F-15E Strike Eagle G.W.H 1:48 "Madhatters"

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-15E Strike Eagle G.W.H 1:48 "Madhatters"

Postprzez Szarymouse » poniedziałek, 28 lipca 2025, 21:03

Dzień dobry,
Troszeczę zboczyłem z tematu i wykonałem koła samolotu. Został użyty zestaw Eduard 648745 . Do tego zakupiłem chocksy używane przez USAF do zabezpieczania F-15:
Koła w rzeczywistości wyglądają tak:
Obrazek
użyty zestaw:
Obrazek
Obrazek
No i efekt końcowy, wszystko pomalowałem farbami Gunze C + lekki wash i suchy pędzel:
Obrazek
Zabrałem się również za pewien detal, który często się pojawia w F-15 czyli obicia w okolicach punktu do tankowania w powietrzu. W danym miejscu często są obicia od dyszy do tankowania i wygląda to tak:
Obrazek
Wykonałem to poprzez zamaskowanie tych okolic maskolem w nieregularny sposób, pomalowałem aerografem i delikatnie pocieniwałem to pędzlem. Lubię tą technikę i będzie się jeszcze wiele razy pojawiać:
Obrazek
Na tym zdjęciu muszę zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz, czyli na czerwone światło znajdujące się na łączeniu kadłuba i skrzydła. W zestawie jest tam tylko wyryta linia, nie przewidziana jest żadna lampka. Wyciąłem więc to miejsce, wyszlifowałem czerowny przeźroczysty plastik z pozostałch ramek po innym modelu i okleiłem taśmą samoprzylepną aluminiową, którą później ponitowałem. Tej taśmy również wielokrotnie używam podczas budowy modeli.
Obrazek
I jeszcze raz wspomniana lampka:
Obrazek
Pracowałem również nad detalami okolic kokpitu. W przypadku F-15 często próg kokpitu jest mocno wydrapany. Tutaj screen z filmu przestawiającego F-15 z Lakenheath:
Obrazek
Wykonałem to samo w modelu stosując technikę, tą którą użyłem podczas robienia punktu do tankowania w powietrzu. najpierw pomalowałem jasno-zieloną farbą, dałem maskol, później czarna farba:
Obrazek
W jednym z ostatnich postów wspominałem o sterach wysokości. Niepoprawne wzmocnienia wyciąłem i wyszlifowałem. Zastąpiłem je ponownie taśmą aluminiową, co prezentuje się dużo lepiej (dużo cieńsza grubość jak w rzeczywistości).
Obrazek
Kolejny etap to ukończenie paneli elektorniki na nosie. Akurat one są dobrze zdetalowane, jednak mialem pewien problem bo brakowało mi tabliczek znamionowych do oznaczenia przyrządów w panelu.
Obrazek
Z pomocą przyszedł mi uniwersalny zestaw kalek (bardzo polecam) z podobnymi tabliczkami, oznaczeniami itp. Użyłem już tego całkiem sporo również do innych elementów samolotu:
Obrazek
Ukończone panele wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek
Przystąpiłem również do montażu owiewki głównej. Tutaj ponownie był szew, który usunąłem poprzez szlifowanie papierem ściernym, następnie użyłem 2 past polerskich Taimyi do wybłyszczenia owiewki. Sama owiewka składa się z około 60 elementów, niektóre z nich to robota własna, część to blaszki interior eduarda.
Tak się prezentują przed malowaniem:
Obrazek

Już niedługo ciąg dalszy....
Szarymouse

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 29 lipca 2025, 20:22

Mniodek!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez tommyk » środa, 30 lipca 2025, 07:52

Miodek ale też niebezpieczeństwo. Człowiek się napatrzy, miał właśnie budować prosto z pudła, a tu znowu z szybkiego i prostego projektu jakiś nieskończony scratch mu wychodzi :).
A tak na poważnie - obserwuję z wielką przyjemnością!
ObrazekObrazek ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
tommyk

Zimna Wojna 3

Postprzez Szarymouse » wtorek, 30 września 2025, 20:47

Pora na kontynuację.
W między czasie wykonałem podstawkę pod model. Opracowałem ją na podstawie zdjęć płyty w jednostce Lakenheath gdzie stacjonuje ten egzemplarz F-15. Wymiary płyt zmierzyłem na podstawie map, same kolory i linie opracowałem na podstawie zdjęć z tego lotniska. Wygląda ona w ten sposób. Warto zwrócić uwagę na okrągłe punkty zaznaczjące punkty kotwiczenia samolotu (tak, będę to dorabiał).
Obrazek
Obrazek
Kilka słów jak wykonuję takie podstawki. W ramce kupionej w sklepie budowlanym na podstawę nakładam warstwę gipsu szpachlowego. Po wyschnięciu równam powierzchnię. Preferuję gips szpachlowy gdyż moim zdaniem bardzo dobrze imituje płyty betonowe. Linie podziału wycinam nożykiem. Następnie wszystko maluję i cieniuję. Efekt jest taki:
Obrazek
Udało mi się również skończyć owiewkę kokpitu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przednia goleń podwozia również została wykonana. Tak prezentuje się w rzeczywistości:
Obrazek
W moim wykonaniu tak. Wykonalem drobne poprawki w postaci dołożenia znaków eksploatacyjnych, kabelków i ogólnie drobnych detali które widać na oryginalnej goleni.
Obrazek
Obrazek
Zabrałem się również za podwieszenia. Jako pierwsze udało mi się skończyć LATRIN:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szarymouse

Postprzez Szarymouse » sobota, 25 października 2025, 08:03

Kolejna część budowy:

Udało się ukończyć silniki i dysze wylotowe. Użyty został tutaj zestaw Reskit RSU48-0103 zdecydowanie godny polecenia. Poniżej przeciętny widok dysz wylotowych F-15E silnika F100-PW-229:
Obrazek
Same ukończone dysze prezentują się w taki sposób:
Obrazek
Tutaj widok od dołu na jeden otwarty silnik:
Obrazek
Kolejna rzecz jaką udało się ukończyć to drugi pod tym razem ANAAQ33:
Obrazek
Podwieszenia po wstępnym motnażu prezentują się w taki sposób. Oprócz tego jak widać zabrałem się za wykonanie pokrowców na silniki, różnego rodzaju zabezpieczeń będzie dużo na całym modelu, o czym będzie kolejny post, jak zostały wykonane. Na ogół tego typu elementy wykonuję za pomocą folii do oklejania piecyków, tak też tutaj było. Wyciąłem odpowiednie kształty, folię wyszlifowałem ze śliskiej powierzchni i delikatnie pomalowałem aerografem kilkoma warstwami.
Obrazek
Poniżej już przymiarki do umieszczenia modelu na podstawce.
Obrazek
Na F-15E często pojawiają się olejne ślady na powierzchniach sterowych szczególnie na stateczniku pionowym. Takie ślady, jak również na dolnej części kadłuba wykonałem za pomocą "fresh engine oil" AMMO MIG-1408, zdecydowanie polecam brakowało mi takiego efektu:
Obrazek
Na koniec jeszcze zakupy, które dotarły kilka dni temu. Gaśnica Model 600 która jest obecna praktycznie cały czas przy zaparkowanym F-15, Wywieszki remove których będzie użytych bardzo dużo, oraz pasy transportowe za pomocą których wykonam mocowanie do płyty postojowej.
Obrazek
Szarymouse

Postprzez sama_rama » niedziela, 26 października 2025, 00:26

No naprawdę wygląda super!
Scacun za dobrą robotę :shock:
sama_rama

Postprzez Aleksander » niedziela, 26 października 2025, 10:49

Piękny model powstaje!
Będzie jakaś większa diorama?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Szarymouse » niedziela, 26 października 2025, 20:58

Aleksander napisał(a):Piękny model powstaje!
Będzie jakaś większa diorama?

Dzięki,
Będzie podstawka do widać + drobne detale tzn drabinka, chocksy itp. W przyszłości rozważam jeszcze figurki, airstarter.
Szarymouse

Postprzez Szarymouse » wtorek, 4 listopada 2025, 19:36

Kolejnym etapem było wykonanie podwieszeń.
Moim planem było zamontowanie niesymetrycznego zestawu uzbrojenia.
Wybrałem Zestawy Eduarda i Reskita:
1x AIM-9L
Obrazek
5x AIM-120C
Obrazek
3X GBU-54
Obrazek
1x GBU-31
Obrazek

W moim wykonaniu wyszło wszystko tak:
Wszystko zebrane razem łącznie z podskrzydłowymi zbiornikami paliwa:
Obrazek
Bomby GBU:
Obrazek
Zestaw Rakiet:
Obrazek

Model jest blisko ukończenia, po wykonaniu podwieszeń zabrałem się za wykonanie licznych wywieszek i zaślepek, które są często widoczne na F-15E i w zamyśle tego modelu chcę ich dużo odtworzyć:
Obrazek
Cżeść zaślepek wykonałem sam z profili plastikowych, oprócz tego wykorzystuje wywieszki z blaszek eduarda:
Obrazek
Po wklejeniu wszystkiego brzuch wygląda tak:
Obrazek
Dalszy etap budowy będzie polegał na różnych poprawkach i drobnych detalach na modelu. Przedpremierowo mogę pokazać już zdjęcia próbne z aparatu:
Obrazek
Szarymouse

Postprzez HubertKendziorek » wtorek, 4 listopada 2025, 20:19

Piękny.
Powinniśmy mieć ze sto takich.
Czy aby pod ciężarem modelu nie rozjeżdżają się nieco koła podwozia głównego?

Pozdrawiam
Hubert
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Cazador » wtorek, 4 listopada 2025, 20:24

Piękny model, pozamiatałeś wykonaniem i do tego super relacja z budowy.
Obrazek
Cazador

Postprzez Szarymouse » wtorek, 4 listopada 2025, 21:03

HubertKendziorek napisał(a):Piękny.
Powinniśmy mieć ze sto takich.
Czy aby pod ciężarem modelu nie rozjeżdżają się nieco koła podwozia głównego?

Pozdrawiam
Hubert

Tak, trochę ucieka mi prawa goleń, chocksy przykleiłem do podstawki pod pewnym kątem, żeby to niwelować ale i tak, szukam rozwiązania co z tym zrobić
Szarymouse

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 4 listopada 2025, 22:49

Osadzić koła na metalowych prętach wklejonych w podstawkę
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Szarymouse » czwartek, 6 listopada 2025, 22:38

piotr dmitruk napisał(a):Osadzić koła na metalowych prętach wklejonych w podstawkę

Zrobiłem w ten sposób, koła są wyprostowane, dzięki wielkie za podpowiedź!
Szarymouse

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat