Samoloty francuskie

(05.11.2007-30.06.2008)

Re: Samoloty francuskie

Postprzez Michał Janik » poniedziałek, 26 listopada 2007, 21:09

Przepraszam za dygresję, ale taka mała prośba do moderatora o nadanie wątkowi bardziej adekwatnego tytułu, wydzielenie czy coś tam. Zresztąnie wiem, osobiście się na tym nie znam ;-)

mówisz - masz

wf
Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 listopada 2007, 21:21 przez Michał Janik, łącznie edytowano 1 raz
Michał Janik

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez gzt » poniedziałek, 26 listopada 2007, 21:50

Skoro to taki temat wiec pozwole sobie na pytanie :)

ktokoliwke wie jakie mialy oznaczenia i malowanie
Hawk 75
MB152
na ktorych latali Polacy w 1940 w "Montpelier Squadron"
Grzegorz
gzt

M.S. 406 AZModel w 1:48

Postprzez c3p0 » wtorek, 27 listopada 2007, 12:25

Miało być pięknie!! Kilka części, nieźle w pudełku i co??? NO i of course "schody". Pewnie nikt z Was jeszcze się za ten "WYNALAZEK" nie zabrał. Powiem jedno. Jak kto będzie składał kokpit zgodnie z instrukcją to szlag go trafi. Ja nad tym efektem (co na zdjęciach) pracowałem przez dwa dni (po kilka godzin) i wreszcie to jako tako "coś" przypominać zaczyna. Teraz jest w "fazie" testów malarskich więc efektem brudu proszę sobie głowy nie zawracać. Kkokpit pomalowany jest "Medium blue" czyli XF-18! Przegroda silnika, tablica, siedzenie 3mają się dzięki mojej woli i kilku wyrazom uznanym za wulgarne!!
Nadchodzi!!!!!!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A i jeszcze jedno. Burty są "pocienione" do granic wytrzymałości (bo inaczej by nie wlazło). Model nie jest dla początkujących "lepiaczy" (no chyba że się zaprą jak Iwan w pompe).
Powrót w "komarzym" stylu :P
c3p0

Postprzez gzt » wtorek, 27 listopada 2007, 12:56

ale efekt bardzo ladny ! Gratulacje wytrwalosci :)
Grzegorz
gzt

Re: M.S. 406 AZModel w 1:48

Postprzez Bond » wtorek, 27 listopada 2007, 21:21

c3p0 napisał(a):...Miało być pięknie!! Kilka części, nieźle w pudełku i co???Pewnie nikt z Was jeszcze się za ten "WYNALAZEK" nie zabrał. ....

Ja się zabrałem i kokpit trochę łączyć trzeba na "czuja" czyli jak wyjdzie to wyjdzie za n-tym razem po wpasowaniu żywicy w kadłub itd. Zobaczę co będzie dalej, fotki w weekend.

pozdrawiam
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 27 listopada 2007, 21:40

Marcinie ale efekt jest. Jakie zrobisz malowanie?
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Michał Janik » wtorek, 27 listopada 2007, 22:40

Marcin od kiedy pamiętam lubił pomarudzić przy swoich modelach, tak więc i tym razem proponuję na to przymknąć oko i czekać na dalsze postępy...
Michał Janik

Re: M.S. 406 AZModel w 1:48

Postprzez Darek Trzeciak » wtorek, 27 listopada 2007, 22:57

Bond napisał(a):
c3p0 napisał(a):...Miało być pięknie!! Kilka części, nieźle w pudełku i co???Pewnie nikt z Was jeszcze się za ten "WYNALAZEK" nie zabrał. ....

Ja się zabrałem i kokpit trochę łączyć trzeba na "czuja" czyli jak wyjdzie to wyjdzie za n-tym razem po wpasowaniu żywicy w kadłub itd. Zobaczę co będzie dalej, fotki w weekend.

pozdrawiam

To i ja dołączam :D Na razie jestem na etapie przymiarek po pocienieniu żywicznych burt i szlag mnie trafia jakby tu kokpit spasować i złożyć w kupę :x Nadal się zastanawiam czy nie lepiej by mi było zrobić kratownicę od podstaw :? Dzięki Marcin za fotki swojego Morane'a - będą pomocne :D
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez c3p0 » środa, 28 listopada 2007, 08:50

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Marcinie ale efekt jest. Jakie zrobisz malowanie?

Chorwacja?!?!

Jestem zły!!!! Napisałem tutoriala jak zlepić kokpit i mnie wylogowało. Wszystko na nic, 1/2h klepania w guziki :evil: :evil: i pracy bez porannej kofeiny :evil: . Jak sie zbiorę to napiszę raz jeszcze :mrgreen:
c3p0

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 28 listopada 2007, 10:24

c3p0 napisał(a):Napisałem tutoriala jak zlepić kokpit i mnie wylogowało. Wszystko na nic, 1/2h klepania w guziki...

Pisz w Notatniku, Wordzie lub innym edytorze i przeklejaj to później do przeglądarki. Jest dużo bezpiecznej. Dla zwiększenia bezpieczeństwa - zwłaszcza, jeśli tekst jest dłuższy - można zawartość edytora zapisywać na bieżąco na dysku. Zero stresu, 100% skuteczności.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Cichociemny » środa, 28 listopada 2007, 20:05

Lub wystarczy przed próbą wysłania po prostu wcisnąć ctrl+a i ctrl+c ;o)
Cichociemny

Postprzez c3p0 » czwartek, 29 listopada 2007, 22:08

Dziś troszkę podłubałem przy Moranie. Tak naprawdę to zostały mi tylko: pasy, celownik, może ze dwa przewody (do dolepienia) i podunia pod pupcie (do przemalowania) . Jutro będe składał kadłubek. Jeśli kto ma jakie uwagi to teraz, jutro o tej godzinie będzie za późno. Jak mi kto wtedy powie coś o poprawkach to ^%^#^# a potem mu normalnie $%#@@@^&@&!!!!!!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
c3p0

Postprzez Bond » piątek, 30 listopada 2007, 08:50

Jeśli o mnie chodzi to będę robić malowanie farancuskie, ale mam tez drugiego Morane'a firmy Kitech i tu mam pytanko do tych , którzy zakupili Morane-a z AZModel - otóz czy wypraski zawierają inne rury wydechowe i wlot do chłodnicy? Bo zdjęcia ze strony legato kits tego nie potwierdzają, a samolot w wersji Szwajcarskiej czyli D-3801 ma kilka różnic. W wypraskach Kitech-u są dodatkowe rury oraz podkadłubowy wlot powietrza do chłodnicy - ten ostatni wymaga wyprofilowania wlotu, niestety skrzydła mają "bąble" nad komorami karabinów maszynowych. Dla przykładu - porównanie wizualne obydwu samolotów w skali 1/72

D-3801 w malowaniu Helvetów
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez Leszek Ciuba » piątek, 30 listopada 2007, 16:10

Witam !

Kitech jak i Hobbycraft maja duży, inny feler- zupełnie zły krztałt skrzydła, które przy nasadzie jest za szerokie, a na końcu za wąskie. Można to poprawić, ale wiąże się to z cięciem, szlifowaniem, wklejaniem, wykonaniem nowego rysunku lotek i klap i nowych pasów-wzmocnień na płatach, " bąble" karabinów też wymagają korekcji, jak i obrys steru i statecznika pionowego i kilka innych detali... ale do zrobienia.

Pozdrawiam

Leszek Ciuba
Leszek Ciuba

Postprzez Leszek Ciuba » piątek, 30 listopada 2007, 16:12

Zapomniałem, nie ma innych rur wydechowych i chłodnicy

L.C.
Leszek Ciuba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samoloty francuskie