I-16 Typ 24 - ICM 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: I-16 Typ 24 - ICM 1/72

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 20 stycznia 2011, 22:39

Stan na dziś:
Obrazek
Przemek - MaXus

Reklama

Postprzez Przemek - MaXus » piątek, 21 stycznia 2011, 03:37

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 23 stycznia 2011, 03:58

Obrazek

Obrazek

Pozostało najgorsze - pasowanie :-/
Przemek - MaXus

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 23 stycznia 2011, 14:50

Obrazek

Obrazek

Do tych, co już po przejściach z modelem - jak sobie radziliście ze spasowaniem końcówek wydechów?
Przemek - MaXus

Postprzez RAV » niedziela, 23 stycznia 2011, 14:57

Strasznie poprzepalane zdjęcia...
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 23 stycznia 2011, 15:08

RAV napisał(a):Strasznie poprzepalane zdjęcia...

Cóż, óczem siem :oops:
Przesłona 8.0, czas 1/30, ustawiony balans bieli.
Rozjaśniam, żeby było szczegóły na silniku widać. Mam na razie tylko jedną żarówkę, no i trzeba przyznać, że szkoda mi czasu żeby jakoś specjalnie obrabiać zdjęcia.
Może jakieś rady?

PS. przepalane -to znaczy?
Przemek - MaXus

Postprzez kitt94 » niedziela, 23 stycznia 2011, 15:27

Przemek - MaXus napisał(a):
RAV napisał(a):Strasznie poprzepalane zdjęcia...

PS. przepalane -to znaczy?

O ile się nie mylę, że są za jasne, przysłaniają szczegóły zbyt mocnym naświetleniem.
kitt94

Postprzez Przemek - MaXus » niedziela, 23 stycznia 2011, 16:42

W wolnej chwili poćwiczę ze zdjęciami, tymczasem temat wydechów zdezaktualizowany:

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez RAV » niedziela, 23 stycznia 2011, 20:36

Przemek - MaXus napisał(a):przepalane -to znaczy?

"Przepalenie" na zdjęciu to obszar tak jasny, że aż biały, bez szczegółów. Powstaje w wyniku prześwietlenia w trakcie robienia zdjęcia lub w trakcie obróbki w komputerze (zbyt mocne rozjaśnienie jasnych partii zdjęcia).

Jeśli chcesz rozjaśnić silnik (dość ciemny), to nie rozjaśniaj jasnych tonów, tylko środkowe. Ja to robię na histogramie, przesuwając środkowy znacznik w lewo.

Możesz mi podesłać jakieś przykładowe zdjęcie bez obróbki. Jeśli uda mi się uzyskać lepszy efekt, opowiem, jak to zrobiłem.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Przemek - MaXus » poniedziałek, 24 stycznia 2011, 21:52

RAV, zdjęcia na skrzynce. Oczywiście zmieniaj ilość i jakość wg woli ;o)
Tymczasem:

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez RAV » wtorek, 25 stycznia 2011, 00:11

Przemek - MaXus napisał(a):RAV, zdjęcia na skrzynce. Oczywiście zmieniaj ilość i jakość wg woli ;o)

OK, no to do dzieła. Przykład 1:
Obrazek
Histogram pokazuje dużo ciemnych tonów ("góra" po lewej stronie wykresu) i równie dużo średnich. Brak bieli ("równina" po prawej). Można to zdjęcie podratować rozjaśniając jasne tony - przesuwamy trójkącik po prawej stronie pod wykresem, w lewo prawie do "słupa" obrazującego szarość tła. Trójkącik oznacza punkt bieli - wszystkie części obrazu, będące dotychczas jasnymi szarościami, staną się białe. Pozostałe tony zostaną proporcjonalnie rozjaśnione. Gdybyśmy podjechali prawym trójkącikiem pod wyższą część wykresu, wyprodukowalibyśmy przepalenia. Tutaj całe tło znalazło się na granicy bieli, ale prawie bez przepaleń.

Żeby wydostać trochę szczegółów z ciemnego silnika, przesunąłem też w lewo trójkącik środkowych tonów, rozjaśniając je. Poprawiło to kontrast na silniku.
Obrazek

Przykład 2:
Obrazek
Tutaj wykres nie dochodzi do bocznych krawędzi. Brakuje kontrastu. Można go zwiększyć, dosuwając skrajne trójkąciki. Przesuwając środkowy w lewo, rozjaśniłem środkowe tony dla doświetlenia silnika.
Obrazek

Przykład 3:
Niestety, jak zdjęcie jest prześwietlone, to już nie ma co kombinować - najlepiej zrobić nowe. Histogram przylega do prawej krawędzi (mnóstwo bieli, bardzo mało ciemniejszych tonów), nie dając żadnych szans likwidacji przepaleń. Przepalenie to obszar jednolity, brak informacji o szczegółach zdjęcia. Tego braku nie ma czym wypełnić.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przykład 4:
Zamieszczone powyżej zdjęcie wygląda lepiej, kiedy wytnie się z niego najbardziej kontrastowy fragment.
Obrazek
Podniosła się lewa strona histogramu - przybyło (procentowo) ciemnych tonów. Najciemniejsze z nich "doprowadziłem" do czerni, przesuwając lewy trójkącik w prawo - poprawa kontrastu. Rozjaśniłem też lekko środkowe tony, aby ułatwić wgląd w szczegóły fotela.
Obrazek
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Przemek - MaXus » wtorek, 25 stycznia 2011, 06:44

Dzięki za wyjaśnienia. Zawsze odpuszczałem sobie histogram - czas na zmiany ;o)
Przemek - MaXus

Postprzez Adam » wtorek, 25 stycznia 2011, 08:56

Metoda za pomocą histogramu ratuje wiele zdjęć, ale czy tu nie warto by zmienić tła na ciemniejsze, zazwyczaj przy tak dużym kontraście głupieje automatyka aparatu.
Pozdrawiam
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Przemek - MaXus » sobota, 29 stycznia 2011, 18:01

Ponieważ szkoda mi było zasłaniać całości pracy wykonanej przy silniku, postanowiłem umożliwić jego oglądanie - na swoją zgubę :(
Niestety zajęło mi to stanowczo dużo za dużo czasu, na dodatek efekt jest powiedzmy delikatnie taki sobie. Widocznych szczelin nie da się już w obecnej formie zlikwidować. Decyduję się na pozostawienie w tej formie bo dalsza zabawa z tą materią przestała już dawno bawić :?
Ewentualnie może trochę malowaniem oszukać? - jeśli ma ktoś na takowe sposób, chętnie posłucham/poczytam.
Oczywiście będą jeszcze korekty wytartego podczas dziesiątek przymiarek malowania.

Efekt zarwanych kilku nocek - wszystkie elementy są montowane bez użycia kleju, ważna jest tylko kolejność (de)montażu:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Przemek - MaXus

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 29 stycznia 2011, 19:33

Jeżeli ,,Isriebitiel -szesnadsatyj '' to tylko wojna domowa w Hiszpanii ,wtedy ta konstrukcja była u szczytu sławy ,i skutecznie zwiódł Stalina co do możliwości czerwonego lotnictwa .Kalek nie trzeba wystarczy czerwona farba . Jest tylko jeden problem typ.24 w tej wojnie udziału nie wziął ,były za to wcześniejsze wersje.
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat