Achtung Panzer!!! | 1:35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Achtung Panzer!!! | 1:35

Postprzez 5tev0 » wtorek, 10 sierpnia 2010, 11:15

Witam chciałbym wykonać taką oto scenkę na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci.

Obrazek

Przedstawia ono dwóch żołnierzy Grossdeutschland walczących na froncie wschodnim (maj-czerwiec 1944)
Figurki z zestawu Academy - "Academy German WWII Infantry “Destroyer” Set". Figurki będę musiał trochę przerobić aby pasowały do zaistniałej sytuacji. Pierwsze zdjęcia już niebawem.

I niestety mam mały problem. Ma ktoś jakieś informacje jak wyglądało umundurowanie (chodzi mi o kolor) z tamtego okresu? Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

No to do roboty...
5tev0

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Achtung Panzer!!!

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » wtorek, 10 sierpnia 2010, 11:18

Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez 5tev0 » wtorek, 10 sierpnia 2010, 11:30

dziękuję bardzo. Jak to mówią: kto pyta nie błądzi. Dzieki
5tev0

Postprzez 5tev0 » środa, 11 sierpnia 2010, 19:34

No robota trochę ruszyła z miejsca.
Na początek skleiłem tych dwóch jegomościów. Rura na razie leży luzem więc proszę się nie sugerować położeniem.

1. Ładowniczy.
ObrazekObrazek

2. Strzelec (trochę starej farby gdyż już wcześniej był pomalowany ale go wyczyściłem)
Obrazek

3. Zwei Kameraden in aktion!
Obrazek
Obrazek
Obie figurki będą w mundurach Grossdeutchland. Poszperałem w mojej domowej biblioteczce i znalazłem książkę o tej jednostce (w prawdzie opisuje ona wojska pancerne ale piechota też się znalazła)
Obrazek

4. A z tego mam zamiar zrobić pozostałość muru z okienkiem:
Obrazek

Jak znajdę trochę czasu to podłubię i za jakiś czas kolejna porcja fotek.
5tev0

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 11 sierpnia 2010, 19:44

5tev0 napisał(a):1. Ładowniczy.

Czy jak wyciągniesz obie ręce do przodu to też masz grzbiet i ramiona w linii prostej? To musi boleć, a przynajmniej być bardzo niewygodne..

5tev0 napisał(a):w prawdzie opisuje ona wojska pancerne ale piechota też się znalazła

Ee, byłem pewien, że opisuje ona po prostu powstanie i szlak bojowy tej dywizji, ale oczywiście mogę się mylić
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez 5tev0 » środa, 11 sierpnia 2010, 20:44

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Czy jak wyciągniesz obie ręce do przodu to też masz grzbiet i ramiona w linii prostej? To musi boleć, a przynajmniej być bardzo niewygodne..

Postaram się to naprawić. Pracuję nad tym

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):Ee, byłem pewien, że opisuje ona po prostu powstanie i szlak bojowy tej dywizji, ale oczywiście mogę się mylić

Masz rację co do tego ale na większość zdjęć i szkiców uwieczniono pojazdy oraz artylerię.
5tev0

Postprzez PiterATS » środa, 11 sierpnia 2010, 22:45

Mundury GrossDeutschland to pojęcie względne. Były to takie same sorty mundurowe i wyposażenie jak w całym Wehrmachcie. Różnicę stanowiła tylko opaska na przedramieniu z wyhaftowanym napisem Grossdeutschland.
PiterATS

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » środa, 11 sierpnia 2010, 22:47

No, było jednak odrobinę mniej improwizacji. GD miało w końcu priorytet w kwatermistrzostwie..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez 5tev0 » poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 10:35

Po w miarę owocnym weekendzie przedstawiam moje wypociny. Zrobiłem podstawkę i wyrzeźbiłem ścianę. Dodałem trochę gruzu i wstępnie ustawiłem żołnierzy. A propos żołnierzy, za radą Pana Feliksa poprawiłem trochę ładowniczego (na razie jeszcze nie zaszpachlowałem go do końca). Znalazłem też "lepszego" panzreschrecka (tzn. jepiej odwzorowanego niż ten w zestawie Academy. Ale dość już gadania. Oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na razie może gruz nie wygląda przekonująco, ale jak tylko przeschnie pierwsza warstwa to dodam jeszcze takiego drobnego "syfu" :P i trochę odłamków na krawędziach winietki żeby nie wyglądała tak czysto na brzegach. Po pomalowaniu na pewno będzie wyglądać o wiele lepiej :mrgreen:
5tev0

Postprzez 5tev0 » wtorek, 31 sierpnia 2010, 10:29

Witam po dłuższej przerwie. Nareszcie prace trochę ruszyły i wreszcie udało mi się skończyć (no prawie) podstawkę. Gruz nie wygląda jak ceglany ponieważ w w głębokiej Rosji w owych czasach chatki były robione z gliny.
Obrazek
Oto fotki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dioramka jest malowana Pactrami, humbrolem i pastelami. Pozostało mi dodać jeszcze trochę detali + żołnierzy oczywiście i będzie gotowa. Mam takie pytanie: a mianowicie jakim lakierem to śmignąć żeby się nie błyszczało a przy okazji utrwaliło całość na miejscu? Słyszałem że dobry jest lakier do włosów. Czy może użyć bezbarwnego matu Humbrola?
5tev0

Postprzez Akahoshi » niedziela, 5 września 2010, 14:51

Dla przełamania tej szarości gruzów proponowałbym kępy trawy zasiać.
Pozdrawiam
Artur
Akahoshi

Postprzez kapral » poniedziałek, 6 września 2010, 09:24

Skromniutka ta winietka. Tak jak Akahosi proponuje, może jakieś krzaczysko, jakaś trawka, albo fragment beleczki?
kapral

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 6 września 2010, 09:45

Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez 5tev0 » poniedziałek, 6 września 2010, 16:23

Skromniutka bo chciałem oddać klimat na zdjęciu, tam też nie widać za bardzo roślinności. Poza tym to taka winietka że tak powiem treningowa. Chciałbym zgarnąć jakieś oceny żeby wiedzieć jak tam z tym moim poziomem (nie za wysokim)jest. Dziś dokonałem ostatnich szlifów, machnąłem ją lakierem do włosów. I tu pojawił się problem. Jak widać na zdjęciach lakier do włosów dał odwrotny efekt niż się spodziewałem (błysk a nie mat) :( :evil:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Może coś zrobiłem nie tak albo lakier jest do pupy. Może ktoś ma jakiś pomysł jakiego lakieru użyć? Kolega odradził mi Humbrola matowego gdyż lubi żółknąć. Podstawkę jeszcze muszę jeszcze też dopracować (w trakcie prac odkleiła mi się od deseczki :()

PS. Przepraszam za jakość zdjęć ale jestem początkującym fotografem i wciąż się rozwijam.
5tev0

Postprzez Nugget » wtorek, 8 lutego 2011, 22:06

5tev0 napisał(a):Witam chciałbym wykonać taką oto scenkę na podstawie zdjęcia znalezionego w sieci.

Obrazek

Przedstawia ono dwóch żołnierzy Grossdeutschland walczących na froncie wschodnim (maj-czerwiec 1944)
Figurki z zestawu Academy - "Academy German WWII Infantry “Destroyer” Set". Figurki będę musiał trochę przerobić aby pasowały do zaistniałej sytuacji. Pierwsze zdjęcia już niebawem.

I niestety mam mały problem. Ma ktoś jakieś informacje jak wyglądało umundurowanie (chodzi mi o kolor) z tamtego okresu? Za wszelkie informacje z góry dziękuje.

No to do roboty...
co to za skala była?? ;o)
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat