Hotchkiss H39 Bronco Models, skala 1:35

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Hotchkiss H39 Bronco Models, skala 1:35

Postprzez Grzegorz Zięcina » niedziela, 8 listopada 2009, 18:15

Witam,
Tego H39 ukończyłem niemal dokładnie rok temu, pomyślałem, że może czas go pokazać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnio edytowano poniedziałek, 9 listopada 2009, 22:49 przez Grzegorz Zięcina, łącznie edytowano 3 razy
Grzegorz Zięcina

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Hotchkiss H39 Bronco Models

Postprzez Adam Obrębski » niedziela, 8 listopada 2009, 18:17

Ekstra :!: Ten łańcuch to mistrzostwo świata.
Jak się składało ten model? Przymierzam się powoli do jakiegoś francuza i zbieram informacje ;o)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Grzegorz Zięcina » niedziela, 8 listopada 2009, 18:41

Dzięki,
Ogólnie bez większych problemów się składał, chociaż kilka detali trzeba było poprawiać.
Ten był złożony z zestawu CB-35001.
Problematyczny był zakręt gąsienic wokół zębatki, a to dlatego, że zębatka ma 22 zamiast 24 zębów a gąski są takie jak powinny być, więc nie pasują. Trzeba było też przesuwać linię dzielącą "nos" od górnego pancerza o ok 2,5 mm do tylu. To z kolei wymusiło przesuniecie przednich mocowań błotników o w.w. odległość w tył. Tłumik to też ogólnie nowa część z wykorzystaniem pudełkowej jego wersji, nie podobnej do niczego.

Generalnie najlepiej zakupić CB-35019 będący poprawioną wersją tego samego zestawu, zdaje się ze np. poprawili ilość zębów w zębatce, dodali małą blaszkę fototrawioną, części do wersji H38 (krótkie działo) i jakieś drobiazgi "zniemczające" . Model ma też wnętrze ale bardzo uproszczone i zubożone, w związku ze znikomą widocznością tego ostatniego przez włazy postanowiłem jedynie dopracować wewnętrzną stronę włazów w/g zdjęć. Odtworzenie wnętrza zajęłoby dużo roboty, a zestaw blach który wypełnia środek i parę rzeczy poprawia wyszedł jak już złożyłem i pomalowałem swój model.
Grzegorz Zięcina

Postprzez subgrafik » niedziela, 8 listopada 2009, 18:53

Piekny Ci wyszedl.

Troche mnie zmartwiles bo mam ten sam zestaw w szafie,
ale moze faktycznie sprzedam na rzecz tej nowszej wersji.

Pawel
You need nothing to be happy. You need something to be sad.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Grzegorz Zięcina » niedziela, 8 listopada 2009, 18:59

Dzięki Pawle, zawsze możesz zmęczyć tego a nowe wydanie skleić jako H38 lub jako Niemca, wbrew litanii poprawek którą napisałem nie jest taki zły. Tu link do recenzji poprawionej wersji:
http://www.armorama.com/modules.php?op=modload&name=Reviews&file=index&req=showcontent&id=3460

Tak dla ilustracji tego co napisałem wcześniej:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Grzegorz
Ostatnio edytowano niedziela, 8 listopada 2009, 19:26 przez Grzegorz Zięcina, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz Zięcina

Postprzez subgrafik » niedziela, 8 listopada 2009, 19:14

Ooo ladniusie wnetrze (ja ma mw planach porzuconego, wiec musowo cos wystrugac wiecej)
ale wracjac do zebow w kole napedowym jest na odwrot znaczy sie 22 jest poprawnie a 24 jest zle :)

P.
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Grzegorz Zięcina » niedziela, 8 listopada 2009, 19:27

Ups... :mrgreen: Oczywiście masz rację, się mi pokićkało. ;o)
Grzegorz Zięcina

Postprzez imek46 » niedziela, 8 listopada 2009, 19:35

Bardzo fajny modelik, ładnie zrobiony i przykurzony. Tylko skoro jest to francuz to nie powinien być w trójbarwnym kamo, ale na francuzach aż tak się nie znam.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez subgrafik » niedziela, 8 listopada 2009, 19:49

Ogólnie bez większych problemów się składał, chociaż kilka detali trzeba było poprawiać.
Ten był złożony z zestawu CB-35001.
Problematyczny był zakręt gąsienic wokół zębatki, a to dlatego, że zębatka ma 22 zamiast 24 zębów a gąski są takie jak powinny być, więc nie pasują. Trzeba było też przesuwać linię dzielącą "nos" od górnego pancerza o ok 2,5 mm do tylu. To z kolei wymusiło przesuniecie przednich mocowań błotników o w.w. odległość w tył. Tłumik to też ogólnie nowa część z wykorzystaniem pudełkowej jego wersji, nie podobnej do niczego.

Jeszcze sobie "zpudelkowalem" swojego 35001 i powiem Ci,
ze zarowno kalo napedzajace jak i wydech mam
juz poprawione - wiec mysle, ze do czesci modeli Bronco dalo juz z poprawiona wersja wyprasek.
Swoja droga najwiekszy babol, i najbardziej widoczny to 8 zamiast 6 srob w kole napinajacym :)

To juz tak by zamknac temat

Ps. Ale juz wiem co na swieta na palnik wezme :)
~ Mooji.
subgrafik

Postprzez Akahoshi » niedziela, 8 listopada 2009, 20:36

imek46 napisał(a):Bardzo fajny modelik, ładnie zrobiony i przykurzony. Tylko skoro jest to francuz to nie powinien być w trójbarwnym kamo, ale na francuzach aż tak się nie znam.

Powinno być tak, jak jest, czyli dwubarwny kamuflaż. Nie spotkałem się z trójbarwnym przy H39, no chyba że żółto-zielono-czarne, gdzie czarny posłużył tylko do obrysu plam.
Modelik wyszedł Ci zacny. Widać olbrzymią różnicę między modelem Bronco, a Trumpeter.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez Jaho63 » niedziela, 8 listopada 2009, 21:09

Model bardzo ładny. Ciekawi mnie tylko, dlaczego tak ciężko jest wpisać skalę w tytule wątku? Jasne można się tego domyślić, ale czy to tak ciężko jest wystukać parę cyferek?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Re: Hotchkiss H39 Bronco Models, skala 1:35

Postprzez Grzegorz Zięcina » niedziela, 8 listopada 2009, 21:39

Tytuł już poprawiony, nie żeby było ciężko,po prostu nie myślałem, że może to być aż tak paląca kwestia.

Akahoshi napisał(a):
imek46 napisał(a):Bardzo fajny modelik, ładnie zrobiony i przykurzony. Tylko skoro jest to francuz to nie powinien być w trójbarwnym kamo, ale na francuzach aż tak się nie znam.

Powinno być tak, jak jest, czyli dwubarwny kamuflaż. Nie spotkałem się z trójbarwnym przy H39, no chyba że żółto-zielono-czarne, gdzie czarny posłużył tylko do obrysu plam.
Modelik wyszedł Ci zacny. Widać olbrzymią różnicę między modelem Bronco, a Trumpeter.

Dzięki Akahoshi za wyręczenie mnie, co do tych kolorów, to rzeczywiście na zdjęciach w najlepszym wypadku są dwubarwne z czarnymi obwódkami a większość jest zwyczajnie dwubarwna. Różnica miedzy Trumpeterem a Bronco jest rzeczywiście wyraźna, świetnie to było widać w recenzji na PMMS, porównującej oba te modele i jeszcze nieco archaicznego Hellera bok w bok: http://perthmilitarymodelling.com/reviews/vehicles/bronco/cb35001.htm
Grzegorz Zięcina

Postprzez Radek Pituch » poniedziałek, 9 listopada 2009, 17:39

Bardzo fajnie wygląda. Gratuluję. Jestem tylko trochę nieusatysfakcjonowany małymi zdjęciami.

Radek
Radek Pituch

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 9 listopada 2009, 17:43

Przyłączam się do oceny Radzia i komentarza na temat zdjęć ;o) .
płotka
rollingstones

Postprzez Grzegorz Zięcina » poniedziałek, 9 listopada 2009, 17:59

Dzięki, a jaki rozmiar byłby satysfakcjonujący, ew. jaka szerokość najlepiej wchodzi na forum?
U niektórych widziałem też takie duże "miniaturki" na szerokość wątku, które po kliknięciu rozszerzały się do pełnego rozmiaru,
jak zrobić coś takiego?

EDIT: Ok, już mnie Matejson objaśnił jak z tymi fotkami, dzisiaj wieczorem powinny być takie więksiejsze :)
Grzegorz Zięcina

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - galeria ukończonych modeli