"Pomarańczowy" D3A1 Val

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

"Pomarańczowy" D3A1 Val

Postprzez Monthy » piątek, 5 lutego 2010, 10:06

Witam
Mam takie pytanko do obeznanych w temacie.
Rozchodzi mi się o samolot Aichi D3A1 Kakuichi Takahashi z lotniskowca Shokaku (XII '41 Pearl Harbor)
Czy ta maszyna była w całości pokryta kamuflażem jasnoszarym i dopiero potem pomalowano górę i boki kadłuba na pomarańczowo?
Czy ten pomarańczowy kolor to jakiś wyróżnik maszyny dowódcy?
Szukam troszkę w temacie ale wyniki jakieś marniutkie do tej pory.
------------------------------------------------------- Mariusz Paluch
Monthy

Reklama

modele polskich samolotów

Re: "Pomarańczowy" D3A1 Val

Postprzez Georg01 » sobota, 6 lutego 2010, 19:15

Drążyłem tę tematykę kilka lat temu. Rzecz ma się tak. Nie ma żadnych fizycznych dowodów, czyli zdjęć, które pokazują jednoznacznie, że D3A z ataku na Pearl Harbor były nietypowo malowane. Nawet nie ma co szukać, bo nie ma zdjeć i raczej już nie będzie. Są przekazy ustne. Pierwszy pojawia się w książce Mitsuo Fuchidy w wersji oryginalnej, japońskiej, opisującej atak. Są tam wspomniane samoloty Egusy i Takahashiego i ich pomarańczowy kolor. Według badań Davida Aikena, dość odważnego i kontrowersyjnego badacza historii lotnictwa Japonii, samoloty dowódców eskadr przed atakiem na Pearl Harbor, w celu szybkiej identyfikacji, otrzymały na istniejące jasnooliwokoszare malowanie krzykliwe, nietypowe dodatki kolorystyczne. Trzeba pamiętać, że wszystkie D3A były w tym czasie malowane w całości na kolor jasnooliwkowoszary z czarnymi osłonami silników. Nie było nad Pearl Harbor zielonych od góry Vali (malowanie jedynego "zielonego" Vala z Hiryu jest mocno wątpliwe). To są fakty. Malowanie Egusy zielone od góry znad Pearl Harbor (np. Hasegawa) jest nieprawdziwe. Samolot Egusy był jednym z tych, które dostały właśnie to krzykliwe malowanie - pomarańczowe pasy, zygzaki, "ognie smoka" - jakkolwiek to wyglądało, nikt tego nie wie. Podobnie z samolotem Takahashi. Jego samolot prawie na pewno miał coś namalowane (na kadłubie ?, na skrzydłach ?) w wyrazistych, być może pomarańczowych kolorach, ale jak to wyglądało dokładnie nie wiadomo, bo jak wspomniałem, nie istnieją zdjęcia, które by cokolwiek pokazały. David Aiken spróbował odtworzyć te malowania, ale jego prace są domysłami, dlatego np. Landsdale z j-aircraft odcina się od tych hipotez. Pomarańczowe lub czerwone dodatki były malowane prowizorycznie, tuż przed atakiem, być może, że już na lotniskowcach.
Tutaj link do genialnej strony Aikena, kopalni wszelkich malowań japońskich:

http://japaneseaircraft.multiply.com/photos

Nic innego nie ma i chyba już nic nie będzie.
Georg01

Postprzez Gienek » sobota, 6 lutego 2010, 22:25

Cóż, nawet w wydawnictwach traktowane to malowanie jest jako „hipotetyczne, alternatywe”:
Obrazek
SAM „Combat Colours” nr 4

Przed laty rozmawiałem kilkukrotnie z pewnym panem z USA – chodzącą „wszechwiedzą” o Pearl Harbour. Pamiętam, że gdy pytałem o D3A w „dziwnym” malowaniu (EI-238 -pomarańczowy lub BI-231 – czerwone płomienie) to z irytacją potrząsał głową dobitnie mówiąc: „PURE MISTAKE”
Trzymam się tej wersji do dzisiaj:
Obrazek
AJ-Press „Kampanie Lotnicze” nr 6
Gienek

Postprzez Monthy » niedziela, 7 lutego 2010, 15:52

Dzięki panowie za odzew.
..tak,przeglądnąłem link, który podesłał Georg.Również polecam miłośnikom tematu.
Wracając do sprawy...
Aiken uważa ,że ''Val'' EI-238 na pomarańczowo (określił ten kolor jako ''bitter orange'')pomalowany miał tylko kadłub.
(Zrobione to było po to aby naprowadzić formacje na cel i rozproszoną po ataku łatwiej ją było zebrać)
Ale,żeby było ciekawiej podaje jeszcze jego nazwę własną "Dora Neko" Zdjęć jak pisali koledzy brak.
Dalej za D.Aikenem. W 1942 (marzec ?) samolot przemalowano z powrotem na standardowy kamuflaż i tu jest fotka przedstawiająca ''Val-a" w takowym a opisana "EI-238 over Rabaul early 1942" Samolot wygląda jak na rysunku z "Kampanii Lotniczych" ,który wstawił Gienek a wg mnie ma tylko bardziej przytarte oznaczenia na usterzeniu.

Obrazek
żródło--japaneseaircraft.multiply.com
------------------------------------------------------- Mariusz Paluch
Monthy

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste