[SZKUTNICTWO] U-boot VIIC/41 Revell 1:72

Zestawy, relacje z budowy, galerie ukończonych modeli, porady i problematyka modelarstwa szkutniczego.

Re: [SZKUTNICTWO] U-boot VIIC/41 Revell 1:72

Postprzez Ostach » czwartek, 19 listopada 2009, 21:15

Witam

Kilka spraw.
1. Dorobiłem delikatne rdzawe zacieki za każdym otworem. Zanalizowałem wiele fotek z widocznymi otworami przelewowymi i jednak widać, że mogło ciec z losowych otworów - jedne były z zaciekami, inne obok zupełnie czyste. W moim modelu istotnie przesadziłem. Niemniej jest to możliwe, że rdza wychodzi za "co piątym" otworem. Jednak skoro jest naturalne skojarzenie, że smuga powinna być za każdym to tak zrobiłem. Wygląda bardziej efektownie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2. Sporządziłem kolejne projekty tabliczek. Dodałem opcje z indywidualnym godłem okrętu, które jakoś lepiej wychodzi na projektach. Zmieniałem też czcionkę w większości. EDIT: Oczywiście pragnę tabliczki czarnej więc ostatnie 2 projekty to idea tego, jak to ma wyglądać.
Obrazek

3. Jak przykleić działka 20mm?

a
Obrazek

b
Obrazek

c
Obrazek

4. Zrobiłem w końcu bosaki. Myślałem, że będzie ciężko jednak praca okazała się łatwa, przyjemna i satysfakcjonująca. Lubię tak zmierzyć się z problemem, wymyślić sposób jego rozwiązania i uzyskać zadowalające efekty :)
Obrazek
Obrazek

5. Na dziobie pojawiła się lina. Tylko podmalować taśmę i dodać custom made blaszkę na łączeniu lin.
Obrazek

6. No i oczywiście kiosk został przyklejony. Wreszcie.
7. Szkło na gablotę gotowe. Jak ogarnę dość miejsca to cyknę fotki.

Jeszcze tylko:
-liny z tyłu (dokleję zapasowe blaszki na rufie bo znalazłem interesujące zdjęcie rufy okrętów typu VII)
-śruby
-doklejenie działek i anten
-wykończenie gabloty.
i gotowe.

pozdro! :)
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Ostach » piątek, 27 listopada 2009, 18:10

GOTOWY!!!
Obrazek
Więcej zdjęć w pełnej galerii pewnie około przyszłego weekendu.

Dziękuję Siarze za wsparcie merytoryczne, Spitonowi za komenty i wsparcie duchowe, wszystkim komentującym za zainteresowanie mniejsze lub większe :)

Pozdrawiam i do zobaczenia w galerii!!!
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez siara1939 » piątek, 27 listopada 2009, 22:51

Bardzo elegancki! Gratulacje ukonczenia, co nie jest latwe. :P
Czekam na gelerie koncowa.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Jaho63 » sobota, 28 listopada 2009, 01:48

Kawał świetnej roboty. Szkutnictwo to nie dla mnie, ale popodglądać było przyjemnie. Zrób fotkę z samolotem albo pojazdem w 72-ce. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 28 listopada 2009, 01:58

Z rowerem! :P

Czekam na galerię z niecierpliwością.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jaho63 » sobota, 28 listopada 2009, 02:09

piotr dmitruk napisał(a):Z rowerem!

...albo telewizorem! :roll:
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » sobota, 28 listopada 2009, 15:09

Jaho63 napisał(a): Zrób fotkę z samolotem albo pojazdem w 72-ce. :)

Koniecznie, bo to jeden z tych modeli, przy którym nie bardzo czuje się skalę. I koniecznie porób zbliżenia detali, bo są świetne!!! I teraz musimy razem wspomagać duchowo konkurencję, żeby konkurs był konkursem modeli, a nie konkursem "kto zdąży".
Gratuluję !!
spiton

Postprzez Ostach » sobota, 28 listopada 2009, 20:19

Detale na fotkach będą na pewno bo inaczej trudno się ten model fotografuje. Będzie również fotka z reperem :)

Model jest do zobaczenia do jutra na konkursie w Warszawie więc zapraszam :)

Nie wiem czy ktoś jeszcze coś działa w tym konkursie oprócz Cichociemnego.... Mam nadzieję, że ktoś coś jeszcze skończy...
Ostach

Postprzez shivadog » sobota, 28 listopada 2009, 20:24

Ja obiecywałem tego japończyka, ale po wyczynach Spitona w 1:700 trochę mi zapał opadł (żartuję).
Może jakimś rzutem na taśmę wrócę do tematu, jak tylko znajdę trochę czasu na dłubanie.
shivadog

Postprzez Cichociemny » sobota, 28 listopada 2009, 21:36

A zbliżenia śrub gdzie? :P

Co do samego konkursu. Mam wrażenie, że Fazzy skończył swoją koparkę, tylko jeszcze relacji nie uaktualnił... Przynajmniej tak mi się wydaje po oglądnięciu zdjęć z tego wątku.
Cichociemny

Postprzez spiton » sobota, 28 listopada 2009, 22:13

Chyba faktycznie skończył koparkę, i całkiem nieźle mu wyszła.
Shivadog Ty już pokazałeś klasę, I rozumiem, że zapał Ci minął. Tak naprawdę, trudno jest coś zdziałać w tej skali bez blach.
Dobry jest zestaw Tom's Modelwork dedykowany do japońskich niszczycieli. Nie używałem, go, ale oglądałem gdzieś w sieci.
Z takim zestawem pogoniłbyś mi kota ,-)). Tak Ci trochę włażę na ambicję, bo odkąd zobaczyłem to Twoje "zgrzebło" do robienia rowków w płacie P-11, to mam do Twoich umiejętności modelarskich ogromny respekt. I bardzo chętnie zobaczyłbym jak robisz japoński niszczyciel.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez Ostach » sobota, 28 listopada 2009, 22:14

Cichociemny napisał(a):A zbliżenia śrub gdzie?
Będą będą :D Są niestety zestawowe, poszpachlowane trochę, przejechane olejnymi brązem i zielenią. Wyszły nie tak źle nawet.

Cichociemny napisał(a):Co do samego konkursu. Mam wrażenie, że Fazzy skończył swoją koparkę, tylko jeszcze relacji nie uaktualnił... Przynajmniej tak mi się wydaje po oglądnięciu zdjęć z tego wątku.
Ty masz łeb Cichociemny! Rzeczywiście! :D To może nawet więcej modeli będzie :D
Ostach

Postprzez shivadog » sobota, 28 listopada 2009, 22:19

Przy okazji, U-boot na żywca też się bardzo ładnie prezentuje, kawał dobrej roboty!
shivadog

Postprzez Morgaine Solo » poniedziałek, 24 marca 2014, 20:43

Witam
Przepraszam ze podpinam sie pod temat ale nie chcialem zakladac nowego zeby nie smiecic.
Zaczalem walke z U-Bootem VII C 1:72, a ze jestem totalnym laikiem jesli chodzi o modele to i pewnie bede mial sporo pytan wiec za pomoc bede wielce wdzieczny :)
Mam pytanie odnosnie wregi wzdłużnej zaraz za wyrzutniami torped.
Wiertnalem w niej otwory ale jesli zerknac przez otwory przelewowe z zewnatrz to jakby byly za wysoko.Tak moze byc czy trzeba zmienic poki jeszcze kadlub nie jest sklejony?

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Marcin
Morgaine Solo

Postprzez Ostach » czwartek, 27 marca 2014, 01:29

Jeśli masz jakieś zdjęcia jak powinno być to zrób żeby wyglądało podobnie. Jak nie masz to zrób tak żeby było sensownie. Nie ma co się spinać w tym miejscu - jest to jedno z najmniej widocznych w modelu miejsc.
Ostach

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkutnicze