Subaru impreza'99- Tamiya - 1/24 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Subaru impreza'99- Tamiya - 1/24 - Open

Postprzez Macio4ever » czwartek, 25 listopada 2010, 17:39

Ja mam wciąż trochę mieszane uczucia, co do malowania samego podwozia. Z jednej strony podwozie wygląda atrakcyjnie, przyciąga wzrok. Z drugiej jednak, jak na cienie - jest za ostro, jak na brudzenie jest za słabo przyciemnione. Może zapylenie delikatnie całego złagodziłoby kontrast?

Możliwe też, że powiększenie na zdjęciu potęguje wrażenie kontrastów, które przy normalnym oglądaniu jest inne.

Bardzo podoba mi się natomiast malowanie dyfrów i zawieszenia.
First Man Than Machine
Macio4ever

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez MesserDesign » czwartek, 25 listopada 2010, 17:50

Dzięki Panowie :)
daddycustomizer powiem tak - nie wszystko na raz... w kolejnych aktualizacjach zobaczysz co przyjdzie na tamte miejsca - dlatego nie przejmuje się tymi bambolami.
Macio4ever fakt, że kontrast jest przekłamany, ale tak jak napisałem dojdą jeszcze ze 2 kolorki - wszystko się stonuje - to celowy zabieg ( takie nawyki z klejenia pancerki :P )

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez TomekWnęk » czwartek, 25 listopada 2010, 22:34

Macio4ever napisał(a):Ja mam wciąż trochę mieszane uczucia, co do malowania samego podwozia. Z jednej strony podwozie wygląda atrakcyjnie, przyciąga wzrok. Z drugiej jednak, jak na cienie - jest za ostro, jak na brudzenie jest za słabo przyciemnione. Może zapylenie delikatnie całego złagodziłoby kontrast?

Możliwe też, że powiększenie na zdjęciu potęguje wrażenie kontrastów, które przy normalnym oglądaniu jest inne.

Bardzo podoba mi się natomiast malowanie dyfrów i zawieszenia.
W sumie to jest to co chciałem napisać.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez krzysiekk » czwartek, 25 listopada 2010, 23:50

Jeżeli chodzi o moje 0,03PLN to wykonanie jak najbardziej na "+". Ale chciałbym doczepić się kwestii technicznych...
Piszesz, że Subaru będzie zmodyfikowane i przygotowane do driftu. Dlatego też na tylnych nadkolach szykujesz ślady resztek opon. Po co w takim razie przednie półosie? Wiem, że Subaru daje się przerobić na RWD, ale wkłada się wtedy zaślepki w skrzynie i wprowadza się się modyfikacje w centralny dyferencjał tak, aby cały moment szedł na tylną oś, a co za tym idzie przednich półosi nie ma...
Wiem, że to szczegóły, ale jak już wprowadzasz takie zmiany to warto to wziąć pod uwagę :)

Co do samego wykonania to tak jak pisałem nie ma się czego czepić. Mi osobiście nie podoba się srebrne wnętrze, ale to kwestia gustu... Podwozie za to wygląda rewelacyjnie!!!

Pozdrowienia!
krzysiekk

Postprzez skwarciu21 » piątek, 26 listopada 2010, 00:40

krzysiekk Możliwe że MesserDesign robi potwora który ma ponad 600koni :D i driftuje z napędem 4x4 bo są takie samochody.
skwarciu21

Postprzez krzysiekk » piątek, 26 listopada 2010, 01:20

Ja wszystko rozumiem i wiem, że Subaru można iść bokiem nawet przy dużo mniejszej mocy, ale w takim wypadku ślady gumy powinny też być na przednich nadkolach... Co więcej to z doświadczenia wiem, że przy seryjnych napędach w Subaru (50:50, a max to chyba 35:65 z sterowanym centralnym dyfrem) to najpierw padają przednie opony. Tył starcza na dużo dłużej :)

W każdym razie tak jak pisałem to uwaga techniczna, a nie krytyka wykonania modelu :)
krzysiekk

Postprzez MesserDesign » piątek, 26 listopada 2010, 01:55

Witam,
Podwozie dostało filtry i nieubłaganie zbliża się do finiszu prac nad tym elementem. Dojdą jeszcze niewielkie rozjaśnienia.
Tak to wygląda na obecną chwilę - kolory delikatnie przekłamują - jest troszeczkę jaśniej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do poprawy idzie brudzenie silnika - przesadziłem z czarnymi naciekami, ale da się odratować.

krzysiekk plany początkowe były inne, ale teraz zostaje napęd na obie osie - ślady będą zarówno na przednich jak i tylnych nadkolach 8-)

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez zmorka » piątek, 26 listopada 2010, 06:20

Przyznam, że trochę Cię poniosło, było bardzo fajnie ale przedobrzyłeś, postaraj się przywrócić stan sprzed tego "zakopcenia" :)
zmorka

Postprzez WestBikers » piątek, 26 listopada 2010, 11:21

A mnie się tam podobało wcześniej i podoba się teraz - bardziej realistycznie się zrobiło - ale przydałoby się zabezpieczyć całość barankiem, co by nie rdzewiało :P
WestBikers

Postprzez MesserDesign » piątek, 26 listopada 2010, 11:56

zmorka stan poprzedni był tylko podkładem do dalszych działań - nie zamierzam do niego wracać. Co do przesady - wyobraź sobie sytuacje, gdzie samochód używany jest w tygodniu do jazdy np do pracy, na spotkania ze znajomymi, a w weekend do jazdy bokami na torach, miejscach mniej uczęszczanych. Dodatkowo od początku założeniem moim było, że kierowca się szkoli/uczy/doskonali w kwestii driftu - a więc wykorzystuje każdą możliwą okazje do kontrolowanej jazdy poślizgiem na różnorakim podłożu. W takim wypadku trudno o czyściutkie podwozie. Chciałem oddać realizm zabrudzeń podwozia przy jeździe w różnych warunkach i na różnych podłożach i uważam, że mi się to udało ;o)
WestBikers chodziło o większy realizm i cieszę się że się podoba :) Co do baranka - na tym etapie to niemożliwe - musiał bym to zrobić na początku i dopiero na takiej bazie coś malować. Założenie jest takie że podwozie jak i nadwozie zostało ocynkowane i zabezpieczona malowaniem ( naciągane, ale z kolei nie nierealne :P ).

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez zmorka » piątek, 26 listopada 2010, 12:39

Użyłeś tylu argumentów, że jestem w stanie przejść na Twoją stronę :mrgreen: , oczywiście samo wykonanie na 6+ , ja ile bym się nie starał to takiego efektu nie uzyskam, tyle że raczej chodziło mi tu tylko i wyłącznie o rzecz gustu :oops: , dlatego upieram się przy tym, że tamto podwozie podoba mi się zdecydowanie bardziej, co nie zmienia faktu , że kibicuję Ci nadal bo praca jest piękna :)
zmorka

Postprzez Macio4ever » piątek, 26 listopada 2010, 13:15

Efekt brudzenia moim zdaniem bardzo fajny i wygląda daleko lepiej niż tylko po fuknięciu aero. Osobiście postarałbym się jeszcze zamaskować plamy po bruzdzeniu i całość oblecieć może matem. Osobiście wolę czyste wykonania z minimalnym brudzeniem/cieniowaniem ale nie da się ukryć, że Twoja praca jest fajna, a efekt jest całkiem realistyczny.

Na bank wszyscy z Pancerki będą głosowali na Twój model :) :)
First Man Than Machine
Macio4ever

Postprzez Fred-k2 » piątek, 26 listopada 2010, 13:30

Fajnie to wygląda, dobre te zacieki wyszły, podoba mi się :)
pozdrawiam Fryderyk, modelarz ambitny lecz leniwy
ObrazekObrazekObrazek
Fred-k2

Postprzez MesserDesign » piątek, 26 listopada 2010, 23:02

Witam,
Brudzenie podwozia zakończone :mrgreen:
Dodałem przetarcia za pomocą szorstkiego pędzla i zalakierowałem wszystko mattem z Vallejo.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pomalowałem też klatkę na biało.
Jedna fotka bo nie ma nad czym się rozczulać.
Obrazek

Pozdrawiam
MesserDesign
MesserDesign

Animal Planet

Postprzez Mr. Headshok » piątek, 26 listopada 2010, 23:16

Super!
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Poprzednia stronaNastępna strona