Łukasz_K napisał(a):(...)ale co do góry, zgodzę się w tym przypadku z Pashalem, (osobiście bym użył czegoś jaśniejszego, lub bardziej brązowego).
Co do brudzenia.
No jakże ja bym mógł brudzić brązami, skoro w naturze ich raczej nie ma? Zresztą widać na oryginale, który w kilku miejscach jest dość mocno ubrudzony, że to są kolory raczej ciemne, zbliżone do czerni. Ja brudziłem głównie miksem czarnego i brązu, czyli de facto był to ciemny brąz, plus wash ciemnoszary. Plus te drobne zacieki kredkami, z reguły czarnymi. Owszem, myślałem żeby to zrobić wszystko jaśniejszym brązem, ale to by wyglądało wtedy po prostu źle, zresztą nie było to tylko moje zdanie. Brąz stosuje się raczej do kamuflaży opartych na zieleni, np. SEA. Nie to żebym pozjadał wszystkie rozumy, ale taki ciemny brąz, wpadający z złamaną brązem czerń, do tego kamuflażu moim zdaniem pasuje najlepiej. A to, że model jest za bardzo utytłany, to już inny temat i kwestia indywidualnych gustów. Przyznaję, że dla mnie też wyszedł trochę zbyt brudny.
No i na koniec jeszcze zdjęcie, gdzie widać tył kadłuba, na którym widać zdecydowanie kolory bliższe czerni, albo ciemnej szarości. Nie mówiąc już, że tam akurat jest znacznie brudniejszy niż mój.