P-40E AMTech 1/48 RAAF

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-40E AMTech 1/48 RAAF

Postprzez Aleksander » czwartek, 9 grudnia 2010, 13:33

Zaczynam kolejnego "koalę". Tym razem zestaw nienajlepszy, ale jedyny, jaki wpadł mi w ręce. kiedy go potrzebowałem. Teraz pewnie kupiłbym Hase i miał troche spokoju.
Obrazek
Założenie było: P-40E (koniecznie półokragłe szybki z tyłu) lub P-40M, australijczyk i biało-niebieskie "rondle" bez czerwonych kropek. W zestawie AMTechu były amerykańskie gwiazdy i brytyjskie rondle, więc mimo że Australijczyk mógłby z tego być, odpuściłem. Dzięki Kiiddowi stałem się posiadaczem kalek dla P-40E Kittyhawk z 76 Sqn. RAAF o numeracji A29-34 i imeniu własnym "Tojo's Jinx". I tego chciałbym "wystrugać", zwłaszcza, że stacjonował w Townsville, Qld - mieście, które zwiedziłem i wiem, gdzie to lotnisko było (nazywa się Cannon Hill i teraz stoi tam kino).
To będzie ten (źródło Internet):
Obrazek
Zestaw AMTechu nie rozpieszcza, więc mimo założeń o szybkiej produkcji, muszę parę rzeczy zmienić. Będzie więc nowy fotel w kabinie, nowe podwozie i trochę chciałbym "nabałaganić" we wnękach podwozia głównego. Zamierzenia (jak na mnie) ambitne, zobaczymy, co z tego wyjdzie.
Początek jak zwykle - kabina i przygotowanie do malowania, "zagwoździłem" niepotrzebne dziurki w dolnym płacie i zrobiłem szablon do wyciecia otworów w masywnej i pełnej płycie w czołowym fragmencie wnęki podwozia - chcę, aby otworki wygladały w miarę symetrycznie.
Jak wreszcie ustalę kolory wnętrza, zabiorę się za malowanie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

Re: P-40E AMTech 1/48 RAAF

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » czwartek, 9 grudnia 2010, 23:09

Olek to jest pocvzątek, ale w sercu maj bo to jest P-40 :)
POWODZENIA!!!
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez Aleksander » piątek, 10 grudnia 2010, 07:25

Dziękuję - ale początki trudne :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Speedking » piątek, 10 grudnia 2010, 19:49

E, bez przesady, wydaje mi się że model jest całkiem przyjemny. Hawa to też nie jest spacerek, bynajmniej ;o)
Jak słyszałem, błąd tego zestawu to nie ścięte końcówki skrzydeł na spodzie - w sensie, że powinny się zwężać do góry, o tak:
Obrazek
foto z googla
Pozdrawiam, Krzysztof
"Student to już jest absolutne dno piramidy społecznej"
Speedking

Postprzez Aleksander » piątek, 10 grudnia 2010, 23:14

A to muszę sprawdzić - ale jeżeli to prawda, to zostawię jak jest, bo "zakres przeróbek przekracza moje możliwości" :mrgreen:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 11 grudnia 2010, 09:20

Hasegawa wymaga więcej przekleństw przy poprawnym i symetrycznym złożeniu kadłuba ale jest zdecydowanie lepiej zdetalowana.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Aleksander » sobota, 11 grudnia 2010, 20:55

Sobotnie wieczory czasem pozwalają na chwilę oddechu i podłubanie przy modelu. Wytrasowałem zgodnie z szablonem miejsca na otwory i wywierciłem je - trójkąty chyba troszkę za duże, ale mam nadzieję, że we wnękach nie będzie to za bardzo raziło.
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Następnie wziąłem się za kokpit - ponieważ "firmowy" fotel nie rzucał na kolana, próbowałem coś z nim zrobić, ale zanim go całkiem popsułem, dzięki Kiiddowi stałem się szczęśliwym posiadaczem metalowego i żywicznego fotela. Zdecydowałem się na blaszany, dorobiłem więc stelaż, na którym powinien wisieć oraz z którego poprowadzę pasy (o ile dobrze pamiętam, były mocowane do poprzeczki). Oto moje wysiłki.
Obrazek
Obrazek

Na koniec "rodzinne" zdjęcie wszystkich foteli do Kittyhawków, które posiadam. Od lewej: Eduard/Mauve, AMTech (z moją próbą poprawienia czegokolwiek), "blaszak" (chyba Part) i żywica (od Edkowego P-40N). Żywicy trochę mi zresztą szkoda do tego modelu, wróci więc pewnie do właściciela, żeby znaleźć miejsce w lepszej produkcji.
Obrazek
Obrazek

I nieuchronnie zbliżam się do malowania!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez ZIO BY NAITT » sobota, 11 grudnia 2010, 23:32

Twoje wnęki podwozia wyglądają strasznie drapieżnie na załączonych zdjęciach ;o)

Ciekawa sprawa jak taki fajny samolot jak P-40 wyszedł z mody - w tym roku w galerii pojawił się raptem dwa razy ...

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 12 grudnia 2010, 10:24

Jeśli się nie śpieszysz z klejeniem płata to mogę podesłać wnęki z modelu Hasegawy?

ZIO BY NAITT napisał(a):Ciekawa sprawa jak taki fajny samolot jak P-40 wyszedł z mody - w tym roku w galerii pojawił się raptem dwa razy ...

Aluzję złapałem-muszę jakiegoś skończyć. Ostatnio życzliwie myślę o zielono-brązowej Lady Godiva.
Jacek Bzunek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 12 grudnia 2010, 12:15

Jacku zanim się weźmiesz za jakąś nową Lady to uporządkuj poprzednie zobowiązania czyli skończ z P-39 ;o)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 12 grudnia 2010, 13:05

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Jacku zanim się weźmiesz za jakąś nową Lady to uporządkuj poprzednie zobowiązania czyli skończ z P-39 ;o)

Ależ Mariuszu, Lady G ma również status ROZGRZEBANA ;o)
Jacek Bzunek

Postprzez Aleksander » niedziela, 12 grudnia 2010, 17:42

Jacek Bzunek napisał(a):Jeśli się nie śpieszysz z klejeniem płata to mogę podesłać wnęki z modelu Hasegawy?

Każda pomoc sprzętowa przy AMTechu jest mile widziana - jeżeli możesz, będę jeszcze bardziej wdzięczny! :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Intruder » niedziela, 12 grudnia 2010, 21:14

Widzę, że powoli coś tam dłubiesz. :mrgreen: Mam prośbę, czy gdy dojdziesz do znęcania się nad tablicą, mógłbyś szczegółowo opisać jej wykonanie, tzn. malowanie zegarów, tworzenie imitacji wskazówek itp. Bardzo by mi to pomogło przed klejeniem mojego pierwszego modelu.
Intruder

Postprzez Aleksander » niedziela, 12 grudnia 2010, 22:30

Intruder napisał(a):Widzę, że powoli coś tam dłubiesz. :mrgreen: Mam prośbę, czy gdy dojdziesz do znęcania się nad tablicą, mógłbyś szczegółowo opisać jej wykonanie, tzn. malowanie zegarów, tworzenie imitacji wskazówek itp. Bardzo by mi to pomogło przed klejeniem mojego pierwszego modelu.

Spróbuję, choć tablica jest bardziej kiepska niż reszta detali i cały czas kusi mnie zastępstwo przez jakąś blaszkę z kliszą (trochę ich mam, choć nie od wersji E). Dam znać, co wykombinowałem.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 14 lutego 2011, 17:07

Intruder - niestety, poszedłem na skróty i kupiłem dedykowaną blaszkę Edka z tablicą, pasami i innymi "pieprzotami" - więc z tablicą nie pomogę tym razem.
Zrobiłem kolejny krok do przodu, niewielki, ale zawsze - pomalowałem kokpit - ale zanim zacznę coś z nim więcej robić - zapytam - czy nie wyszedł zbyt ciemny? Wynalazłem gdzieś, że odpowiednikiem Curtiss Green może być Bronze Green Humbrola - więc rozjaśniłem go nieco (ale tylko nieco) i prysnąłem. Tylko troszkę mi za ciemno wygląda... Co myślicie, znawcy tematu?
Na wszelki wypadek zapytam też znajomych kangurów, może coś pomogą.
Oto fotki:
Obrazek
Obrazek

Na zdjęciach kolor wygląda nieco jaśniej niż w rzeczywistości.
Muszę się zbierać z robotą, bo obiecałem go skończyć i wystawić na ARC na ANZAC Day (23 kwietnia!)
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat