ABRAMS TAMIYA/DRAGON 1:35 "Zawsze wierni"

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: ABRAMS TAMIYA/DRAGON 1:35 "Zawsze wierni"

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 4 października 2010, 18:33

Chciałem uniknąć tego co wyszło temu koledze z linku Radzia - czyli washu na powierzchniach antypoślizgowych a jednocześnie urozmaicić powierzchnię przed pimentowaniem. Jednocześnie nie można poszaleć z obiciami bo ta powierzchnia się nie obijała. Dlatego podmalowałem tylko wszystko co nie było nią pokryte lifecolorami mocno rozcieńczonymi z firmowym rozcieńczalnikiem. Następnie za pomocą dwóch kolorów farb olejnych rozcieńczanych nie wymieszanym washem brązowym zrobiłem wah i od razu od niego zacieki i pseudo filtry. W trakcie wysychania za pomocą miękkiego ołówka zrobiłem kilka metalicznych obtarć. Powierzchnia zrobiła się taka o jakiej myślałem - teraz zrobię na niej jasne rysy - ale to już jak wyschnie. W sumie to może zdążę na Lublin :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez mnowogro » poniedziałek, 4 października 2010, 18:48

Jak zwykle relacja pełna inspiracji!
mnowogro

Postprzez Adam Obrębski » wtorek, 5 października 2010, 09:42

Bardzo mi się podoba, brawo Seba.
Pozdrawiam,
Adam
Obrazek
Adam Obrębski

Postprzez Domi » wtorek, 5 października 2010, 10:04

Sebastian, jak zwykle świetna robota!
Jak sam stwierdziłeś, Abrams w takim jednolitym malowaniu zbyt atrakcyjny nie jest...ale w takim wykonaniu będzie rewlacja.
Współczesne pojazdy to nie moja bajka, ale to co Ty z nimi wyprawiasz dość miło się ogląda :-)

pozdrawiam

Domi
Domi

Postprzez rollingstones » wtorek, 5 października 2010, 10:20

Dzięki chłopaki - mam jakąś infekcję i jeszcze mszę posiedzieć dwa dni w domu to podciągnę temat mocno.
Mam inspirację na scenkę - podoba mi się ten asfalt. Scenka będzie mała bo sam czołg jest duży.

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » wtorek, 5 października 2010, 17:24

Zdjęcie to dało mi wyobrażenie o tym jak ma wyglądać moja scenka - dlatego wszystko co na kadłubie zrobiłem powtórzyłem na wieży. DOdatkowo wykorzystałem migowski wash white do rozjasnień powierzchni - świetnie się nadał na tych kolorach.
Teraz dla zabezpieczenia powierzchni nałożyłem zapomoca wody filtr z kredki tamiyi o kolrze mud a mocniej skumulowałem go we wszystkich zagłębieniach a wszczególności pod wieżą i wkoło włazów. Kolor ten świetnie nadaje się do takiego pokazania wilgotnego skumulowanego brudu na pojeżdzie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz zajmę się wieżyczką dowódcy.
płotka
rollingstones

Postprzez uki761 » wtorek, 5 października 2010, 18:19

Cokolwiek bierzesz w łapy - zamienia się w złoto.
Podziwiam.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez Panzer » wtorek, 5 października 2010, 19:53

Już kiedyś to pisałem. Podejrzewam, że Sebastian dokonałby cudów malarskich z użyciem musztardy, majonezu i keczupu...
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Lampi » wtorek, 5 października 2010, 20:15

Czad!

Pozdrawiam
maciej
Lampi

Postprzez Sherman » wtorek, 5 października 2010, 22:16

Bardzo inspirujące zdjęcie! Podoba mi się, ale chyba nie będę robił nieudanej podróbki pomysłu Sebastiana :lol: poza tym jeden warsztat już zacząłem.

Wiem że to dość luźna interpretacja zdjęcia, ale jesteś przekonany do tego dodatkowego kosza za wieżą? Taki dynks był chyba modyfikacją polową stosowaną tylko w jednej dywizji ( chyba 3AD i to US Army, a ten wóz chyba tak jak ten z pierwszego zdjęcia to USMC ).
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez rollingstones » wtorek, 5 października 2010, 22:40

Jestem świadom ułomności tego co skonstruowałem - choć w kwestii koszy to nie mam pojęcia, tu podstawowym błędem jest inny wyrzutnik granatów, chyba USMC nie używa takiego - choć głowy sobie nie dam uciąć, ale od początku akceptuję te błędy bo wyzwaniem dla mnie jest pojazd i scenka która powstanie i jej końcowy naturalizm i stylistyka.Ale dziękuję że piszesz bo może się to komuś kto będzie budował dokładną miniaturę przydać.
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » wtorek, 5 października 2010, 22:45

Te nowoczesne tanki ewidentnie Cię Seba "dopalają" ,-)).
Jest nieźle, choć cały czas moje ulubione fragmenty to rdza na koszach.
spiton

Postprzez Sherman » wtorek, 5 października 2010, 23:04

Na pierwszym zdjęciu ( z 1wszej strony ) Abrams ma kosz, ale inny. Ten który masz na modelu to modyfikacja z innej jednostki po prostu ( Dragon w 72jce powinien mieć taki ). Jak go obwiesisz jakimiś betami to na pierwszy rzut oka pozna tylko ten kto się w Abramsach z OIFu interesuje więc zasadniczo nie ma się co przejmować.

Rdza to Vand Dyck i abteilung? Czy tych farb używałeś tylko do prac nad fakturą antypoślizgową?

Kusi ten M1A2(?). Szkoda że o figurki w mojej skali tak ciężko.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez piotr dmitruk » środa, 6 października 2010, 09:37

rollingstones napisał(a):Mam inspirację na scenkę - podoba mi się ten asfalt. Scenka będzie mała bo sam czołg jest duży.

Obrazek

koniecznie z tym krawężnikiem!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez rollingstones » środa, 6 października 2010, 15:49

Tak tak z tym krawęznikiem.
Sherman - na razie były tylko dwa kolory- burnt sienna i mud oraz kredka mud, oraz tych washy jako medium.
Dopiero dziś nadałem kolejnych kolorów - najpierw jednak wykorzystałem właściwości lakieru matowego model mastera który nadaje trupi mat - idealnie nadaje się na zróznicowanie powierzchni antpoślizgowych które są w naturalnie bardzo matowe i powycierane. Natryskując aerografem z róznym natężeniem na rózne powierzchnie ten lakier udało się osiągnąć efekt takich pościeranych obszarów o głebokim macie. Następnie za pomoca ostro rozcieńczonego vallejo jano beżowego z dużą ilością retadera namalowałem szereg rys i obtarć. Jak widzicie zwykle ten efekt malowałem wcześniej i dużo cieniej ale potem jest widoczny w dobrym swietlem a ma to być model na zawody gdzie światło zwykle nie jest dobre. Dodatkowo dojdzie troszkę pigmencików które to jeszcze zniwelują.

Obrazek
Obrazek

Dodatkowo widać pewien kontast między burtą a wieżą - on dopiero zostanie zniwelowany jak ustalę już położenie wieży bo pod nią namaluję cień na burtach.

Obrazek
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat