B1 Centauro (Trumpeter, 1:35)

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

B1 Centauro (Trumpeter, 1:35)

Postprzez Lestat » środa, 22 kwietnia 2026, 07:54

Ach PWM... PWM... Tak właśnie sobie przejrzałem, że na ostatnio zamieszczonych 30 postów to 3 (TRZY) NIE dotyczyły modeli samolotów. Poprawmy tą upiorną statystykę odrobinę.

B1 Centauro czyli najładniejszy czołg na kółkach jaki powstał. Włosi maja rękę do karoserii. Nie chciałem go robić full green wiec w zasadzie jedyną inną opcją były siły ONZ - Somalia 1993. (Ostanie zdjęcie oczywiście z AI)

filmik na YT: filmik na YT, zapraszam: https://youtu.be/oDAE7tOESNU

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lestat

Reklama

modele polskich samolotów

Re: B1 Centauro (Trumpeter, 1:35)

Postprzez Pashal » środa, 22 kwietnia 2026, 11:18

Świetny model i w tym białym malowaniu UN z zielonymi fragmentami uzbrojenia - świetnie to współgra i niby skromna dioramka, ale robi robotę i to rozjeżdżanie desek to świetny pomysł.
Brakuje zdecydowanie modeli współczesnej pancerki, więc proponuję kontynuować taką tematykę.

To ostatnie zdjęcie w wersji AI to jest świetny argument na to, że w dzisiejszych czasach zdjęcia nie są żadnym rejestratorem prawdy.
To jest zdjęcie tylko do celów modelarskich, ale ile jest w sieci fałszywych zdjęć wykonanych przez profesjonalistów... a ile jeszcze będzie ?
Pashal

Postprzez Lestat » środa, 22 kwietnia 2026, 21:39

Pashal napisał(a):Świetny model i w tym białym malowaniu UN z zielonymi fragmentami uzbrojenia - świetnie to współgra i niby skromna dioramka, ale robi robotę i to rozjeżdżanie desek to świetny pomysł.
Brakuje zdecydowanie modeli współczesnej pancerki, więc proponuję kontynuować taką tematykę.

Dzięki, miło mi, że sie podoba. No juz od jakiegoś czasu skoncentrowałem sie na bardziej współczesnych, a od cztery ostatnie to 8-kołowce i tak jeszcze przez jakis czas będzie, bo bardzo mi leży ten temat. A modeli współczesnje pancerki to akurat jest całkiem sporo, no ale nie na PWM-ie gdzie przewaga skrzydlatych jest przytłaczająca. Nie ukrywam, że jak widze, że ktoś wrzucił galerię kolejnego Spita czy Mesera to nawet nie wchodzę, zresztą dotyczy to tak samo Tygrysa, Pantery czy T34.

Pashal napisał(a):To ostatnie zdjęcie w wersji AI to jest świetny argument na to, że w dzisiejszych czasach zdjęcia nie są żadnym rejestratorem prawdy.
To jest zdjęcie tylko do celów modelarskich, ale ile jest w sieci fałszywych zdjęć wykonanych przez profesjonalistów... a ile jeszcze będzie ?

no to jest w ogóle gruby temat. Nawet koncentrując się tylko na modelarskim światku. Mozna bez wiekszego trudu kiepski model podbić do całkiem przyzwoitego kilkoma kliknięciami i prostymi komendami. Po co? A zeby poszpanowac w sieci, nakarmić w bezsensowny sposób własne ego. Uwazam, że nawet w tak zabawowych konkursach jak tu na Forum, zdjęcia z AI powinny być regulaminowo zakazane. Nie chodzi mi oczywiscie o poprawianie zdjęć typu kontrast, ostrość, nasycenie itp, ale o takie przerabianie jakie jest własnie na tym ostatnim zdjęciu.
Lestat

Postprzez Aleksander » środa, 22 kwietnia 2026, 22:19

No i co ja mam napisać w komentarzu? Po raz kolejny rozwalasz galerię super zrobionym modelem, który na zdjęciu AI spokojnie może "robić" za prawdziwy pojazd?
Jest bardzo dobrze - jak zwykle. Jedyne co mogę dodać, to - dawaj jeszcze!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez piotr dmitruk » środa, 22 kwietnia 2026, 23:33

Ładny UN jest!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Pashal » czwartek, 23 kwietnia 2026, 10:44

Przy tej olbrzymiej ilości i różnorodności modeli plastikowych militarnych pojazdów współczesnych jakie mają w swoich ofertach firmy modelarskie to ilość takich modeli sklejanych na forach jest rzeczywiście znikoma.

Co do zabronienia wstawiania zdjęć modeli z użyciem AI to temat raczej skomplikowany, nie wiem czy jest taka potrzeba i faktyczne możliwości weryfikacji takich zdjęć ?
Pashal

Powrót do Pojazdy wojskowe - galeria ukończonych modeli