Spitfire Mk.IX Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk.IXc Tamiya (Motorized) 1/32

Postprzez Kuba P. » czwartek, 1 kwietnia 2010, 10:48

tego Hartmana? Jędrzeja Hartmana? Słynnego Powietrznego Zbója, który Niemcom podkradał Messerschmitty i po wyklepaniu sprzedawał Rosjanom na аллегро.ком?
Jędrzej wyrywał kowalskimi obcęgami swastyki z tych Messerschmittów i w ich miejsce wstawiał obrazki o nieprzyzwoitej treści.
Jedrzej, to był as! ;-))))))))
Kuba P.

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez xenomorph » czwartek, 1 kwietnia 2010, 10:50

Piękny! Tak piękny, że spadłem z krzesła, gdy go ujrzałem.
Oby tak dalej, nie będę powtarzał słów kolegów, ale dla mnie mistrzostwo świata.

Pozdrawiam
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Timi » czwartek, 1 kwietnia 2010, 10:53

Dla mnie określenie modelu redukcyjnego dawno w tym modelu zostało przekroczone, to coś więcej, to cud!
Ja proponuje żeby ten model bez głosowania został modele wiosny, najlepiej przez następne 3 edycje.
Co pan na to panie adminie?
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Kuba P. » czwartek, 1 kwietnia 2010, 10:55

O nie, Morphick skąd masz Cannibal Corpse w podpisie?
Rany, piękne. Widzę, że na 100% grają coś z The Bleeding, czy to Stripped, Raped and Strangled, mój ulubiony psalm?

Obrazek
Kuba P.

Postprzez xenomorph » czwartek, 1 kwietnia 2010, 11:02

Nie słyszałeś najnowszej grupy? Ich kawałki zapierają dech w piersi.
Sam posłuchaj:
http://www.youtube.com/watch?v=SZ17fDgzuy0
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 1 kwietnia 2010, 11:08

Timi napisał(a):Dla mnie określenie modelu redukcyjnego dawno w tym modelu zostało przekroczone, to coś więcej, to cud!
Ja proponuje żeby ten model bez głosowania został modele wiosny, najlepiej przez następne 3 edycje.
Co pan na to panie adminie?

Głupio mi było samemu z takim wnioskiem wychodzic, ale jak najbardziej jestem za, to oczywiste.

Kuba Plewka napisał(a):tego Hartmana? Jędrzeja Hartmana? Słynnego Powietrznego Zbója, który Niemcom podkradał Messerschmitty i po wyklepaniu sprzedawał Rosjanom na аллегро.ком?
Jędrzej wyrywał kowalskimi obcęgami swastyki z tych Messerschmittów i w ich miejsce wstawiał obrazki o nieprzyzwoitej treści.
Jedrzej, to był as! ;-))))))))

Hartmann przez dwa "nn" panie Jakubie ( ten Jędrzej to jego kuzyn, zaprzaniec i volkspole ) ale co ja tam będę po próżnicy gadał, za rok, najdalej dwa sam zobaczysz maszynę Hartmanna jak żywą, na pewno motorized jak Spitfire.
Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » czwartek, 1 kwietnia 2010, 11:08

Muszę sobie kupić ich kasetę. Tak, kasetę!
Prawdziwi modelarze nie słuchają jakiegoś CD (bo z nich robią modele) ani MP3 (bo z nich się nie da nawet zrobić modelu!) tylko wyłącznie kaset.
Z kaset da się zrobić model (z opakowania) a taśmę odtwarzać w magnetofonie Grundig. Ja sobie nawet do samochodu wstawiłem grundiga!
Kuba P.

Postprzez trex73 » czwartek, 1 kwietnia 2010, 12:34

Ten wątek zjechał na nie właściwe torowisko, w ogóle nie wiadomo kto stworzył ten model, niejaki Grzegorz2107 czy szatan we własnej osobie?
Gdzie się podziali panowie od kłódek????? Gdy są potrzebni to ich nie ma.
Obrazek
Pozdrawiam
Tomek
trex73

Postprzez fragles » czwartek, 1 kwietnia 2010, 13:35

Timi napisał(a):Dla mnie określenie modelu redukcyjnego dawno w tym modelu zostało przekroczone, to coś więcej, to cud!

Koledzy, Koledzy, cud to domena religii. Zarejestrowany... tj. zarezerwowany tylko dla niej. Nie mieszajmy Modelarstwa, nawet tego przez duże "M" (jak tu), z wiarą.

A wracając do modelu - piękny jest! Szkoda, że nie było warsztatu.
Co do sfotografowania efektu obracających się kół, to mam taki pomysł, żeby na podłożu, na którym jest fotografowany model, narysować w równych odstępach kontrastowym cienkopisem takie znaczniki - kreseczki o długości ok. 4mm. Albo - co prostsze, ale gorsze estetycznie - położyć przy powoziu przymiar liniowy o długości ok. 30cm. I model fotografować na zapuszczonym silniku (znaczy - śmigło ciągnie) poklatkowo, o odpowiednio dobranym czasie między ujęciami. Sekwencja zdjęć wykaże jak model przesuwa się wzdłuż narysowanych znaczników. To wystarczający dowód na obracające się koła.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Kuba P. » czwartek, 1 kwietnia 2010, 13:39

Popieram przedpiścę poparciem prostym i jasnym.
Dodatkowo możnaby zrobić taki numer, że fotografujesz model właśnie jak się przesuwa co 1 sek, potem robisz z tego pdf i my tak szybciutko klikamy w "następna strona" i widzimy to co Ty, jak wspaniały model "nieniemieckionienie!" wykonuje ruch postępowy.
Ryk silnika każdy dorobi sobie sam, ja będę podkładał diesla HDi. Koleżanka ma, pięknie ryczy.
Kuba P.

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 1 kwietnia 2010, 14:45

Kuba Plewka napisał(a): Koleżanka ma, pięknie ryczy.

Koleżanka twa ryczy, skrzywdziłeś ją? Sadysta!

fragles napisał(a):

Szkoda, że nie było warsztatu.

Co do sfotografowania efektu obracających się kół,

To, że nie było warsztatu to nie znaczy, że model nie jest mojego autorstwa. Wypraszam sobie nawet najmniejsze takie insynuacje. Tymi rencamy go robiłem. Warsztat miałby wielką wartośc dla tutejszych bywalców, natomiast nie byłoby tego zaskoczenia, tych wszystkich wywołanych szokiem ochów i achów. Coś za coś

Jak się tak prosicie o kręcące koła , to chyba filmik na Youtube wrzucę, ale nie wiem, czy przed zachodem słońca zdążę...
Ostatnio edytowano czwartek, 1 kwietnia 2010, 16:02 przez Grzegorz2107, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz2107

Postprzez Adam » czwartek, 1 kwietnia 2010, 14:50

A jak by tostawić model w kałuży w skali 1/32 i zapuścić śmigło to podczas jazdy widać by było wylatujące z pod OBRACAJĄCYCH się kół krople, albo taką mgiełke zależnie od prękości. :)
Obrazek
Adam

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 1 kwietnia 2010, 18:48

Kuba Plewka napisał(a):Ryk silnika każdy dorobi sobie sam, ja będę podkładał diesla HDi. Koleżanka ma, pięknie ryczy.

No wiesz, jak śmiesz, szlachetnego Merlina imitować jakimś tam HDI. Sześć razy po trzy cylindry z Tico i będzie ok.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez fragles » czwartek, 1 kwietnia 2010, 21:08

Grzegorz2107 napisał(a):To, że nie było warsztatu to nie znaczy, że model nie jest mojego autorstwa. Wypraszam sobie nawet najmniejsze takie insynuacje.

Nie, nie - źle mnie zrozumiałeś! Chodziło mi o to, że podglądając warsztat zawsze można się czegoś pożytecznego dowiedzieć. Jak nie o technice wykonania, to chociaż o zaletach, czy mankamentach modelu. Szczególnie dotyczy to warsztatów Mistrzów. *)

Pomysł z fotografowaniem modelu w ruchu w kałuży uważam za lepszy od mojego. Chylę czoła! Już widzę ten kilwater! :)

fragles

Postprzez spiton » czwartek, 1 kwietnia 2010, 21:11

Fajny ten napis " JEJ ", ale fajniej by brzmiało "O JEJ " to taka mała uwaga a poza tym to jest słabo ubrudzony nie ma wasza ani obić. Słowem dla mnie syf.

Oj bo będzie żółta kartka, nie krytykuje się mistrzowskich modeli! Zazdroszka??

~41
spiton

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli