Spitfire Mk.IX Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Spitfire Mk.IXc Tamiya (Motorized) 1/32

Postprzez erkamo » czwartek, 1 kwietnia 2010, 21:52

Model całkiem niezły.
Mogłeś się trochę przyłożyć i wytrasować linie podziału blach oraz nieco złagodzić nity.
Są, moim zdaniem, zbyt grube. Kabinka też nie jest najlepsza. Wytłoczenie nowej, choć w skali 1:32 nie jest to takie proste, było tu raczej niezbędne. Tamiya się nie popisała.
Ogólnie 4.

Haha! Nadeszło moje 76 sekund! Jako ten, co jest zawsze sztywny, ten który zna jakieś śrubki (śrubeczki Wy moje, jutro tak jak zawsze wieczorem, pamiętajcie!) i trwa w podpisach nielicznych mam szansę raz w roku przemówić ludzkim głosem! Małpa (w czarnym) z brzytwą! Oficjalnie odznaczam Cię przeiwupomnieniem i wyróżniam! Odkryłeś wielką ściemę i zdemaskowałeś prostactwo prymitywnego żartu Tamiya.
Jutro róż zniknie, ja zejdę z Olimpu i oddam kluczyki do Merced..znaczy do moderatorki ale Twoja chwała będzie trwać.
To byłem ja, Plewka Jakub, nadęciuch 3 grupy.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Reklama

Postprzez K.Y.Czart » czwartek, 1 kwietnia 2010, 21:56

Czyżby jeden dał się wkręcić? ;)
K.Y.Czart

Re: Spitfire Mk.IX Airfix 1/72

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 1 kwietnia 2010, 23:09

Dziękuję kolegom za pozytywne komentarze. Jestem dowartościowany i zmotywowany do jeszcze większego wyczynu. Za rok... :mrgreen:

Zupełnie poważnie sądzę, że mój model może służyć za wzór rozkładu plam na EN398. Przebadałem kilka zdjęć tej maszyny i sądzę, że jest bardzo blisko oryginału.

Tak wyglądała edycja z połowy lat 70 tych XX wieku:
Obrazek

Tu jest zdjęcie "silnika":
Obrazek
Kołpak od Spitfire z KP, toczony na Dremelu. Oryginalny kołpak się do niczego nie nadawał i bardzo psuł sylwetkę Spitfire. Nie mogłem na niego patrzeć i pozwoliłem sobie na odstępstwo od rasowej czystości. Również kółko ogonowe nie jest oryginalnie Airfixa, a pochodzi chyba od Revella.
Kalkomanie to mieszanka zupełnie dobrych oznaczeń z Airfixa i trochę Hasegawy.

Szkoda, że rzeczywiście zepsułem werniksowanie, bo lakier bezbarwny jest strasznie grubą warstwą położony, ale wszystko to w ramach zbierania doświadczeń. Przed lakierowaniem było dużo fajniej, jednak nie miałem już kalek na JE-J w zapasie i mycie nie wchodziło w grę. Trudno.
Grzegorz2107

Postprzez Bercik » czwartek, 1 kwietnia 2010, 23:56

wojtek_fajga napisał(a):Brawo Grzegorzu!
Model godzien złotego medalu na Mistrzostwach Polski!

Zazdrościsz? :mrgreen: Myślę, że polskie zawody to zdecydowanie za mało na ten model. Tak mi doświadczenie podpowiada.
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 2 kwietnia 2010, 00:48

Bercik napisał(a):
wojtek_fajga napisał(a):Brawo Grzegorzu!
Model godzien złotego medalu na Mistrzostwach Polski!

Zazdrościsz? :mrgreen: Myślę, że polskie zawody to zdecydowanie za mało na ten model. Tak mi doświadczenie podpowiada.

Bercik, jest już 2 kwietnia.
Grzegorz2107

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 2 kwietnia 2010, 01:27

Kiedy pisał, był 1.04 :P
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 2 kwietnia 2010, 02:24

caughtinthemiddle napisał(a):Kiedy pisał, był 1.04 :P

Zegar na forum spóźnia się o godzinę. Przynajmniej według mojego czasu.
Grzegorz2107

Postprzez xenomorph » piątek, 2 kwietnia 2010, 10:33

Grzegorz2107 napisał(a):Zegar na forum spóźnia się o godzinę. Przynajmniej według mojego czasu.

W opcjach przestaw sobie czas na DST.

Pozdrawiam 8-)
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez Bercik » piątek, 2 kwietnia 2010, 11:07

Aaaach, to był żart! Bo myślałem, że kolejny mało wyszukany przytyk do mojego modelarstwa. Wydawało mi się, że podczas rezygnacji z funkcji moderatora dość wyraźnie zaznaczyłem, aby Wojtek i spółka dali sobie w stosunku do mnie spokój. Tymczasem mamy najpierw jakiś pseudo artykuł na portalu, a teraz Wojtek jest w stanie szydzić nawet z zawodów organizowanych przez jego serdecznego kolegę... Chyba w końcu się zdenerwuję i parę rzeczy ujrzy światło dzienne.
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez spiton » piątek, 2 kwietnia 2010, 11:50

Bercik, od kiedy jesteś Mistrzem Polski czyli osobą publiczną, musisz przyzwyczaić się do tego, że Twoja "podobizna" będzie pojawiać się na modelarskim"pudelku" ,-)).
Tak to już jest z popularnością ,-)))).
Ostatnio edytowano piątek, 2 kwietnia 2010, 12:46 przez spiton, łącznie edytowano 1 raz
spiton

Postprzez Bercik » piątek, 2 kwietnia 2010, 12:39

Pierwsze MP zdobyłem w 2007 roku, modelem, podejrzewam, równie nieredukcyjnym. Jakoś nikt mi prawideł pod skórę nie wpychał. Nie o to tu Sebastianie chodzi.
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 2 kwietnia 2010, 12:47

xenomorph napisał(a):
Grzegorz2107 napisał(a):Zegar na forum spóźnia się o godzinę. Przynajmniej według mojego czasu.

W opcjach przestaw sobie czas na DST.

Pozdrawiam 8-)

Bercik pisał prawie godzinę po północy wg obowiązującego czasu. Zabawa się skończyła. Wracamy do rzeczywistości odcinając się grubą różową kreską od złych emocji panujących na forum od kilku tygodni.

Z takimi tekstami jak ten:
Chyba w końcu się zdenerwuję i parę rzeczy ujrzy światło dzienne.

Poczekać proszę na następną okazję za rok, już kilka minut po północy 1 kwietnia 2011. Może być nawet w moim wątku.
A teraz proszę o spokój i nie spamowanie w tym wątku.
Grzegorz2107

Postprzez JGucwa » piątek, 2 kwietnia 2010, 19:55

Grzegorzu, nie jestem pierwszy, ale gdy widzę, co zrobiłeś z tym modelem:
składam pokłon przed takim modelarzem.
Zachowałeś to, co było dla tego modelu charakterystyczne i poprawiłeś to, co wymagało poprawy :!: Gratuluję :!:
Pozdrawiam serdecznie - Jarosław Gucwa.
JGucwa

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 2 kwietnia 2010, 22:49

JGucwa napisał(a):Grzegorzu, nie jestem pierwszy, ale gdy widzę, co zrobiłeś z tym modelem:
składam pokłon przed takim modelarzem.
Zachowałeś to, co było dla tego modelu charakterystyczne i poprawiłeś to, co wymagało poprawy :!: Gratuluję :!:

Wiedziałem, że są modelarze, którzy nawet po 1 kwietnia mają coś dobrego do powiedzenia na temat tego ulepka. :mrgreen:
Wiele wysiłku wymagało ode mnie powstrzymanie się od jakichkolwiek przeróbek i potraktowanie modelu jako zabytku. Byłem blisko wymiany podwozia, mam w zapasach kilka kompletów, które dużo lepiej udają koła i golenie, ale mimo ich pokraczności zdecydowałem na pozostawienie oryginalnego, właśnie, żeby nie tracić charakteru modelu. Śmigło było najgorszym elementem, a poza tym postanowiłem sprawić przyjemność MacEyce, który spodziewałem się będzie ukontentowany widząc jak śmigło wiruje :mrgreen: stąd wymiana na inne.
Grzegorz2107

Postprzez Mac Eyka » sobota, 3 kwietnia 2010, 10:14

E nie no. Grześku fajny modelik zrobiłeś.
I pozbawiłeś mnie możliwości zadania tradycyjnego pytania.
No ale nic straconego bo i tak brakuje mi bardzo ważnego elementu w twoim modelu.
Dziury na podstawkę.
Ale i tak gratuluje pomysłu i całkiem fajowego wykonania.
A przy okazji czemu liść pod kabina jest czerwony, czyżby jesienne malowanko.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli