Khe Sanh - Vietnam Era 1/35

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Re: Khe Sanh - Vietnam Era 1/35

Postprzez ROMAN » niedziela, 13 marca 2011, 19:31

Na tą balsę, która jest zaśniedziała od Twojej pracy naklej nową o oszlifuj ale dopiero na koniec pracy. Teraz nie przejmuj się estetyką podstawki.
ROMAN

Reklama

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 14 marca 2011, 20:13

Perspektywa pracy ukazywała figurki na wykałaczkach podniesione ponad poziom okopu i sam nie zwróciłem uwagi ani nikt mi o tym nie przypomniał -żeby spojrzał na pracę jak figury będą na poziomie ziemi. Jakoś sobie je dziś przymierzyłem i buba - łyso z tyłu jak diabli. Dlatego zdecydowałem się dorobić beczki na których spoczną kolejne worki z piaskiem. Dzięki temu zapełnię róg bo kolejnej figury już w tej pracy nie przewiduje bo nie mam żadnej pasującej niestety.

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez ewpiga » wtorek, 15 marca 2011, 00:00

Oglądam i mam wrażenie jakby to nie była Twoja robota. Choć poziom wykonania jest zawsze bardzo wysoki. Dbałość o detale również na wysokim poziomie. To zwyczajnie męczy ciebie ta scenka. Skutkiem chyba jest tu brak roślinności. W tworzeniu szaty roślinnej, wytwarzaniu bujnych traw i gąszczy jesteś doskonały..to w jałowych klimatach, suchych prawie pustynnych jakoś nie bardzo mi pasujesz. O ile pamiętam, film Pluton, jest taka scena gdzie młody napotyka się na doskonale zamaskowany w zaroślach bunkier zbudowany z pnia palmy i worków. W taką scenkę ze swoimi umiejętnościami tworzenia klimatu tropikalnej dżungli wpisałbyś się doskonale./może następnym razem ?? /
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez rollingstones » wtorek, 15 marca 2011, 10:23

Piotrze - wbrew obawom bawię się doskonale tą pracą. Baza Khe-sanh raczej nie miała wiele wspólnego z zielenią - to był przeorany bombardowaniem teren 1000metrów na 1000 metrów. Cierpię raczej na brak naturalnego światła co znacznie spowalnia prace. Podobnie jak Kuba zapamiętuje rano kolory do poprawy i wieczorem po pracy coś tam dorobię. Mój kronikarski obowiązek ukazuje postępy codzienne z racji tego, że ktoś jak będzie chciał zrobić sobie jakiś Wietnam będzie miał już z górki i proces dochodzenia do efektu końcowego pokaże jak zrobić coś nie spiesząc się specjalnie - krok po kroku. Wrażenie pustki obecne zostanie wkrótce zażegnane wszechobecnym syfem, papierami puszkami kolejnym workami w tym i takimi z których wysypuje się piach, porozrzucaną amunicją i oporządzeniem. Prawdopodobnie rozbuduje jeszcze worki z piachem o te w kolorze ciemno szarym, aby złamać obecną kolorystykę.
płotka
rollingstones

Postprzez rollingstones » wtorek, 15 marca 2011, 17:53

Dopadła mnie choroba i tak nie mam za bardzo ochoty na nic. Robię jednak powoli syf w bazie. Archiwalne zdjęcia ukazują że Marines średnio dbali o porządek to znaczy był tam burdel jak jasna cholera.
Początek burdelu rozpoczynam od zrobienia dodatkowych ciemnych worków - tak charakterystycznych dla baz sił amerykańskich w Wietnamie. Część z nich jest podziurawiona i wysypany jest piach. Rozrzucona została folia kartony i jakieś pierdoły wstępne. oczekuję teraz na kilka przesyłek z amerykańskim oporządzeniem z epoki dlatego chwilowo zajmę się z powrotem figurkami . Po ich ustawieniu i przypigmentowaniu dodam szereg przyciągających oko detali.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez Patryk » wtorek, 15 marca 2011, 18:17

Kolor tego piasku mi się nie podoba. We wcześniejszych pracach był lepszy. Będziesz to jeszcze różnicował ?
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez rollingstones » wtorek, 15 marca 2011, 18:30

Nie, nie będę Patryk - kolor ziemi w porze letniej w Khe Sanh był właśnie taki. Chcę aby te prace nie były takie same, a sama przyroda mi w tym pomaga. Dlatego ta praca nazywa się Khe sanh :lol: bo zainspirowała mnie tamta ziemia
płotka
rollingstones

Postprzez TGMJ » wtorek, 15 marca 2011, 21:18

całość prezentuje się fajnie - pytanie tylko czy na tak dużej podstawie nie zgubią się figurki.
eternal jihad
TGMJ

Postprzez Patterson » wtorek, 15 marca 2011, 22:09

A karty to jakiś zestaw czy drukarka?
Patterson

rpm2

Postprzez Anioł » czwartek, 17 marca 2011, 16:50

Pomysł na worki, oraz ich wykonanie zasługują na złoty medal :)
Pozdrawiam
Tomek A.
Anioł

Postprzez Rayl » czwartek, 17 marca 2011, 18:14

Scenki Twojego autorstwa są po prostu niesamowite!!!
Każda ma coś w sobie co czyni ją wyjątkową. Sposób w jaki malujesz figurki ujmę, jako w mej opinii optymalny. Zachowujesz doskonały balans między realizmem, a "sztuką dla sztuki" :mrgreen: .
Na razie jednak muszę stwierdzć zę to szczyt moich umiejętności

Dzięki Sebastianie. Ja miałem ten problem, że jak mi coś nie szło to model lądował na półce, a ja brałem się za następny itd. Nie kończyłem projektów bo coś nie szło, albo chciałem uzyskać efekt zbliżony do czyjegoś modelu jednak brakowało umiejętności. I potem zastanawiałem się gdzie był mój błąd. Zapomniałem o fakcie, że gdzieś się muszę nauczyć by modele były takie jak sobie zaplanuję.
A Ty po prostu robisz, kombinujesz i ... pniesz się w górę.
Brawo.
Rayl

Postprzez rollingstones » czwartek, 17 marca 2011, 18:43

Dzięki chłpaki
Patterson napisał(a):A karty to jakiś zestaw czy drukarka?

To jakiś zestaw Plus modelu chyba - nie wiem jednak na pewno sam bo dostałem od Kamila :lol:
TGMJ napisał(a):pytanie tylko czy na tak dużej podstawie nie zgubią się figurki.

Zakładam taką możliwość od początku ale mi to nie przeszkadza. Chcę mieć kilka tematycznych scenek z Wietnamu i sądzę że ilość detali zapewni dobry odbiór.
Anioł napisał(a):Pomysł na worki, oraz ich wykonanie zasługują na złoty medal :)

Wiem i nieskromnie powiem że jestem z tego dumny ;o)
Rayl napisał(a):
Dzięki Sebastianie. Ja miałem ten problem, że jak mi coś nie szło to model lądował na półce, a ja brałem się za następny itd. Nie kończyłem projektów bo coś nie szło, albo chciałem uzyskać efekt zbliżony do czyjegoś modelu jednak brakowało umiejętności. I potem zastanawiałem się gdzie był mój błąd. Zapomniałem o fakcie, że gdzieś się muszę nauczyć by modele były takie jak sobie zaplanuję.

I tego warto się trzymać - rozwój następuje nie poprzez nieustane poprawianie jedne rzeczy, tylko robienia na maksie umiejętności każdego następnego modelu. Ja wybrałem tę drogę i jestem zadowolony - gabloty z modelami się powiększają a ja mogę pośmiać się sam z siebie jak kiedyś robiłem :lol:

A dziś ustawiłem już figury i czeka mnie mozolna praca robienia szeregu detali i smaczków przyciągających wzrok na dłużej przy tak małej scence.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
płotka
rollingstones

Postprzez shivadog » czwartek, 17 marca 2011, 19:22

rollingstones napisał(a):
Anioł napisał(a):Pomysł na worki, oraz ich wykonanie zasługują na złoty medal

Wiem i nieskromnie powiem że jestem z tego dumny

Hej, a nie zrobiłbyś małego SBS'a jak dokładnie robisz taki worek?
shivadog

Postprzez Nugget » czwartek, 17 marca 2011, 20:13

rollingstones napisał(a):Dzięki chłpaki
Patterson napisał(a):A karty to jakiś zestaw czy drukarka?

To jakiś zestaw Plus modelu chyba - nie wiem jednak na pewno sam bo dostałem od Kamila :lol:

Czy to przypadkiem nie ten zestaw? http://www.mbltd.info/3525.htm
Pozdrawiam Stanisław Tarasek
Nugget

Postprzez rollingstones » piątek, 18 marca 2011, 20:23

Nuget nie na pewno nie z tego zestawu to było ;o) . Ale jakie to ma znaczenie tu też są fajne karty
Jerzy ależ proszę - myślę że same fotki wystarczą i komentarz jest zbędny -
Oprócz może konieczności użycia lakieru połysku. Worki te oryginalnie były robione z plastiku i się lekko błyszczały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ewentualną pustkę jaka pojawiała się na ujęciach foto bo w rzeczywistości nie przeszkadzała wypełniłem klasyczną ochroną przeciw odłamkową.. Nie wiem co to był za materiał - czy jakaś blacha czy kompozyt ale kładła się i wyginało taką płytę i na to ładowano dwie warstwy worków. Tomek pewnie będzie wiedział :lol:

Obrazek

Obrazek

Teren przyciemniłem fikserem miga z aerografu - bo to już proces zlewania całości.
Idę robić duperele do okopów
płotka
rollingstones

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Dioramy - warsztat