TS-11 Iskra- pytanie o kolory

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

TS-11 Iskra- pytanie o kolory

Postprzez Mikro144 » czwartek, 29 lipca 2010, 10:18

Nie wiem co mnie podkusiło, ale kupiłem Iskrę.
Obrazek
Chętnie bym ją zrobił w malowaniu pudełkowym, ale zupełnie nie wiem jakich kolorów użyć. Instrukcja jest bardzo enigmatyczna: szary, jasnozielony, błękitny itp... Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć chociaż z grubsza jakieś numerki pactry, tamiyi czy czego bądź.
Pytanie drugie, to jak wyglądają pod względem kolorystycznym polscy piloci z lat 90-tych? Model zawiera dwóch śmiesznych ludków.

pozdrawiam
J.B.
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Reklama

Re: TS-11 Iskra- pytanie o kolory

Postprzez qalimar » czwartek, 29 lipca 2010, 15:12

Malowanie z czerwonym numerem miało miejsce dosłownie chwilę. Gdzieś w jakimś polskim czasopiśmie, pamiętam, było o malowaniach morskich Iskier podano nawet odpowiedniki kolorów, gdyż te oryginalne pochodziły z mieszania dostępnych farb. Musiałbym poszukać, ale to trochę potrwa.
Rzeczona Iskra występowała dłużej w takim kamuflażu:

Obrazek

Zdjęcie podłej jakości z Air Show w Gdyni w 1998r.
Kwestia ubiorów pilotów- standardowe szare kombinezony z pomarańczowymi kamizelkami ratunkowymi, stosowane równolegle z kombinezonami pomarańczowymi (od 1990). Zamiast hełmów twardych- typowe zielone szlemy.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez nobie1973 » czwartek, 29 lipca 2010, 17:11

Szczegółowe malowanie tego samolotu znajdziesz w artykule mojego autorstwa pt. Kameleony z Siemirowic, zamieszczonym w podanym poniżej numerze magazynu Aeroplan (numer 04/2000):
Obrazek
Nie pamiętam dokładnie tylko czy opisywałem ten egzemplarz lub też inny w zbliżonym malowaniu (latały w tym czasie, początek lat 90-ych w Siemirowicach, co najmniej dwie Iskry w takim malowaniu). Niestety całe swoje archiwum drukowane mam w Polsce i nie mogę teraz tego dokładnie sprawdzić. Na pewno ktoś z forumowiczów ma w domu ten numer Aeroplana i może sprawdzić, jaki to był dokładnie numer boczny samolotu. Malowanie na pudełku przedstawia wygląd tego samolotu w momencie jego przemalowania na początku lat 90-ych. Później kamuflaż się stopniowo zmieniał podczas różnego rodzaju podmalówek i przetrwał do czasu remontu samolotu w 2000 roku.
nobie1973

Postprzez qalimar » czwartek, 29 lipca 2010, 18:56

Norbert, przejrzałem tego Aeroplana. Opisywałeś Iskry 1716, 1917 w kamuflażu oraz 1919 w błękitnym malowaniu. Świta mi, że gdzieś jeszcze ukazały się malowania sierpuchowskich Iskier, ale nie pamiętam gdzie. Jak znajdę, zamieszczę.
W kamuflażu na pewno były co najmniej 4 Iskry- oprócz powyższych jeszcze ta:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

2013 jest najłatwiejsza do zrobienia, ponieważ nie miała radaru natomiast pozostałe jak najbardziej.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Mikro144 » czwartek, 29 lipca 2010, 19:23

Ha, aeroplany mam ze trzy na krzyż, ale jak zobaczyłem tę okładkę to przeszukałem szafę z papierami i się okazało, że mam ten numer. :)
Niestety nie ma tam nic o 2013. Ale przekonałem się, że Iskry to prawdziwa "Puszka z Pandorą". O jakże prostsze było życie gdy zajmowałem się tylko Luftwaffe 46...
Znalazłem natomiast bardzo ciekawy zbiór zdjęć pt: TS-11 Iskra latające w Lotnictwie MW w Siemirowicach
http://picasaweb.google.com/Miroslawgumi/TS11IskraLatajCeWLotnictwieMWWSiemirowicach#

I tam jest jedno zdjęcie "mojego" samolotu.
Obrazek

Oczywiście na kalkach nie ma żadnego z widocznych godeł, ech...
Obrazek
Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput.
Mikro144

Postprzez qalimar » czwartek, 29 lipca 2010, 19:44

Kiedyś pojawiło się coś takiego:

Obrazek

Obrazek

szukaj, może znajdziesz.
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez Mikro144 » czwartek, 29 lipca 2010, 20:21

Eleganckie te kalki. A granatowa Iskra bardzo mi się podoba. Poszukam ich. A tym czasem zrobię modelik testowo, by sprawdzić czy w ogóle da się go skleić. Jeśli da, to odżałuję 8,50 zł i nad następnym bardziej karbów przysiądę.
Obrazek
Mikro144

Postprzez Leszek Szopieray » czwartek, 29 lipca 2010, 21:36

Wysłałem Ci schemat z kolorkami na maila do 2013. Te Intechowe kalki to elegancko się rozpadają podczas nakładania ;o)
Pozdr
Leszek Szopieray

Postprzez qalimar » czwartek, 29 lipca 2010, 22:17

Leszek Szopieray napisał(a):Te Intechowe kalki to elegancko się rozpadają podczas nakładania ;o)
Pozdr

A od czego jest lakier matowy i aerograf? :D
Pzdr
Mariusz Kalinowski
Obrazek
qalimar

Postprzez KK » czwartek, 29 lipca 2010, 22:26

qalimar napisał(a):
Leszek Szopieray napisał(a):Te Intechowe kalki to elegancko się rozpadają podczas nakładania ;o)
Pozdr

A od czego jest lakier matowy i aerograf? :D

Mimo to stres jest :) ja przy morskim "bisie" mało zawału nie dostałem jak nr. rozpadł się na milion części.
KK

Postprzez nobie1973 » czwartek, 29 lipca 2010, 22:56

Mikro144 napisał(a):Eleganckie te kalki. A granatowa Iskra bardzo mi się podoba. Poszukam ich. A tym czasem zrobię modelik testowo, by sprawdzić czy w ogóle da się go skleić. Jeśli da, to odżałuję 8,50 zł i nad następnym bardziej karbów przysiądę.

Model tej Iskry jest jak najbardziej sklejalny…chociaż trzeba włożyć w niego trochę pracy. Sam kiedyś, dawno, dawno temu wykonałem model tej Iskry nr. 2013 w tym malowaniu jako prezent dla jednego ze znajomych. Jeśli nie będziesz w stanie dotrzeć do tych kalek samolotu nr.1919 z zestawu Intechu, to pod koniec sierpnia będę w Polsce i sprawdzę czy jeszcze u mnie są w starych zapasach, jeśli tak to mogę ci je podesłać. Co do galerii którą znalazłeś w Internecie to naprawdę świetny zestaw zdjęć Iskier z Siemirowic…znalazłem nawet jedno swoje :mrgreen: .
nobie1973

Postprzez Slash » czwartek, 29 lipca 2010, 23:12

Potwierdzam. Da się to skleić. Wysiłku trzeba byłoby wiele, aby to naprawdę wyglądało jak Iskra. Tyle, że moja była z biało-czerwonych, ale tez na prezent ;o)
Slash

Postprzez Mikro144 » piątek, 30 lipca 2010, 12:15

Leszku, schemat doszedł. Dziękuję bardzo. Są nawet numery farb, wyśmienicie.
Pocieszyliście mnie mówić, że model należy do sklejalnych.
Po ostatnich doświadczeniach z Jak-15 z PM-u, chętnie odpocznę od szpachlowania.
Obrazek
Obrazek

Nobie, dziękuję za propozycję. Jeśli ich sam nie znajdę a do Iskier po tej się nie zrażę to chętnie skorzystam.

Pozdrawiam
J.B.
Obrazek
Mikro144

Postprzez tomek_chacewicz » wtorek, 3 sierpnia 2010, 07:19

Mikro, mam te kalki Intechu tyle, że leżą w pudle z Mi-17 w domu a będę tam najwcześniej na przełomie sierpnia i września. Podrzuć adres na PW to Ci wyślę jak Norbert nie będzie pierwszy :)
PS jakbyś upierał się przy tym łaciatym malowaniu to zerknij na to (znając Mastercraft kalki będą piękne)
http://www.martola.com.pl/pl306/produkty33657/pzl_ts_11_sea_iskra
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Paweł Wymysłowski » czwartek, 12 sierpnia 2010, 12:35

Leszek Szopieray napisał(a):Wysłałem Ci schemat z kolorkami na maila do 2013.

Mógłbyś podać coś więcej o tym schemacie? Skąd pochodzi? Którego malowania dotyczy?
W monografii Iskry są zdjęcia "2013" w chyba 5 wariantach kamuflażu. "Bydgoskiego" ten egzemplarz chyba nie dostał (przynajmniej nie trafiłem na takie zdjęcia nigdzie), jeszcze niedawno był srebrny, a obecnie jest biało-czerwony.
Co do opisów kamuflaży to można polecić jeszcze artykuł Norberta z Mini Repliki nr 11 i artykuł o TS-11R w Model Hobby 2/02 - oba traktują o malowaniu poremontowym z Bydgoszczy. Oprócz tego nr 15 "Lotnictwa z Szachownicą", w którym G. Skowroński omawia historię kamuflaży na przykładzie pierwszej morskiej kolorowej Iskry - 1716 (ciekawy jest np. użyty pierwotnie kolor "grafitowy" - mieszanka srebrnego z czarnym).
qalimar napisał(a):2013 jest najłatwiejsza do zrobienia, ponieważ nie miała radaru natomiast pozostałe jak najbardziej.

Nie tylko ta. 1716 też radaru nie miała. Co do łatwości - zestaw i tak trzeba dostosować do DF-a z owiewkami aparatów, więc dodanie jeszcze jednego "bąbla" i wyświetlacza radaru w drugiej kabinie jakoś specjalnie trudności nie zwiększa.
Pozdrawiam
Paweł
Paweł Wymysłowski

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste