Trzeba rozgrzać palce, a nic tak ich nie ogrzewa jak dotyk klawiatury... więc przy poniedziałku, którego nikt nie lubi może i również trzeba podnieść ciśnienie publicystyczne.
O co Tym razem kaman... powolutku dojdziemy do sedna, ale najpierw mały rzut oka na koncernowe szaleństwo wydawnicze.
Warto, a nawet trzeba zauważyć, że od 23 stycznia 2026 do 31 stycznia 2026, czyli przez 9 dni tylko to jedno wydawnictwo rzuciło do handlu uspołecznionego i każdego innego 12 modeli kartonowych (słownie dwanaście), co w czasach minionych, czyli w PRL naszemu kultowemu wydawnictwu "Mały Modelarz" zajmowało rok, a i często ze względu na opóźnienia w dostawach kartonu, papieru, braku mocy przerobowych w drukarni więcej niż rok
Zobaczmy jeszcze raz ten zestaw modeli :
1. Breguet XIV A2 - "Kartonowy Świat" - 54 zł
2. Daimler Dingo - "Kartonowy Świat" - 49 zł
3. Skoda 130 Rapid - "Kartonowy Express -8,49 zł
4. Mercedes G -8,49 zł
5. M/S Marceli Nowotko - Angraf -129 zł
6. I-153 Czajka - MPModel - 54 zł
7. EP 209/210 - Angraf - 179 zł
8. M 40 GMC - Angraf - 99 zł
9. AHS Krab - Angraf - 139 zł
10. Sea Hawk FGA Mk.6 - Angraf - 79 zł
11. Wittfeld - Angraf - 179 zł
12. MiG-21 Bis - MSModel - 79 zł
Zestaw powyższych modeli jest wyjątkowo atrakcyjny... całość w cenie 1057 zł - pomijając z wiadomych względów numery 3,4 pozostałe kupowałbym pasjami, szczególnie te dwa tematy kolejowe mimo, że nigdy z tej półki nie sklejałem modeli.
No i dochodzimy do sedna tematu, czyli tego określenia KUPOWAŁBYM.
No i właśnie z Tym kupowaniem jest mały, żeby nie powiedzieć spory problem.
Model są coraz to droższe, co absolutnie nie oznacza, że nie ma z nimi problemów typu brakujące części, różne kolory na arkuszach, czy na przykład arkusze z różnych modeli w danym modelu ( ostatnio nagłośniony przypadek

) itp,itd.
Nie, nie wiem jak inni modelarze kartonowi, ale ja muszę przed zakupem danego modelu obejrzeć go osobiście, nooooo chyba, że jestem tak napalony na jakiś model, że wystarczy mi zdjęcie okładki i zerknięcie w necie na arkusze, ale nie te drukowane tylko reklamowe nazwijmy je elektroniczne, pomijam akurat kto dany model zaprojektował, ale nie pomijam autora grafiki i wtedy taki model kupuję bez wizji lokalnej i go sklejam - patrz Gloster Gladiator z MPModel , ale to są wyjątki.
1.Jak wiadomo w moim rodzinnym mieście zamknięto sklep modelarski, ostatni który miał w swojej ofercie modele kartonowe i to w bardzo ograniczonej ofercie, ale miał i tam można było sobie na ścianie płaczu jak ten rejon sklepu z modelami kartonowymi nazwał jeden z modelarzy coś sobie zobaczyć, ale nie zawsze, bo bywały przypadki, że sięganie po jeden model powodowało obsunięcie się innych modeli z regałów.
2.Modele kartonowe w ograniczonej ofercie można sobie obejrzeć w empiku, ale jak wiadomo część modeli i również czasopism jest zafoliowana i aby zobaczyć zawartość wypada zapytać obsługę, czy można rozfoliować, ale jedni pozwalają inni nie... w akcie desperacji można dokonać samowolki
3.Można sobie obejrzeć np. na ŁSM, ale nie zawsze i w skromnej ofercie.
4. Można i to jest chyba najlepsze obecnie wyjście obejrzeć na giełdach i na stoiskach wydawnictw na konkursach - patrz wczoraj zakończona "Kartonowa Syrenka" .
Zdalnie można sobie zobaczyć na stronach sklepów internetowych np. Moje Hobby -to najlepsza strona do oglądania modeli kartonowych, ale oczywiście nie wszystkich.
No i sedno sprawy, czyli strony wydawców na których to i oczywiście nie wszystkich można zobaczyć arkusze z częściami i rysunki montażowe itd.
Zerknijmy na stronę koncernową, bo akurat interesuje nas zakup modelu Sea Hawk FGA. Mk.6, bo to temat atrakcyjny i nowy projektant - warto zerknąć co i jak i coooooooo.... a jajco holenderskie blues
https://www.answer.pl/pl/samoloty/8632- ... -fga6.htmlDobra to może coś na szynach- bardzo atrakcyjny i nieoklepany temat EP 209/210 i jak ... jak wyżej

:
https://www.answer.pl/pl/kolej/8613-lok ... 09210.htmlKurtyna.