nie chodzi tyle o zaoszczędzenie tych dwóch dyszek, co mnie denerwuje sam fakt takiego postępowania.

Dobra kończę te swoje wielkie żale na temat nowego Hurricanea AH :P :D
arhtus

Postprzez caughtinthemiddle » sobota, 2 listopada 2019, 01:39

Dobra, zatem rzucę spojrzenie z punktu widzenia osoby z branży, zajmującej się m.in. przygotowywaniem kalkomanii, tak aftermarketowych, jak i do modeli wielkoseryjnych. Disclaimer - nie pracuję z/dla Army i raczej nie zanosi się, żebym kiedykolwiek miał okazję. No chyba, że kolega Puskal zdecyduje się kiedyś np. na długie Foki, to wtedy zapraszam do kontaktu - chętnie posłużę pomocą i "kwitami", bo Dory lubię, zaś tego, co na rynku jest w temacie, prawdę mówiąc nie chce mi się sklejać, a tak Hurrie I i osobliwie Jak-1b wskazują na duży potencjał. Ale dość off-topu.

Otóż mniemam, że Armie wyszło z wyników sprzedaży choćby poprzedniego Hurrie, że w kraju dużo lepiej schodzi wydanie łikendowe, bo tańsze i bez blaszek, na których obecność wielu casualowych sklejaczy reaguje alergicznie. Ale przede wszystkim jednak głównym czynnikiem jest cena. Więc to w "łikenda" wsadzili malowanie z szachownicą.

Z kolei zestaw malowań do Experta jest skomponowany rozsądnie - mamy maszynę w Day Fighter Scheme z ładnym godłem, cudaka z Afryki w nietypowym kamuflażu DE/DG/Sky Blue (?) też ze sporym godłem, czarnucha (trudny do atrakcyjnego zmalowania, ale dla wielu na pierwszy rzut oka ciekawy) z napisem fundacyjnym i proporczykiem dowódcy i przy okazji (oszczędność miejsca na arkuszu dzięki wspólnym literom kodowym, z kolei znaki państwowe wyglądają na wspólne z FT-Z) nietypowe połączenie DG/OG z czarnym spodem, zarazem załatwiające w jakimś stopniu kwestię polskiego akcentu - daje możliwość wskazania zagranicznym, że piloci znad Wisły w różnych dywizjonach latali. A zarazem wszystkie maszyny są ze "rdzennie" brytyjskich dywizjonów, co z jednej strony nie dziwi, biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z pierwszym, podstawowym wydaniem modelu samolotów dla Brytów ikonicznego, a z drugiej otwiera furtkę na kolejne pudełka w deseń zapowiedzianego na dniach Mk.I Fińczyko-Rumuna. Przy okazji, przykład Potezem z FRROM/SH jest moim zdaniem chybiony, bo to inna kategoria modelu i tematu - Hurrek to wielkoseryjny model mainstreamowego tematu z potencjałem na naprawdę dużą sprzedaż zwłaszcza na Wyspach, gdzie skala 1/72 nadal cieszy się bardzo dużą popularnością, a Hurrie to świętość (zresztą wejdźcie sobie na tamtejsze fora: jak wyszło Mk.I to tam ludzie się licytowali, ile kto zamówił/kupił, mimo że większość z nich o Armie usłyszała zapewne po raz pierwszy przy okazji zapowiedzi/wydania Hurricane'a), zaś ów Potez to - nie bez powodu - short runowa inkarnacja niszowego samolotu z okresu, który interesuje ograniczoną ilość modelarzy, zatem i podejście w doborze malowań musi być inne - im więcej różnych nacji uwzględnionych, tym większa szansa, że komuś wystarczającą dla zwrotu inwestycji ilość wyprasek wcisną.

Inna rzecz, że przeglądam sobie właśnie Polish Fighter Colours oraz inne pozbierane niegdyś materiały (np. fajny artykuł w ś.p. Model Hobby), i odnoszę (jeśli mylne, niechaj mnie ktoś poprawi) wrażenie, że Polacy ani się specjalnie na wersji Mk.IIC nie nalatali, ani jakichś wybitnych osiągnięć bojowych na maszynach tego typu nie mieli (było coś poza zestrzeleniem balonów przez pilotów z 309-ego dywizjonu?), a i poza kilkoma samolotami ze wspomnianej jednostki trudno też o sensownie udokumentowane malowania. Bo 'Cesia' jest owszem ciekawa, ale mamy jedno jej zdjęcie pokazujące kadłub od rondla w tył z lewej strony. Trochę mało.

A swoją drogą, gdyby Arma wzorem Edka sprzedawała oddzielnie dodatki z Experta, to ten, kto potrzebuje blaszki, a z jakichś względów woli wydanie Modelkit, kupiłby pożądany model tudzież blaszkę i nie byłoby tematu. Jest to w sumie jakieś rozwiązanie, choć nie wiem, czy możliwe do wdrożenia.
caughtinthemiddle

Postprzez Łukasz_K » sobota, 2 listopada 2019, 07:49

caughtinthemiddle napisał(a):mniemam, że Armie wyszło z wyników sprzedaży choćby poprzedniego Hurrie, że w kraju dużo lepiej schodzi wydanie łikendowe, bo tańsze i bez blaszek, na których obecność wielu casualowych sklejaczy reaguje alergicznie.

Też mi się tak wydaje. Co to będzie (w związku z otaczającymi realiami ekonomicznymi) jak podniosą ceny swoich zestawów, normalnie spłoną na stosie. ;o)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
..bo zawsze są i głupsi w społeczności...
Łukasz_K

Zimna Wojna 1

Postprzez Jostein » sobota, 2 listopada 2019, 08:07

caughtinthemiddle napisał(a):(...)Przy okazji, przykład Potezem z FRROM/SH jest moim zdaniem chybiony, bo to inna kategoria modelu i tematu - Hurrek to wielkoseryjny model mainstreamowego tematu z potencjałem na naprawdę dużą sprzedaż zwłaszcza na Wyspach, gdzie skala 1/72 nadal cieszy się bardzo dużą popularnością, a Hurrie to świętość (zresztą wejdźcie sobie na tamtejsze fora: jak wyszło Mk.I to tam ludzie się licytowali, ile kto zamówił/kupił, mimo że większość z nich o Armie usłyszała zapewne po raz pierwszy przy okazji zapowiedzi/wydania Hurricane'a), zaś ów Potez to - nie bez powodu - short runowa inkarnacja niszowego samolotu z okresu, który interesuje ograniczoną ilość modelarzy, zatem i podejście w doborze malowań musi być inne - im więcej różnych nacji uwzględnionych, tym większa szansa, że komuś wystarczającą dla zwrotu inwestycji ilość wyprasek wcisną.

Inna rzecz, że przeglądam sobie właśnie Polish Fighter Colours oraz inne pozbierane niegdyś materiały (np. fajny artykuł w ś.p. Model Hobby), i odnoszę (jeśli mylne, niechaj mnie ktoś poprawi) wrażenie, że Polacy ani się specjalnie na wersji Mk.IIC nie nalatali, ani jakichś wybitnych osiągnięć bojowych na maszynach tego typu nie mieli (było coś poza zestrzeleniem balonów przez pilotów z 309-ego dywizjonu?), a i poza kilkoma samolotami ze wspomnianej jednostki trudno też o sensownie udokumentowane malowania. Bo 'Cesia' jest owszem ciekawa, ale mamy jedno jej zdjęcie pokazujące kadłub od rondla w tył z lewej strony. Trochę mało.

A swoją drogą, gdyby Arma wzorem Edka sprzedawała oddzielnie dodatki z Experta, to ten, kto potrzebuje blaszki, a z jakichś względów woli wydanie Modelkit, kupiłby pożądany model tudzież blaszkę i nie byłoby tematu. Jest to w sumie jakieś rozwiązanie, choć nie wiem, czy możliwe do wdrożenia.

NIe zapominasz czasem o odniesieniu się do innych przykładów, które podałem, a które ewidentnie dotyczyły modeli wielkoseryjnych z form stalowych? Jak te zdeprecjonujesz? A, dopiszę jeszcze Sptfire'y od Edurda.

A i podkreślę raz jeszcze, że nawet o ile jakieś dodatkowe Huragany IIC się pojawią, to bez blach, a więc i tak niewarte zainteresowania.
Jostein

Postprzez HK » sobota, 2 listopada 2019, 08:10

Nie wiem jak wy, ale ja chcąc zrobić model jakiejś maszyny, najpierw wybieram w jakim malowaniu i oznaczeniu chciałbym ją mieć. Niekoniecznie konkretny egzemplarz, częściej jednostka i okres. Potem, czy są dostępne odpowiednie kalki. Na koniec, czy jest na rynku model w odpowiedniej jakości i wersji. Jeśli akurat kalki w modelu pokrywają się z tym co zaplanowałem, to nie wierzę w swoje szczęście.
Poza tym, kalki potrafią zawierać koszmarne błędy kolorystyczne i merytoryczne. Wolę zawczasu wyszukać dobre, niż być skazanym na to, co znajdę w pudełku.
Koszty? Dawno przestałem liczyć. Nie robię modeli taśmowo. Przestałem kupować na magazyn. Zrobienie jednego zajmuje mi tyle czasu, że pieniądze wydane na zestaw są nieznaczące. Tym bardziej w skali 1/72
Hendryk
HK

Postprzez wasilewskiadam » sobota, 2 listopada 2019, 08:57

Czytam i czytam i...
Nie bardzo widzę sens tych wielu stron dyskusji w sumie o niczym.
Arma zrobiła jak zrobiła. Myślę, że to przemyślany krok z jakich powodów nie wnikam. Fajnie by było gdyby pojawiło się w "Expercie" polskie malowanie, ale nie ma i trudno. Ci co zechcą zrobić w naszym malowaniu i tak zrobią. Rozumiem trochę Josteina ..polska firma ..mogłaby zrobić malutki ukłonik w kierunku hmm polskich malowań.( w sumie zrobiła bo w Model set jest). Zwrócenie uwagi firmie na hmm zapotrzebowanie jest OK ale robienie z tego jakiejś krucjaty to ...

Zrobili Fokkera E V Sachsenberga bez blach i ... mam dwa. Stec będzie goły.
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez Mecenas » sobota, 2 listopada 2019, 10:43

I znowu głównym antagonistą Army jest Jostein. Jak tylko AH coś ogłosi to się gość budzi z letargu i uaktywnia na NIE trąbiąc gdzie się da. Coby chłopaki nie wymyślili to zdaniem Josteina będzie źle. W sumie to bym się cieszył gdyby taki klient mnie całkowicie zbojkotował i poszedł w pi...daleko sobie poszedł.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie