Przemek - MaXus napisał(a):RAV, zdjęcia na skrzynce. Oczywiście zmieniaj ilość i jakość wg woli

OK, no to do dzieła. Przykład 1:

Histogram pokazuje dużo ciemnych tonów ("góra" po lewej stronie wykresu) i równie dużo średnich. Brak bieli ("równina" po prawej). Można to zdjęcie podratować rozjaśniając jasne tony - przesuwamy trójkącik po prawej stronie pod wykresem, w lewo prawie do "słupa" obrazującego szarość tła. Trójkącik oznacza punkt bieli - wszystkie części obrazu, będące dotychczas jasnymi szarościami, staną się białe. Pozostałe tony zostaną proporcjonalnie rozjaśnione. Gdybyśmy podjechali prawym trójkącikiem pod wyższą część wykresu, wyprodukowalibyśmy przepalenia. Tutaj całe tło znalazło się na granicy bieli, ale prawie bez przepaleń.
Żeby wydostać trochę szczegółów z ciemnego silnika, przesunąłem też w lewo trójkącik środkowych tonów, rozjaśniając je. Poprawiło to kontrast na silniku.

Przykład 2:

Tutaj wykres nie dochodzi do bocznych krawędzi. Brakuje kontrastu. Można go zwiększyć, dosuwając skrajne trójkąciki. Przesuwając środkowy w lewo, rozjaśniłem środkowe tony dla doświetlenia silnika.

Przykład 3:
Niestety, jak zdjęcie jest prześwietlone, to już nie ma co kombinować - najlepiej zrobić nowe. Histogram przylega do prawej krawędzi (mnóstwo bieli, bardzo mało ciemniejszych tonów), nie dając żadnych szans likwidacji przepaleń. Przepalenie to obszar jednolity, brak informacji o szczegółach zdjęcia. Tego braku nie ma czym wypełnić.

Przykład 4:
Zamieszczone powyżej zdjęcie wygląda lepiej, kiedy wytnie się z niego najbardziej kontrastowy fragment.

Podniosła się lewa strona histogramu - przybyło (procentowo) ciemnych tonów. Najciemniejsze z nich "doprowadziłem" do czerni, przesuwając lewy trójkącik w prawo - poprawa kontrastu. Rozjaśniłem też lekko środkowe tony, aby ułatwić wgląd w szczegóły fotela.