Foki z JGr 10 - z wężem

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Foki z JGr 10 - z wężem

Postprzez fabisz » piątek, 11 stycznia 2008, 22:58

Szukałem Zdjęć dwóch Fw 190 A-8 z JGr 10 (Malowanie z wężem) i nic nie znalazłem.
Dokładniej rzecz biorąc chodzi o czerwoną ósemkę(Fw. Hartkopf) i czerwoną jedenastkę
Czy któryś z was ma w swoich zbiorach jakiekolwiek zdjęcia tych maszyn?
Pozdrawiam
Tomasz Fabiszewski

Reklama

Re: Foki z JGr 10 - z wężem

Postprzez 1AIR1 » sobota, 12 stycznia 2008, 02:16

Zdaje się chyba że to ten (jedenstka):

http://hsfeatures.com/features04/fw190a832jc_1.htm

"Wschodniojęzyczni" też coś takowego mają(ósemka):

http://home.catv.ne.jp/kk/galland/72fw1 ... asefw.html

Pozdarwiam
1AIR1

Postprzez fabisz » sobota, 12 stycznia 2008, 02:39

Batdzo Dziękuje za odpowiedź, aczkolwiek schemat malowania znam, chodziło mi o zdjęcie maszyny.
W każdym razie dzięki tak czy siak na pewno się przyda.
Pozdrawiam
Tomasz Fabiszewski

Postprzez 1AIR1 » sobota, 12 stycznia 2008, 02:54

Poszukam......ale to potrwa.Mam spore archiwum i trzeba czasu by je poprzeglądać.
Ale z tego co się orientuję, to chyba to jest to co masz wstawione wcześniej na linkach.
Pozdrawiam
1AIR1

Postprzez caughtinthemiddle » piątek, 2 maja 2008, 19:29

Witam.
Sam mam te maszyny w planach, ale dalekich, więc nim zapytałeś, zdjęć nie szukałem, natomiast zdobycie ich trochę trwało. Trzy zdjęcia, na podstawie których opracowany został zestaw EC 35 Eagle Cals, zamieszczone zostały w artykule o JGr 10 w czasopiśmie Flugzeug Classic, nr Juli/August 2001. Oto ich skany:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ich jakości daleko do ideału, toteż ciężko stwierdzić cokolwiek kategorycznie na ich podstawie, niemniej jednak pewne fakty wskazują, że Crandall pomylił się z intepretacją koloru cyfr. Przesłanki te to świadectwo członka personelu JGr 10, który w liście po ukazaniu się artykułu ilustrowanego tymi zdjęciami napisał, że cyfry były czarne.
Następnie, zdjęcie kolejnej maszyny, ex-JGr 10, transferowanej do II./JG 300:
Obrazek
Źródło: airwarfare.com
Nawiasem mówiąc, pojawia się ona również w zestawie EagleCals 32-79, zinterpretowana przez Crandall'a jako czarna 12...
Wreszcie, najlepszej chyba jakości zdjęcie, które pojawiło się jakiś czas temu na ebay, stąd zamazana swastyka na stateczniku.
Obrazek
O ile na poprzednich zdjęciach ciężko powiedzieć coś kategorycznego nt., to na tym dość wyraźnie widoczna jest obwódka wokół cyfry, w mojej intepretacji koloru czerwonego wokół czarnej cyferki. Tak też zamierzam wykonać nr-y na swoich wężowych Fw 190.
I na koniec jeszcze jedna fotka z Jet & Prop, bodaj pierwsza opublikowana w temacie:
Obrazek
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Postprzez marder » piątek, 2 maja 2008, 21:19

caughtinthemiddle napisał(a):dość wyraźnie widoczna jest obwódka wokół cyfry, w mojej intepretacji koloru czerwonego wokół czarnej cyferki.

Nie chcę się wcinać ale moim zdaniem jest zbyt duża rozbieżność w odcieniu pomiędzy krzyżem a cyfrą, bo jeśli krzyż jest czarny, to cyfra jest zbyt jasna/spłowiała?
Wydaje mi się, że odcieniem bardziej jest zbliżona do koloru jaki jest na wysuwanym stopniu poniżej, czyli coś jakby czerwony? :roll:
Ale to jest takie moje luźne spostrzeżenie, więc mogę się mylić. :mrgreen:

Pozdrawiam
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 5 maja 2008, 15:59

marder napisał(a):bo jeśli krzyż jest czarny, to cyfra jest zbyt jasna/spłowiała?
Wydaje mi się, że odcieniem bardziej jest zbliżona do koloru jaki jest na wysuwanym stopniu poniżej, czyli coś jakby czerwony? :roll:

niekoniecznie. Popatrz na węża na zdjęciu "6". Jakiego koloru byłby wąż a jakiego obrys cyfry?
Zdjęcia nie są rewelacyjne i niczego tu nie podejmuję się określać z większym prawdopodobieństwem ale wersja: czarna cyfra z czerwoną obwódką i żółto-czerwony wąż wydaje mi się zupełnie sensowna.
Krzyż może wydawać się ciemniejszy bo może być np. odświeżony albo pomalowany czarną farbą za pomocą pędzla a cyfra pistoletem, od szablonu. To nie jest niemożliwe.
Kuba P.

Postprzez Rumcajs » poniedziałek, 5 maja 2008, 17:35

Tak jak pisze Kuba, analizując fotkę "6", chyba bym się jednak skłaniał ku czerni.
Trzeba pamiętać, że czarny kolor w zależności od stopnia połysku (wpływ na połysk może mieć rodzaj rozpuszczalnika, jego ilość oraz sposób malowania...), na starych czarno-białych, nienajlepszej jakości zdjęciach, może wyglądać całkiem odmiennie. Naprzykład połysk będzie wygladał jak "czysta" czerń, zaś matowy jak jakiś odcień szarości, nieodbiegający na tych fotkach od szarości koloru czerwonego czy innych jaśniejszych kolorów...
W takich wypadkach, niepozostaje nic innego jak polegać na opinii/wspomnieniach żyjących członków personelu - nie wszyscy przecież mają sklerozę. ;o)
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez marder » wtorek, 6 maja 2008, 21:44

Kuba Plewka napisał(a):wersja: czarna cyfra z czerwoną obwódką i żółto-czerwony wąż wydaje mi się zupełnie sensowna.

Kuba Plewka napisał(a):To nie jest niemożliwe.

No oczywiście że nie jest! :D
Kuba Plewka napisał(a):Krzyż może wydawać się ciemniejszy bo może być np. odświeżony

No ale dlaczego by wówczas mieli nie odświeżyć też i cyfry?
Rumcajs napisał(a):niepozostaje nic innego jak polegać na opinii/wspomnieniach żyjących członków personelu - nie wszyscy przecież mają sklerozę. ;o)

I owszem ale gdy pytano po wojnie HARTMANNA jakiego koloru był tulipan na nosie jego 109-ki ponoć odpowiedział, że albo czerwony albo czarny, dokładnie nie pamiętał...a sklerozy nie miał, bo nie był aż tak stary. :mrgreen: dziwne, prawda?!

Pozdrawiam
marder

Postprzez Kuba P. » wtorek, 6 maja 2008, 21:56

No tak, to są argumenty i sztuka ich prezentowania z którymi nie próbuję nawet polemizować :)

Dobranoc.
Kuba P.

Postprzez marder » wtorek, 6 maja 2008, 22:09

Kuba Plewka napisał(a):No tak, to są argumenty i sztuka ich prezentowania z którymi nie próbuję nawet polemizować :)

Dziwnie brzmi to w ustach adwokata, nie odpuszczaj KUBA! :mrgreen:

Pozdrawiam
marder

Postprzez Kuba P. » wtorek, 6 maja 2008, 22:12

Adwokata?!? :shock: chyba diabła...

Nie nie, nie ma o czym dalej smażyć postów w tym stylu. Póki nie wypłyną jakieś lepsze fotografie, może jakieś kolorowe to zawsze można będzie napisać "że cyfry mogły być koloru fiołkowego, bo dlaczego nie mogłyby takie być?".
Proszę wybaczyć OT. Nie zmartwię się gdy tych postów jutro nie zobaczę :)

Dobranoc#2
Kuba P.

Postprzez marder » środa, 7 maja 2008, 08:10

Spokojnie panowie :mrgreen:
Parę słów ode mnie na zakończenie.

Widziałem już wiele zdjęć czarno-białych, przedruków itp, itd i wiem jak ciężko jest stwierdzić jednoznacznie i kategorycznie i to na podst. 1-go słabego zdjęcia jaki "coś" ma kolor.
Wiem, bo pracuję w drukarni.
Dlatego nie przekonje mnie, gdy ktoś twierdzi, że jego zdaniem czemuś jest bliżej do czarnego niż np. czerwonego, nawet jeśli twierdzą tak 3-y osoby. Nie przyjmuję bowiem czyichś domniemywań jako pewnik. Jeśli nie ma innych zdjęć, można tylko czegoś domniemywać i dlatego każdy może wnioskować co innego.
Przykładem niech będzie "niebieska 15" FW 190 D-9 z JG 301, która po latach najprawdopodobniej okazuje się być nie niebieska, a właśnie CZERWONA, a przynajmniej wiele na to wskazuje i dlatego nie zdziwiło by mnie wcale, gdyby w/w "6" o którą bój się toczy :mrgreen: okazała się być na koniec np. czerwona w niebieskiej obwódce...lub na odwrót.

P.s. przepraszam za OT ale...
Kuba Plewka napisał(a):Adwokata?!? chyba diabła...

Gdy napisałem, że jesteś adwokatem (mój błąd, bo zabrzmiało to w tej sytuacji dwuznacznie) miałem na myśli tylko i wyłącznie to, iż jesteś z wykształcenia prawnikiem, bo takie masz chyba wykształcenie, czyż nie?
...i nic ponadto!

Zatem przepraszam i pozdrawiam.
Ostatnio edytowano środa, 7 maja 2008, 18:46 przez marder, łącznie edytowano 1 raz
marder

Postprzez Kuba P. » środa, 7 maja 2008, 10:18

marder napisał(a):Widziałem już wiele zdjęć czarno-białych, przedruków itp, itd i wiem jak ciężko jest stwierdzić jednoznacznie i kategorycznie i to na podst. 1-go słabego zdjęcia jaki "coś" ma kolor.
Wiem, bo pracuję w drukarni.

Wszystko się zgadza, dlatego tryb przypuszczający w moich i Rumcajsa powyższych wypowiedziach :)

Dlatego nie przekonje mnie, gdy ktoś twierdzi, że jego zdaniem czemuś jest bliżej do czarnego niż np. czerwonego, nawet jeśli twierdzą tak 3-y osoby. Nie przyjmuję bowiem czyichś domniemywań jako pewnik. Jeśli nie ma innych zdjęć, można tylko czegoś domniemywać i dlatego każdy może wnioskować co innego.

I tak i nie. W tym wypadku pozostaje nam czekać na lepsze zdjęcia lub fotografie kolorowe. Ew. potwierdzenie ze strony weteranów (btw, to że Hartmann nie pamięta - szczególnie po tym jak w radzieckim łagrze posiedział parę lat - nic nie przesądza. W.Wolfrum wyraźnie wspomina czerwony kołpak swojego 109, Ernst Schroeder z 5./JG 300 dobrze pamięta np. złamaną antenę, brak instalacji zwijarki linki antenowej czy braku żółtych znaków identyfikacji na swoim Fw 190 A-8). W każdym razie to co ja pisałem wcześniej w wątku to wyłącznie mniej lub bardziej "eduacted guess" (podoba mi się to określenie).
I tak niech narazie zostanie.

Przykładem niech będzie "niebieska 15" FW 190 D-9 z JG 301, która po latach najprawdopodobniej okazuje się być nie niebieska, a właśnie CZERWONA,

Żółta dokładnie rzecz biorąc. Chodzi o Fw 190 D-9 W.Nr. 500666, ustalenie koloru cyfry było możliwe po znalezieniu innych zdjęć, na których widać że to co brano za poziomą belkę II Gruppe okazało się tylko cieniem statecznika czy karabinu który na nim leży (z pamieci piszę) i w tym układzie, znając rozpiskę kolorów oznaczeń i wyposażenia eskadr zidentyfikowano 3./JG 301.
I nic tu nie ma z wróżenia z odcieni szarości :) zresztą sprawa jest dobrze opisana i nie ma potrzeby w tym mieszać. Polecam chociażby II tom Fw 190 D - camouflage and markings wyd JaPo czy opublikowany na stronie Experten Decals artykuł D.Browna.

P.s. przepraszam za OT ale...

Nie ma sprawy, to było wbrew pozorom bardzo na temat.
W każdym razie, mam nadzieję, że sprawa tych numerów kiedyś doczeka się lepszego wyjaśnienia. Nic więcej nam nie pozostaje.

dziękuję, pozdrawiam,
Kuba
Kuba P.

Postprzez caughtinthemiddle » środa, 7 maja 2008, 10:31

Kuba Plewka napisał(a):I nic tu nie ma z wróżenia z odcieni szarości :) zresztą sprawa jest dobrze opisana i nie ma potrzeby w tym mieszać. Polecam chociażby II tom Fw 190 D - camouflage and markings wyd JaPo czy opublikowany na stronie Experten Decals artykuł D.Browna.

O, tutaj, jakby się komuś szukać nie chciało ;o)

Podobnie jak Kuba i Marcin powyżej, również wyraźnie napisałem, że cyfra czarna z czerwoną obwódką to moja interpretacja w oparciu o aktualnie znane mi materiały foto, względem koloru cyfr poparta relacją członka personelu tejże jednostki.
Być może pomógłby dostęp do oryginalnych zdjęć, te jednak zostały sprzedane przez autora artykułu we Flugzeug Classic i w zasadzie nie wiadomo, kto nimi obecnie dysponuje i jak do nich trafić.
Tiiiiiime is on my side ;)
caughtinthemiddle

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste