Messerschmitt Bf-109 E 1/72 Academy

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Bf-109 E 1/72 Academy

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 13 grudnia 2010, 12:24

Nie kojarzę czy już wybrałeś wersję tego emila - -3 czy -4.
Dla delikatnego oramowania wersji E-3 zamiast maskować ramy oszklenia lepiej zastosować paski z taśmy tamiyi czy scotcha pomalowane odpowiednim RLMem. Wycina się na pomalowanej taśmie zapas odpowiednio cienkich pasków, a jak sie naklei taki pasek krzywo to można zdjąć i przykleić od nowa (i jeszcze raz).
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Reklama

Postprzez Murek » czwartek, 16 grudnia 2010, 22:19

W tej skali delikatniejsze będą paski z kalkomanii - arkusz czystej malujesz najpierw kolorem wnętrza a później kamuflażu, tniesz skalpelem na paski i naklejasz. Dobrze jest wspomagać się płynem zmiękczającym.
Murek

Postprzez Piterrr » piątek, 17 grudnia 2010, 13:26

Dzięki wszystkim za pomoc ;o) . Farby odpowiednie już na warsztacie. Rozpocząłem malowanie. To mój pierwszy kontakt z aerografem na modelu. Dlatego stawiam jakby na nim pierwsze kroki. Zrobiłem też prowizoryczny preshading. Wszystko by było ok, gdyby nie to:
Obrazek
Podczas maskowania wyszło na jaw, że mimo ładnej powłoki coś przeoczyłem. Przyznam się bez bicia, że z powierzchnią plastiku nie robiłem nic przed malowaniem. Ani nie odtłuściłem ani nie użyłem podkładu. Dlatego teraz, aby ustrzec się tego błędu na przyszłość, powiedzcie mi proszę jak przygotować powierzchnię pod malowanie :P .
Piterrr

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 17 grudnia 2010, 13:31

Zrezygnować z Pactr :mrgreen:
A poważnie to one słabo przylegają, więc należy odtłuścić powierzchnię, mozna nieco zmatowić, najlepiej zastosować podkład (np. Mr. Surfacer), a ponadto osłabić klej na taśmie Tamiyi przez przyklejenie jej uprzednio do jakiejś powierzchni (masz łysinkę? :lol: )
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez crustian » piątek, 17 grudnia 2010, 13:46

No jak nie odtłuściłeś to prawie każda farba może tak odejść :).Warto też przed tym lekko zmatowić papierem wodnym np.o gradacji 1000.A czym Waść maskował? Bo to też ważne.Ja jeszcze nie miałem problemu z Pactrą a używam od ponad 5lat.
Ostatnio edytowano piątek, 17 grudnia 2010, 13:48 przez crustian, łącznie edytowano 2 razy
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Postprzez Slash » piątek, 17 grudnia 2010, 13:47

Po co od razu łysina. Nawet w razie bujnego owłosienia wystarczy kawałek czoła. Ja np. przycinam taśmę na kawałku lustra, więc klej też zawsze się trochę osłabi.
Slash

Postprzez Piterrr » piątek, 17 grudnia 2010, 14:00

Teraz już będę wiedział, dzięki Wam za szybkie odpowiedzi. Maskowałem taśmą Tamiyi. A co zrobić z tym modelem? Szlifować czy zmyć całą farbę? Jeśli zmyć to w czym?
Piterrr

Postprzez Slash » piątek, 17 grudnia 2010, 14:09

Na moje oko to można przeszlifować, namalować jeszcze raz preszajding i jeszcze raz niebieskim. Zmyć można w każdym momencie, ale mi by się nie chciało :lol:
Slash

Postprzez Intruder » piątek, 17 grudnia 2010, 16:12

Piterrr napisał(a):
Przyznam się bez bicia, że z powierzchnią plastiku nie robiłem nic przed malowaniem. Ani nie odtłuściłem ani nie użyłem podkładu. Dlatego teraz, aby ustrzec się tego błędu na przyszłość, powiedzcie mi proszę jak przygotować powierzchnię pod malowanie :P .

Najlepszy byłby Surfacer 1000, mogłeś też umyć model wodą z płynem do mycia garów. :mrgreen: Błędy się zdarzają, ważne by ich nie popełniać w przyszłości. Chyba najlepiej byłoby zmyć, ale to już twoja decyzja. Pozdrawiam.
Intruder

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 17 grudnia 2010, 16:23

..i znowu te gusła z myciem modelu.. :roll:
Wystarczy na poczatku połozyć dobry podkład- wspomniany wyżej surfacer gunze lub tamiye rozcienczoną mr. color thinnerem.
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Dominik » piątek, 17 grudnia 2010, 17:11

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):i znowu te gusła z myciem modelu.. :roll:
Wystarczy na poczatku połozyć dobry podkład- wspomniany wyżej surfacer gunze lub tamiye rozcienczoną mr. color thinnerem.

Właśnie. Nigdy nie odtłuszczam modelu. Najwyżej przetrę z drobinek plastiku pozostałego po szlifowaniu. Potem powierzchniak 1200 i każda farba się trzyma...Przynajmniej mi.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Piterrr » piątek, 17 grudnia 2010, 17:55

Nawet osłabiona taśma zrywa lakier. Wygląda to tragicznie. Postanowiłem że kupuje Surfacera, nie ma się co męczyć. Model i tak w sumie ćwiczebny, więc posłuży jako "królik doświadczalny". Nie spisuję go jednak na straty. W czym zmywać model? Są jakieś specyfiki od tego? Mam rozcieńczalnik wamodu tylko wolę się zapytać przed użyciem ;)
Piterrr

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 17 grudnia 2010, 18:25

Zmywacz do akryli Wamodu
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 17 grudnia 2010, 18:40

Jeśli taśma zerwała lakier w tych miejscach, które widać na zdjęciu, to pewnie da radę również w pozostałych. Ja stosowałem taką "depilację" z powodzeniem już parę razy. Czasami również z emaliami "normalnie" leżącymi na modelu (tylko taśmę używałem mocniejszą). Zaletą jest to że się nie nic maże, bo jest na sucho. Spróbować można.
K.Y.Czart

Postprzez tomek_chacewicz » piątek, 17 grudnia 2010, 19:56

Jeszcze co do tego mycia to warto trochę odtłuścić modele żywiczne, kiedyś zdarzyło mi się zerwać taśmą farbę razem z surfacerem do gołej żywicy
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat