Yamaha YZR-M1 (Valencia 2005)-Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Yamaha YZR-M1 (Valencia 2005)-Tamiya 1/12

Postprzez Fred-k2 » niedziela, 1 listopada 2009, 21:46

Hehe, ile razy już sam słyszałem groźby wydziedziczenia ;o) Ale dobra znajoma szmata i kumpel rozpuszczalnik ratowali skórę.
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Reklama

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 2 listopada 2009, 10:25

Kazik napisał(a):Genialny materiał referencyjny.
Racja, lepszym byłby chyba tylko ten motocykl w garażu.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez erykko » niedziela, 8 listopada 2009, 12:02

Jako, że sprzęt do zdjęciowania już jest to poniżej przedstawiam wygląd silnika (jakby ktoś chciał zobaczyć jakość wykonania), jest na razie czysty, bez podkładu.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A poniżej przedstawiam wygląd baku. Ten element nie jest jeszcze sklejony, tylko sobie go przymierzyłem.
Obrazek
Obrazek
erykko

Postprzez PiQ » czwartek, 26 listopada 2009, 11:03

erykko napisał(a):Jako, że sprzęt do zdjęciowania już jest to poniżej przedstawiam wygląd silnika (jakby ktoś chciał zobaczyć jakość wykonania), jest na razie czysty, bez podkładu.

interesuję się dość mocno motoryzacją i sprawami technicznymi i nie raz widywałem różne silniki inne części i powiem ze po zobaczeniu pierwszego Twojego zdjęcia przez chwilę myślałem że to jest prawdziwy blok - jakość wykonania pierwsza klasa :lol:
PiQ

Postprzez portalus » czwartek, 26 listopada 2009, 20:44

PiQ napisał(a):
erykko napisał(a):Jako, że sprzęt do zdjęciowania już jest to poniżej przedstawiam wygląd silnika (jakby ktoś chciał zobaczyć jakość wykonania), jest na razie czysty, bez podkładu.

interesuję się dość mocno motoryzacją i sprawami technicznymi i nie raz widywałem różne silniki inne części i powiem ze po zobaczeniu pierwszego Twojego zdjęcia przez chwilę myślałem że to jest prawdziwy blok - jakość wykonania pierwsza klasa :lol:

Jaja sobie robisz czy naprawdę tak uważasz?
Czyli co, wycinać części z ramek, nie malować i tylko składać dalej.
portalus

Postprzez wuen » czwartek, 26 listopada 2009, 21:23

portalus napisał(a):wycinać części z ramek, nie malować i tylko składać dalej.

No wiesz Macieju - to mnie teraz załatwiłeś... A ja - jak jakiś idiota - szpachluję, poleruję a Ty dopiero teraz piszesz, że powinno się robić inaczej - nieładnie.
Tyle zmarnowanego czasu :cry:
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez portalus » czwartek, 26 listopada 2009, 22:03

wuen napisał(a):... A ja - jak jakiś idiota - szpachluję, poleruję a Ty dopiero teraz piszesz, że powinno się robić inaczej - nieładnie.

Można powiedzieć, że ja też bezwiednie dryfuję w nie tym kierunku co powinienem.
portalus

Postprzez Kazik » czwartek, 26 listopada 2009, 22:07

Nie nazwałbym tego dryfem!
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez ergie » czwartek, 26 listopada 2009, 22:07

Po postu ustalamy kolejne, nowe standardy postępowania w naszym modelarskim światku :mrgreen:
Modelarstwo redukcyjne jest mocno przereklamowane. Pasjonujące jest budowanie dioram.
ergie

Postprzez PiQ » piątek, 27 listopada 2009, 09:12

portalus napisał(a):Jaja sobie robisz czy naprawdę tak uważasz?
Czyli co, wycinać części z ramek, nie malować i tylko składać dalej.

Nie robie sobie jaj tylko tak uważam. Co do malowania to oczywiście malować bo widać przebarwienia plastiku (nie wiem jak to się fachowo nazywa w "świecie modelarskim" :P ). Głównie chodziło mi o detale silnika - no pomijajac fakt braku śrubek przy silniku, szpilek, itp. Ale to jest tylko moje zdanie i tak jak pisałem wyżej tylko na pierwszym zdjęciu silnik dość realnie wyglada. Na pozostałych już taki ładny nie jest więc mam nadzieję że go jednak dopieścisz ;o)
PiQ

Postprzez PiQ » piątek, 27 listopada 2009, 09:21

portalus napisał(a):
wuen napisał(a):... A ja - jak jakiś idiota - szpachluję, poleruję a Ty dopiero teraz piszesz, że powinno się robić inaczej - nieładnie.

Można powiedzieć, że ja też bezwiednie dryfuję w nie tym kierunku co powinienem.

oj coś mi się wydaje ze teraz Wy sie ze mnie nabijacie........ Obrazek
PiQ

Postprzez portalus » piątek, 27 listopada 2009, 09:38

Czyli nie rozumiemy się.
4 zdjęcia wyciętego z ramek i sklejonego w miarę poprawnie silnika wykonanego przez Tamiya to coś co raczej nie wzbudza aż takiego entuzjazmu jak Twój.
Poniżej dlaczego:
- jest to wersja superstandard ponieważ wkładu własnego modelarza nie ma tutaj za grosz,
- nawet jakby nie było tych przebarwień tworzywa to nie widzę takiej opcji jak pominięcie etapu malowania,
- to czy ten silnik jest sklejony poprawnie to się okaże dopiero po położeniu podkładu/farby – na moje widać na pierwszym zdjęciu w dolnej części oraz na drugim w środkowej fragmenty do poprawienia w miejscu łączenia połówek silnika,
- jeśli już tak się zachwycasz tym silnikiem to nie ujmując nikomu w 90% jest to zasługa producenta zestawu a nie modelarza
To tyle w dyskusji na temat poboczny.
portalus

Postprzez TomekWnęk » piątek, 27 listopada 2009, 09:39

PiQ napisał(a):oj coś mi się wydaje ze teraz Wy sie ze mnie nabijacie........ Obrazek
pozory
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez anfel » niedziela, 24 stycznia 2010, 00:33

erykko jak tam postępy w pracach nad Yamahą, bo ostatnio nic nowego nie wrzucałeś. Mam takie pytanie czy jest mi ktoś w stanie podać oznaczenie koloru Pearl White (TS-45), bo potrzebuję taką farbę w mieszalni kupić a tam najłatwiej po numerze koloru zrobić.
anfel

Postprzez erykko » niedziela, 28 marca 2010, 06:31

Prace przerwałem ze względu na maturę. Ruszam z kopyta już w maju. Sam szukałem zamienników farb TS i praktycznie graniczy to z cudem.
erykko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat