Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Aerografy firmy Harder&Steenbeck

Postprzez kobza_75 » wtorek, 27 kwietnia 2010, 07:33

Witajcie! po dłuższym użytkowaniu jestem zadowolony z zakupu INFINITY 2w1 oraz uzyskanych efektów malarskich. Niestety trzeba mieć farbki o bardzdrobnym pigmęcie i co najważniejsze jakiś talen w malowaniu bo bez tego to nie ma zadowalających efektów. Dla mnie INFINITY to bejer w porównaniu do ŁUKOWIAKA, PIWATA i BADGER 250, różnica w jakości malowania jest widoczna. Jak tylko znajdę chwilkę to wrzucę fotkę.
„Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.plhttp://kobzamodellfabrik.blogspot.com/ pozdrawiam Krzysiek
kobza_75

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez wuen » środa, 19 maja 2010, 20:31

Do wczoraj byłem użytkownikiem aerografu Ultra z 2 dyszami - 0.2 i 0.4mm. Mankamentem tego "fukadełka" jest sposób mocowania zbiorniczka - "na wcisk" - oraz mała pojemność - 2 ml. Z pojemnością poradziłem sobie dorabiając taką "przedłużkę":
Obrazek
Problemem stała się nieszczelność pomiędzy korpusem aero a zbiorniczkiem - prawdopodobnie jest efektem rozbierania w celu czyszczenia - z związku z tym króciec zbiorniczka zacząłem owijać taśmą teflonową i nieszczelność zniknęła.
Mała przygoda podczas malowania - upadek aero na igłę - akurat wtedy nie nakręciłem osłony - spowodowała "rozkalibrowanie" dyszy, która pękła co zmusiło mnie do malowania dyszą 0.2mm. Niestety okazało się, że metaliki Gunze mają większy pigment niż Alclad - dysza zaczęła się zapychać a zbytnie rozcieńczanie kończyło się albo spływaniem farby albo koniecznością malowania kilkoma warstwami.
Postanowiłem kupić polecany przez wielu kolegów Evolution Silverline.
Moja wersja to Solo z dyszą 0.4. Dodatkowo dokupiłem zbiorniczek 5 ml - zajmuję się "cywilami" i zbiorniczek 2 ml to dla moich potrzeb ciut mało...
Teraz mam 2 aerografy H&S - Ultra z dyszą 0.2 - będzie do malowania małych elementów i np. "przepaleń wydechów" natomiast Evolution z dyszą 0.4 będzie do większych powierzchni.
Obrazek
W związku z tym, że aero w komplecie ma szybkozłączkę "męską" - dokupiłem szybkozłączkę na wąż oraz dodatkowe szybkozłączki na pozostałe aerografy - jeden tylko do lakieru bezbarwnego (Gunze Mr.Hobby PS-268 z dyszą przewierconą na 0.5 mm) a drugi do podkładu (Badger 350 z dyszą Medium).
Obrazek
Dzisiaj przeprowadziłem mały test nowego aero i uważam, że był to mój najlepszy zakup w ostatnim czasie - lekkość pracy oraz łatwość dostępu do wszystkich elementów umożliwiająca czyszczenie wynagradzają wydane pieniądze.
Zakupu dokonałem w sklepie www.aerografy.com, który polecam - ceny niższe niż gdziekolwiek, kontakt wzorcowy - nawet w niedzielę po 22-giej (poprzez skype), szybka wysyłka - czegóż chcieć więcej...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez mr.jaro » czwartek, 10 czerwca 2010, 11:04

Informacja dla uzytkownikow modelu Ultra:
Otoz w odroznieniu od innych modeli, aerograf ten nie jest wyposazany przez producenta w uszczelke oslony dyszy, wiec w tym miejscu moze wystepowac niewielka nieszczelnosc. Brak uszczelki nie wplywa na jakosc malowania. Ten typ tak ma i nie jest to wada konstrukcyjna. Ultra jest pelnowartosciowym aerografem dobrej jakosci, ale jako najtanszy model w palecie H&S posiada pewne uproszczenia. Uzytkownicy, ktorzy w wyniku braku wspomnianej uszczelki odczuja pewien dyskomfort, moga we wlasnym zakresie zaopatrzyc sie w uszczelke pochodzaca na przyklad od modelu Evolution (numer czesci zamiennej 123190).
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Marcin Kuźniar » czwartek, 10 czerwca 2010, 19:50

Korzystając z okazji że wątek się ostatnio ożywił - Jarku - czy w złotym Evolution można zastąpić gumową uszczelkę iglicy uszczelką teflonową z Silvera, czy maja one inne wymiary (zewnętrzna średnicę i grubość). Jeżeli była już o tym mowa - przepraszam, ale nie znalazłem takiej informacji.
pozdrawiam Marcin
----------------------
PZL-26 od podstaw - zaczynam
Marcin Kuźniar

Postprzez mr.jaro » piątek, 11 czerwca 2010, 08:42

Marcin Kuźniar napisał(a):Korzystając z okazji że wątek się ostatnio ożywił - Jarku - czy w złotym Evolution można zastąpić gumową uszczelkę iglicy uszczelką teflonową z Silvera, czy maja one inne wymiary (zewnętrzna średnicę i grubość). Jeżeli była już o tym mowa - przepraszam, ale nie znalazłem takiej informacji.

Owszem. Konstrukcja obu modeli jest identyczna, za wyjatkiem rodzaju uszczelek, wykonczenia srodkowego elementu korpusu i sruby ograniczajacej skok iglicy. Komplet teflonowych uszczelek do Evolution posiada numer katalogowy 123450.
Tutaj znajduje sie lista czesci zamiennych i wiekszosc z nich pasuje zarowno do "zlotego", jak Silverline.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Marcin Kuźniar » piątek, 11 czerwca 2010, 20:32

Dzięki za informację. Mam złotego Evo a do mycia aerografu po akrylach Gunze używam acetonu - w tych warunkach teflon lepiej się sprawdzi.
pozdrawiam Marcin
----------------------
Marcin Kuźniar

Postprzez wuen » piątek, 11 czerwca 2010, 20:37

Do mycia po akrylach Gunze lepszy byłby izopropanol - przy okazji nie niszczy gumy tak jak aceton...
człowiek bez pasji to producent g...
wuen

Postprzez Marcin Kuźniar » piątek, 11 czerwca 2010, 21:42

Miałem na myśli akryle serii C. Do tych z serii H, tak samo jak to farb Tamki i Pactry - litr izopropanolu z Allegro sprawę załatwia na długi czas, a przy okazji można sobie jeszcze szkiełka w aparacie przemyć :-)
pozdrawiam Marcin
----------------------
Marcin Kuźniar

Postprzez mr.jaro » piątek, 11 czerwca 2010, 22:37

Marcin Kuźniar napisał(a):...używam acetonu - w tych warunkach teflon lepiej się sprawdzi.

Zdecydowanie. Teflon wykazuje takze wyzsza wytrzymalosc mechaniczna. Glownie dlatego do zastosowan modelarskich zalecam Silverline, ale jesli kto nabyl "zloty" jeszcze zanim rozpoczeto produkcje Silverline, pozostaje oczywiscie wymiana uszczelek. A propos "zloty" - zlote wykonczenie w tym modelu to prawdziwe zloto.

Marcin Kuźniar napisał(a):...a przy okazji można sobie jeszcze szkiełka w aparacie przemyć...

A takze matryce, pod warunkiem, ze izopropanol posiada stezenie przynajmniej 97%. Nawiasem mowiac, izopropanol uzywany jest w serwisie Nikona do szyszczenia optyki i matryc.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Marcin Kuźniar » sobota, 12 czerwca 2010, 00:03

Matryca też ma już kilka paprochów - ale się boję, że po moich eksperymentach z czyszczeniem matrycy będzie gorzej niż przed nimi - i wybieram się od jakiegoś czasu do fachowców. Przepraszam za OT
pozdrawiam Marcin
----------------------
Marcin Kuźniar

Postprzez Enten » sobota, 1 stycznia 2011, 22:16

Hej,

przejrzałem dokładnie cały temat.
Wstępnie zdecydowany byłem na model ultra ale ostatecznie chcę zakupić evolutnion solo.
Mogę prosić Was o odpowiedź gdzie najkorzystniej jest teraz kupić tego aero?
Enten

Postprzez luck1985 » sobota, 1 stycznia 2011, 22:57

Dorzuć 9zł i kup silverline solo - ma z tyłu regulacje skoku iglicy

http://www.aerografy.com/product_info.p ... cts_id=164
luck1985

Postprzez tomek1123 » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 13:20

Zdecydowanie

SILVERLINE Solo
http://www.aerografy.com/product_info.p ... cts_id=164

oprócz regulacji ma jeszcze teflonowe uszczelki.
tomek1123

Postprzez HK » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 14:19

A dlaczego nie Hansa 281 ?
Cena jest niemal identyczna, parametry te same (dysza 0.2, zbiornik 2ml) regulacja taka sama ale...
Hansa ma system 'fixed double action'. Tzn. nie trzeba przyciskać spustu aby otworzyc zawór powietrza. Otwiera się on automatycznie po pociągnięciu za dźwignię. W rezultacie zamiast sekwencji: wciśnij dźwignię - pociągnij - maluj - popchnij dźwignię - puść, mamy: pociągnij - maluj - puść. Ja się tak przyzwyczaiłem do tego systemu, że teraz nie chciałbym juz wracać do tradycyjnego. Niby w tradycyjnym mamy możliwość jednoczesnej regulacji przepływu powietrza poprzez zmiane nacisku na spust, ale naprawdę nie wiem czy ktoś tak pracuje lub potrafi tak pracować. Ja na pewno nie i sądzę że większość modelarzy również.
Hendryk
HK

Postprzez Robert Thorz » poniedziałek, 3 stycznia 2011, 17:34

'fixed double action' Taki sam typ spustu oferuje niemiecki Gabbert-Triplex. Ja posiadam model TRIPLEX-II / I i jestem bardzo zadowolony. Jedynie przy okazji kolejnej wizyty w Koprzewnicy musze nabyc telfonowe uszczelki. Bo mój model w czasie zakupu jeszcze ich nie posiadał w standardzie.
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje