Spitfire Mk.Ia "nowa" Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Spitfire Mk.Ia "nowa" Tamiya 1/48

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 24 listopada 2019, 00:44

Aeroplan znany, oznakowanie znane, zestaw znany, ulepek na fotach poniżej. Kalki Model Maker, malowany (z wyjątkiem czarnego i Sky na kołpaku i pasie) MRP. Uwagi, zachwyty, hejt czy inne reakcje mile widziane.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Spitfire Mk.Ia "nowa" Tamiya 1/48

Postprzez greatgonzo » niedziela, 24 listopada 2019, 01:48

Model prezentuje się elegancko i podoba się. Mimo to hejtuję:
- użycie radia TR.9 jeszcze na początku 1941 roku,
- użycie farb syntetycznych już na początku 1941 roku,
- odstawanie opancerzonej części wiatrochronu od poszycia kadłuba (hejtowanie takiego efektu to wręcz moje hobby ;).
greatgonzo

Postprzez manas » niedziela, 24 listopada 2019, 12:06

Na dolnych powierzchniach jest sky MRP?
soczewica koło miele młyn
manas

Postprzez Kuba P. » niedziela, 24 listopada 2019, 12:53

greatgonzo napisał(a):- użycie farb syntetycznych już na początku 1941 roku,

A co to takiego, chodzi o jakieś odcienie czy jak? Napisz coś więcej.

ps: Jacek, masz taśmę w prawej komorze podwozia, lakiernik nie zdjął po robocie :)
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 24 listopada 2019, 13:02

greatgonzo napisał(a):- użycie radia TR.9 jeszcze na początku 1941 roku

Dowiedziałem się w trakcie wykańczania, lekko po czasie. Gdyby nie trójkąt napinający przy maszcie nie rozpinałbym anteny.

greatgonzo napisał(a):- odstawanie opancerzonej części wiatrochronu od poszycia kadłuba (hejtowanie takiego efektu to wręcz moje hobby ;).

Tak to ogarneła Tamiya. Również po czasie dowiedziałem że na kadłubie powinien być półkolisty arkusz blachy.

manas napisał(a):Na dolnych powierzchniach jest sky MRP?

DG/DE/Sky -> MRP

Kuba P. napisał(a):ps: Jacek, masz taśmę w prawej komorze podwozia, lakiernik nie zdjął po robocie :)

Podziękował
Jacek Bzunek

Postprzez greatgonzo » niedziela, 24 listopada 2019, 18:52

Półkolisty? No niech będzie. Zależy z której strony patrzeć :). Tej blachy bym nie hejtował - kwestia stopnia detalowania modelu. Ale dziura jest dziura i wieje zimnem.

Kuba P. napisał(a):A co to takiego, chodzi o jakieś odcienie czy jak? Napisz coś więcej.

Air Ministry aktywnie zmagało się z tematem oporów powierzchni samolotów, szczególnie myśliwskich. Stąd np. okólniki szczegółowo określające zasady napraw i dbania o poszycie i powłoki malarskie. Systemowo zmagano się z problemem na poziomie samych farb.W 1942 roku zastąpiono dotychczas stosowane farby celulozowe nowymi farbami syntetycznymi. Te miały dużo mniejsze ziarno i tym samym powodowały mniejsze opory. Kolorystyka została zachowana, a ewentualna zmiana mieściła się w standardowych różnicach między producentami. Farby określano jako 'smooth'. AM zlecając ich opracowanie wyraźnie zaznaczało, że farby maja być matowe. Mniejsze ziarno musiało wpłynąć na jakieś zwiększenie połysku, ale celem producentów pozostawał mat. Jedyną farbą celulozową typu 'smooth' był Sky type S (smooth), ale trudno powiedzieć co to konkretnie oznaczało w tym przypadku. Ciekawostką jest, że brytyjski sposób doboru farb do samolotów miał swoje odzwierciedlenie w malowaniu sprzętu amerykańskiego przeznaczonego dla RAF/FAA. Używano tu innych rodzajów farb niż na potrzeby rodzimego odbiorcy.

Jacek przedstawił swojego Spita jako pomalowanego farbami syntetycznymi, których w owym czasie po prostu jeszcze nie było.
greatgonzo

Postprzez Janbar » niedziela, 24 listopada 2019, 19:27

Fajny(a). Muszę się chyba do niej przymierzyć, bo czeka gdzieś w kolejce, a jak wiadomo złośnic nigdy za wiele. :D
Janbar

Animal Planet

Postprzez Aleksander » niedziela, 24 listopada 2019, 21:04

O co chodzi z tym radiem?
Całość mi się bardzo podoba, a ponieważ mam ten zestaw i to w niedalekich planach, chciałbym uniknąć błędu. Co z tym TR.9?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 24 listopada 2019, 21:11

greatgonzo napisał(a):Jacek przedstawił swojego Spita jako pomalowanego farbami syntetycznymi, których w owym czasie po prostu jeszcze nie było.

A jak powinny wyglądać celulozowe? Mówię o różnicy na modelu 1/48. Bo pierwsze o tym słyszę, ale jak już, to bym się dowiedział chętnie.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 24 listopada 2019, 22:08

Aleksander napisał(a):O co chodzi z tym radiem?

Maszt bez linki.
Ostatnio edytowano niedziela, 24 listopada 2019, 23:38 przez Jacek Bzunek, łącznie edytowano 1 raz
Jacek Bzunek

Postprzez caughtinthemiddle » niedziela, 24 listopada 2019, 22:20

Maciek_66 napisał(a):
greatgonzo napisał(a):Jacek przedstawił swojego Spita jako pomalowanego farbami syntetycznymi, których w owym czasie po prostu jeszcze nie było.

A jak powinny wyglądać celulozowe? Mówię o różnicy na modelu 1/48. Bo pierwsze o tym słyszę, ale jak już, to bym się dowiedział chętnie.

Jak mniemam, Gonzo robi drakę o coś, na co 49,9% nie zwraca uwagi (50% zapewnie nie przykleja w ogóle) - treść napisów eksploatacyjnych, wśród których są informacje o specyfikacji farb. Tylko jak zwykle robi to mocno na okrętkę zamiast od razu konkretnie powiedzieć, o co mu chodzi.
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez HubertKendziorek » poniedziałek, 25 listopada 2019, 00:06

Jeżeli chodzi o hejt, to nie mam pomysłu, sorry. Podoba mi się, nic nie poradzę.
Natomiast odnośnie
caughtinthemiddle napisał(a):Jak mniemam, Gonzo robi drakę o coś, na co 49,9% nie zwraca uwagi (50% zapewnie nie przykleja w ogóle) - treść napisów eksploatacyjnych, wśród których są informacje o specyfikacji farb. Tylko jak zwykle robi to mocno na okrętkę zamiast od razu konkretnie powiedzieć, o co mu chodzi.

przyznaję, że się zaciekawiłem, w sumie detal, ale dobrze byłoby wiedzieć... które napisy odnoszą się do kodów farb? Gdzieś tam mam w planach Spitfire w dużej skali i nie chciałbym popełnić jakiegoś "fopa". Choć może też Gonzowi chodzić o wykończenie na lekki połysk, ale za to może odpowiadać także ostre oświetlenie do zdjęć.
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez caughtinthemiddle » poniedziałek, 25 listopada 2019, 00:19

HubertKendziorek napisał(a):Jeżeli chodzi o hejt, to nie mam pomysłu, sorry. Podoba mi się, nic nie poradzę.
Natomiast odnośnie
caughtinthemiddle napisał(a):Jak mniemam, Gonzo robi drakę o coś, na co 49,9% nie zwraca uwagi (50% zapewnie nie przykleja w ogóle) - treść napisów eksploatacyjnych, wśród których są informacje o specyfikacji farb. Tylko jak zwykle robi to mocno na okrętkę zamiast od razu konkretnie powiedzieć, o co mu chodzi.

przyznaję, że się zaciekawiłem, w sumie detal, ale dobrze byłoby wiedzieć... które napisy odnoszą się do kodów farb? Gdzieś tam mam w planach Spitfire w dużej skali i nie chciałbym popełnić jakiegoś "fopa". Choć może też Gonzowi chodzić o wykończenie na lekki połysk, ale za to może odpowiadać także ostre oświetlenie do zdjęć.

https://www.flickr.com/photos/lwr/1566799425
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez HubertKendziorek » poniedziałek, 25 listopada 2019, 00:30

Dzięki!
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez greatgonzo » poniedziałek, 25 listopada 2019, 00:42

Och, techniki i temat hejtowania będę dobierał wg własnego uznania!
greatgonzo

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli