Tiger I Late 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Tiger I Late 1:35

Postprzez rollingstones » piątek, 27 listopada 2009, 10:17

zacznij od dołu po prostu
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 27 listopada 2009, 12:57

Ok, jakoś sobie poradzę.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Czy to, że pod masą pojawiają się w miarę schnięcia takie jakby bąbelki powietrza to normalne? Mam to przekłuwać i poprawiać, czy to samo się ułoży?
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 27 listopada 2009, 13:01

a możesz ten efekt zilustorwać jakimś fotogramem? prawdę mówiąc nie przypominam sobie takich hec, ale ja zawsze mieszałem duro z magic sculpem..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 27 listopada 2009, 13:10

Sorry za jakość, ale nie mam teraz możliwości rozłożenia sprzętu.
Mam wrażenie, że są to pęcherzyki, jak je przekłuwam igłą i poprawiam wzór to szafa gra, ale z drugiej strony nie wychwycę wszystkich.
Obrazek

W dodatku fotka wewnętrznej strony wyschniętego poprzedniego wzoru:
Obrazek

Przy okazji z zimmeritem chyba lepiej?
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 27 listopada 2009, 13:15

zapewne powietrze, które zostalo zamkniete przez masę, podczas wstępnego oklejania. istotnie, nakłuwanie tych purchli wydaje się być najlepszym rozwiązaniem
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 27 listopada 2009, 13:25

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):zapewne powietrze, które zostalo zamkniete przez masę, podczas wstępnego oklejania. istotnie, nakłuwanie tych purchli wydaje się być najlepszym rozwiązaniem

Tak też myślałem.
Swoją drogą to pooglądałem sobie parę fotek Tygrysów z zimmeritem... wychodzi na to, że niemiecka precyzja na niektórych egzemplarzach mocno kulała... gdzieś tam nawet krzywe pasy wypatrzyłem :lol: <= Usprawiedliwienie przyszłego partactwa jak znalazł!
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez arthur_szu » piątek, 27 listopada 2009, 14:24

Chłopaki mają rację - bruk rzeczywiście średnio wygląda :-|
Adam Obrębski napisał(a):Swoją drogą to pooglądałem sobie parę fotek Tygrysów z zimmeritem... wychodzi na to, że niemiecka precyzja na niektórych egzemplarzach mocno kulała... gdzieś tam nawet krzywe pasy wypatrzyłem :lol: <= Usprawiedliwienie przyszłego partactwa jak znalazł!

Adamie - toć to nie była mechanika precyzyjna tylko robota warsztatowa ;o) Dłub dalej - czekam na efekty, bo mój identyczny kociak leży w szafie (tyż prezencik ale od mojej lubej :mrgreen: ) i chcę zobaczyć co z niego wyskrobiesz :)

Siadam w 1. rzędzie 8-)
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez Radek Pituch » piątek, 27 listopada 2009, 17:34

Adamie, ja bym Ci proponował zainwestować w "kółeczko" do zimmeritu, Tygrys ma duże powierzchnie płyt pancernych, wiec ułatwiłoby Ci to mocno sprawę. Potem zawsze można nadać trochę bardziej indywidualny kształt wzorowi używając śrubokrętu, czy innego narzędzia.

R.
Radek Pituch

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 27 listopada 2009, 20:05

Co do bruku to będzie robiony od nowa... farba, którą zwykle gruntuję modele, zjadła mi depron :lol: Teraz myślę nad zagipsowaniem tego na gładko, a potem dziabaniu wzorka.
Radek, myślałem nad tym, ale póki co jeszcze się pomęczę. Następnym razem kupię sobie instrument AFV.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Adam Obrębski » piątek, 4 grudnia 2009, 21:01

Pytanko bezzdjęciowe bo popsuło się oświetlenie:
Chcę otworzyć pokrywy wentylatorów - jak one powinny wyglądać? DML proponuje blaszkową nakładkę, a widzę w googlach, że w wielu egzemplarzach jest ona zbędna. W dodatku nie podoba mi się...
Poratujcie Panowie radą/fotami.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 8 grudnia 2009, 17:07

Prawie koniec z zimmeritem. Po stonie z liną trzeba go jeszcze trochę dorobić. Kupiłem sobie ostatnio to radełko AFV, wychodzi fajny wzorek, ale jakoś nie mogę sobie poradzić z odchodzeniem GS od powierzchni. Nawet sowicie naoliwione radełko potrafi odchodzić razem z masą. Ale może to i dobrze bo wzór nie jest jednolity, bardziej spartolony miejscami :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez rollingstones » wtorek, 8 grudnia 2009, 17:19

Dlaczego nie wystartowałeś w konkursie z ta dioramą :?:
płotka
rollingstones

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 8 grudnia 2009, 18:10

rollingstones napisał(a):Dlaczego nie wystartowałeś w konkursie z ta dioramą :?:

Chyba nie chcę mi się przestrzegać wszystkich terminów i innych pierdół... I tak bym nie wyrobił... pod koniec grudnia mam zamiar walczyć na uczelni (co potrwa przy dobrych wiatrach do końca stycznia, a przy złych do końca lutego :lol: ), a jeszcze figur nie mam nawet dobrze wybranych (Jeśli będą to Verlindeny to pewnie +/- 4 tygodnie będę na nie czekał).
Z drugiej strony jednak chciałbym się z tym zabrać do Bytomia może... ot tak, żeby z pustymi ręcyma nie pojechać ;o)
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez badger » wtorek, 8 grudnia 2009, 20:30

Strasznie dużo luda się wybiera do Bytomia w przyszłym roku. Bierz Swoje dzieła - na pewno i to uda się skończyć to pooglądamy.
Studiami się nie przejmuj, ja ze 6 lat męczyłem i żyję, na dodatek żonę gratis do dyplomu dostałem :mrgreen:
Pozdrawiam Jacek

Każdy patrzy na świat przez własne okulary
Obrazek
badger

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 8 grudnia 2009, 21:18

badger napisał(a):Strasznie dużo luda się wybiera do Bytomia w przyszłym roku. Bierz Swoje dzieła - na pewno i to uda się skończyć to pooglądamy.

Z pustymi rękami na chama się wepchę jak coś :mrgreen:

badger napisał(a):Studiami się nie przejmuj, ja ze 6 lat męczyłem i żyję, na dodatek żonę gratis do dyplomu dostałem :mrgreen:

Damy radę!! Jakkolwiek by to nie brzmiało odnośnie bonusowej żony :mrgreen: :mrgreen:
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat