Tiger I "Initial" - Tamiya 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Tiger I "Initial" - 1:35

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 13:31

Demonizujesz. Ja zadnych problemow z pasowaniem nie mialem. Drobna deformacja dachu wanny jest latwa do usuniecia. Oprocz siatek, zestaw zawiera wszystko, co potrzeba i wszystko pasuje.

Bathin, rowniez ja przepraszam za OT.
Jarek M
mr.jaro

Reklama

Postprzez Bathin » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 13:49

O gąskach to pamiętałem, że był poruszony taki temat, nawet na starym forum.
O ile dobrze pamiętam, to chyba Karaya miała poprawne. Na razie będą zwykłe, może pojawią się poprawne Friule to na pewno wymienię. To mogę przeboleć, natomiast jest inna rzecz która mnie martwi. "Initiale" miały charakterystyczne wklęśnięcie pancerza między siatkami w okół wlewów wody do chłodnic, niestety nie bardzo wiedziałem jak się za to zabrać i sobie odpuściłem.
mr.jaro napisał(a):Demonizujesz. Ja zadnych problemow z pasowaniem nie mialem. Drobna deformacja dachu wanny jest latwa do usuniecia. Oprocz siatek, zestaw zawiera wszystko, co potrzeba i wszystko pasuje.

Być może ten pierwszy Tygrys Dragona był ok, ale późniejsze to jak Kuba wspomniał - tragedia w spasowaniu.
W hybrydzie Cyber Hobby to już poszła piłka i poliester w ruch, ech, szkoda pisać.
mr.jaro napisał(a):Bathin, rowniez ja przepraszam za OT.

Jakie tam OT, temat się robi ciekawszy.
Pzdr
Bathin

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 14:24

mr.jaro napisał(a):Demonizujesz. Ja zadnych problemow z pasowaniem nie mialem. Drobna deformacja dachu wanny jest latwa do usuniecia. Oprocz siatek, zestaw zawiera wszystko, co potrzeba i wszystko pasuje.

Oczywiście, że demonizuję.
W końcu mamy model z wprawdzie symetrycznymi gąsienicami ale z błędem w pełnym zębie i wypychaczami. Czyli to nie są
prawidlowe gasienice do wersji Initial

o ile właściwie rozumiem słowo "prawidłowy".
No ale ja się ponoć "źle dowiedziałem".
Przepraszam, że się źle dowiedziałem i wyszło na moje.

;o)
Kuba P.

Postprzez Mariusz 72 » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 15:38

Jestem posiadaczem owego Dragona.
Podzielam opinię, że jest przereklamowany. Mnóstwo gadżetów ale wypraski nie zabijają wyrazistością.
Pamiętamy tylko, że był to pierwszy tak wybajerowany zestaw i stąd to szaleństwo cenowe.
Blaszki Abera chyba są obowiązkowe :-)
Mariusz 72

Postprzez Andrzej Hołowacz » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 16:07

Mariusz 72 napisał(a):Podzielam opinię, że jest przereklamowany. Mnóstwo gadżetów ale wypraski nie zabijają wyrazistością.

Identyczna sytuacja była z późnym - też kupa dodatków i dopiero wersję z DS'ami i bez wszystkich dodatków poprawili merytorycznie w jakimś zakresie. Należy tyko wziąć pod uwagę to, że poza Tamiyą nie ma innego wczesnego Tygrysa - bo Italeri to chyba nie należywogóle brać pod uwagę ....

Oczywiście miło mieć oba - cieszą, powiedzmy, oko na półce - a z drugiej strony można je spokojnie sprzedać i zrobić to samo z innych zestawów ...
Pozdrawiam
Andrzej Hołowacz

siara1939 napisał(a):Sklejaj sobie i moze za pare lat tez bedziesz mial paru pochlebcow, coby w Twoich warsztatach wypisywali achy i echy....A pozatym, jak Ci się tak tutaj nie podoba, to wiesz co mozesz zrobic, aby taka sytuacja Cie wiecej nie irytowala.
Andrzej Hołowacz

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 16:33

Kuba Plewka napisał(a):Przepraszam, że się źle dowiedziałem i wyszło na moje.

A niby co wyszlo na Twoje? Pierwszy Twoj post w tym watku wykazuje, ze nie miales pojecia, o czym pisales:
Kuba Plewka napisał(a):Prawidłowego najwcześniejszego wzoru z tego co się dowiedziałem nie ma...

Jeszcze raz: zle sie dowiedziales.

Poza tym, niczym nie poparte domniemania, w rodzaju:
Kuba Plewka napisał(a):...z montowaniem tego krzywego kadłuba i wyniesionej płyty nadsilnikowej...

Jesli budowales ten model, powinienes wiedziec, ze jego pasowanie nie pozostawia nic do zyczenia.

Cala reszta to typowe dla Ciebie, najwyrazniej podyktowane brakiem argumentow czepianie sie slowek. Ja w tym nie bede bral udzialu.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 16:48

A niby co wyszlo na Twoje? Pierwszy Twoj post w tym watku wykazuje, ze nie miales pojecia, o czym pisales:

Jarek, proszę Cię nie prowokuj, po co te emocje.
Co wyszło na moje? Ano to, że te gąsienice z zestawu DML są NIEDOKŁADNE i NIEPRAWIDŁOWE.
Chyba, że prawdziwe gąsienice miały pełny ząb, to wtedy odwołam swoje zdanie ale na chwilę obecną, Jarku, to chyba nie ja nie mam pojęcia o czym piszę.
To nie jest też czepianie się słówek tylko konkrety, albo gąsienice są poprawne albo nie są poprawne. Nie mogą być troszkę poprawne a tak troszeczkę nie.

esli budowales ten model, powinienes wiedziec, ze jego pasowanie nie pozostawia nic do zyczenia.
Cala reszta to typowe dla Ciebie, najwyrazniej podyktowane brakiem argumentow czepianie się slowek. Ja w tym nie bede bral udzialu.

Jarek, zerknijmy na Twój model. Pokażesz?
Ja pokażę Ci swój. Zacząłem budować ale mnie zezłościł i poszedł do ludzi.

Obrazek

I tylna płyta nie pasuje, trzeba ją kopem wciskać. Osłony wentylatorów nie pasują, poszły papa.
Przednia płyta też cienko pasuje. Ja to doprowadziłem do ładu ale nie było prosto.
Swojego "Initiala" dla zabawy i potwierdzenia, że świat nie jest zły spasowałem sobie na sucho w pudełku.
I wiesz co wyszło? Że świat jest zły i problemy z dopasowaniem też występują. Właśnie kadłub, płyta nad silnikiem z tylną i płyty przednie.
Też mam fotkę pokazać czy już wierzysz? No chyba, że nie bierzesz udziału w dyskusji z konkretnymi argumentami.

No ale skoro:

Jeszcze raz: zle się dowiedziales.

ja się źle dowiedziałem, gąsienice są poprawne, model wspaniały, pełen wartościowych dodatków i ani troszkę nie przereklamowany to my wszyscy jesteśmy źle poinformowani a Ty masz rację.
W sumie Kopernikowi też nie wierzyli.
Kuba P.

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:09

Wcale nie chce prowokowac. Wrecz przeciwnie, to ja poczulem sie prowokowany.

Kuba Plewka napisał(a):Jarek, zerknijmy na Twój model. Pokażesz?

Nie lubie tego robic (szczegolnie w "obcych" watkach), ale pokaze. Jednak prosze o cierpliwosc do niedzieli, bym mogl jaka fotke zrobic.

Kuba Plewka napisał(a):Ja pokażę Ci swój. Zacząłem budować ale mnie zezłościł i poszedł do ludzi.
Obrazek

Kuba, przeciez to nie jest Initial. Nie chce wdawac sie w spekulacje, czy oba zestawy mogly miec te sama wanne.

Gwoli scislosci: przeciez to nie ja napisalem:
Kuba Plewka napisał(a):Prawidłowego najwcześniejszego wzoru z tego co się dowiedziałem nie ma...

Poniewaz ten wzor istnieje w zestawie "Initial", nasuwa sie oczywisty wniosek, ze zle sie dowiedziales. Bez zadnych podtekstow.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:21 przez mr.jaro, łącznie edytowano 1 raz
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:19

To ja może podsumuję dotychczasowy dorobek tej naszej pogawędki:

[1] Gąsienice czołgu Tiger początkowej produkcji są unikalne, spotykane są ogniwa symetryczne.
Żaden producent nie produkuje tych symetrycznych gąsienic poprawnych. Gąsienice z modelu nie są poprawne. Są symetryczne ale mają pełny ząb. Nie są więc poprawne.
Tak czy nie?

[2] Tiger DML wyszedł w kilku wydaniach, Initial 3 in 1, Late 3 in 1, wersja z Zimmeritem, wersje specjalne jak np. "hybrid" z Fehrmann Gruppe czy ta okrojona z gąsienicami DS.
Ja kupiłem wszystkie wymienione, sprzedałem okrojonego i sprzedałem tego z Zimmeritem w zaawansowanym (wyżej widać) stanie montażu.
Pojawiły się problemy w tym z Zimmeritem, poczytałem na forach że ludzie narzekają na pozostałe. Wziąłem więc "initiala" bo leżał najbliżej, na sucho poskładałem i wyszły te same problemy.
Mam rozrywać worki z modelem "late 3 in 1" i "Fehrmann Gruppe" i też pasować na sucho czy wystarczą opinie innych ludzi?
To się da zmontować tylko trzeba ostrożnie kleić i model niestety ma tu wadę.
Tak czy nie?

[3] Modele 3 in 1 wypakowane były dodatkami. Tu kwestia uznaniowa, co się komu podoba. Dla części lufa, blaszki i pierdoły typu sprężynka do imitacji odrzutu lufy to bezwartościowe świecidełka.
Tu można mieć swoje zdanie, ja mam takie jak napisałem. Przereklamowany zestaw za chore obecnie pieniądze. Za ok 150 PLN to można go kupić, za więcej moim zdaniem nie warto. Podoba mi się to, co robi Bathin przerabiając model Tamki do standardu "Initial".
Kuba P.

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 17:43

Kuba Plewka napisał(a):[1] Gąsienice czołgu Tiger początkowej produkcji są unikalne, spotykane są ogniwa symetryczne.
Żaden producent nie produkuje tych symetrycznych gąsienic poprawnych. Gąsienice z modelu nie są poprawne. Są symetryczne ale mają pełny ząb. Nie są więc poprawne.

Przeciez to nie ja napisalem, a zdanie jest wystarczajaco jednoznaczne, by je wlasciwie zrozumiec:

Poniewaz ten wzor istnieje w zestawie "Initial", nasuwa sie oczywisty wniosek, ze zle sie dowiedziales. Nie mniej i nie wiecej.

Kuba Plewka napisał(a):[2]Wziąłem więc "initiala" bo leżał najbliżej, na sucho poskładałem i wyszły te same problemy.[b]

Nie mam pojecia, czemu napotkales na problemy. U mnie obylo sie bez nich. Moze w poskladaniu na sucho tkwi jakis drobny blad?

Kuba Plewka napisał(a):[3] Modele 3 in 1 wypakowane były dodatkami. Tu kwestia uznaniowa, co się komu podoba. Dla części lufa, blaszki i pierdoły typu sprężynka do imitacji odrzutu lufy to bezwartościowe świecidełka.

Moim zdaniem, akurat te swiecidelka, moze za wyjatkiem lufy, nie stanowia o wartosci zestawu "Initial". Ja bardziej dostrzegam w nim dobre opracowanie merytoryczne.

Kuba Plewka napisał(a):Podoba mi się to, co robi Bathin przerabiając model Tamki do standardu "Initial".

Takze mnie sie podoba, ale wartosci pracy Bathina przeciez nikt nie kwestionuje.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 18:32

Jarek, napisałeś dziś o 10:41 że tylko w tym modelu są POPRAWNE ogniwka dla najwcześniejszych wozów.

Jarek napisał(a):Bathin, ale Ty wiesz, ze model z zalozenia bedzie obarczony trudnym do usuniecia bledem merytorycznym? Mianowicie prawidłowe gasienice do wersji Initial produkuje wylacznie Dragon, zalaczajac je do wspomnianego przez Ciebie, pierunsko drogiego i skrajnie trudno dostepnego zestawu.

I ja Ci piszę, że to nie są poprawne gąsienice bo mają błąd w zębie prowadzącym.
I teraz Jarek odpowiedz nam tu wszystkim na poniższe pytania:

[1] Czy gąsienice prawdziwego czołgu Tiger początkowej produkcji miały pełny ząb prowadzący?
[2] Czy model tych gąsienic obecny w zestawie o którym mowa ma pełny ząb prowadzący?

Żeby nie było znowu, że się czepiam słówek i mając świadomość, że czytelnicy forum mają rozum i widzą co jest w modelu nie piszę jakie warunki konieczne muszą zaistnieć, aby wyszło na to, że w zestawie DML Tiger Initial są "prawidłowe gąsienice do wersji initial".

Jarek proszę nie próbuj mnie tu zdyskredytować i pisać, że "nie mam pojęcia", że "się źle dowiedziałem" itp. bo ja po prostu mam ten model i chciałem, by był możliwie najbardziej dokładny. Szukałem gąsienic i wyszło, że lipa.
Jak na razie to Ty się źle dowiedziałeś i Ty nie masz pojęcia.
Sorry ale odpowiedź na zadane wyżej pytanie wykaże kto ma w tym temacie rację i pozwoli uniknąć błędu przy budowie modelu.
Kuba P.

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 21:51

Bathin napisał(a):Chcę zrobić zimową "112" z s.Pz.Abt. 501.
:shock: Zima w Afryce hmm to ciekawe :P
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Mariusz 72 » poniedziałek, 18 stycznia 2010, 22:05

Marek Jaszczołt napisał(a):...Zima w Afryce hmm to ciekawe :P

No wiesz Marku zima... deszczowe malowanie i te sprawy.
Zmieńmy temat bo się chłopaki nie uspokoją.
Mariusz 72

Postprzez mr.jaro » wtorek, 19 stycznia 2010, 00:03

Kuba Plewka napisał(a):Jarek proszę nie próbuj mnie tu zdyskredytować...

Kuba, wcale nie probuje. Twoje wlasne zdanie mowi za siebie:
Kuba Plewka napisał(a):Prawidłowego najwcześniejszego wzoru z tego co się dowiedziałem nie ma, dodatkowo gąsienice DML mają pełny ząb zamiast perforowanego.

Bardziej jednoznacznie sie nie da, a dalsze mieszanie kijkiem w wodzie nic tu nie pomoze. Gdybys nie pisal "dodatkowo gasienice DML maja pelny zab...", bylbym w stanie zrozumiec Twoje wywody. Ale napisales, co napisales.
Ostatnio edytowano wtorek, 19 stycznia 2010, 00:06 przez mr.jaro, łącznie edytowano 1 raz
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Kuba P. » wtorek, 19 stycznia 2010, 00:05

Jarek dalej to samo.
Są w tym DML poprawne gąsienice czy nie?
Miałeś rację czy nie?
Już weź sobie odpuść pisanie o mnie, są tam poprawne gąsienice czy nie są?
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat