MH-53E Sea Dragon Academy 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

MH-53E Sea Dragon Academy 1:48

Postprzez adamkijak » środa, 16 lutego 2011, 23:46

Witam szanownych modelarzy

Po krotkiej przerwie i 2 nieudanych projektach, postanowilem wyciagnac tego smoka z pudla:
Obrazek

Model bedzie prosto z pudla, z drobna walorka wlasnym sumptem, jako ze zamierzam skoncentrowac sie na czystosci klejenia i malowania. Lotnictwo to dla mnie nadal nowosc wiec zaczynam od podstaw.
Model podobnie jak Rescue Hawk bedzie w pozycji zlozonej i stanie na malej podstawce ala poklad lotniskowca:
Obrazek

Cos tam zaczalem dlubac dzisiaj:
Obrazek
adamkijak

Reklama

Re: MH-53E Sea Dragon Academy 1:48

Postprzez dzejo » piątek, 18 lutego 2011, 07:22

Witam

Będę śledził z zaciekawieniem, zwłaszcza że coraz częściej walczę z pokusą rozbabrania swojego "smoka" w 1/72 ;o)
pozdrawiam
Andrzej
dzejo

Postprzez mr.jaro » piątek, 18 lutego 2011, 10:33

Adas, nie wiem, czy to monstrum stanowi szczesliwy wybor do nauki czystego sklejania, szczegolnie, jesli wczesniejsze projekty okazaly sie nieudane. Ale jak to Kamil mowi - nie moje malpy, nie moj cyrk.

Powiedz mi, masz jaka interesujaca dokumentacje, czy tylko ogolnie dostepne fotki z internetu?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez adamkijak » piątek, 18 lutego 2011, 19:49

mr.jaro napisał(a):Adas, nie wiem, czy to monstrum stanowi szczesliwy wybor do nauki czystego sklejania, szczegolnie, jesli wczesniejsze projekty okazaly sie nieudane. Ale jak to Kamil mowi - nie moje malpy, nie moj cyrk.

Powiedz mi, masz jaka interesujaca dokumentacje, czy tylko ogolnie dostepne fotki z internetu?

Na czyms trzeba sie uczyc, zaczynalem na fatalnych modelach Gwiezdnych Wojen z AMT/ERTL i duzo sie wtedy nauczylem, wiec pewnie nie polegne (mam nadzieje). Najbardziej mi chodzi o oszklenie modelu, bo tutaj przy 2 ostatnich projektach mialem spore klopoty.
Jezeli chodzi o dokumentacje to generalnie internet, ja juz tak mam ze musze miec zdjecie przed soba bo inaczej to ciezej idzie .
adamkijak

Postprzez mr.jaro » sobota, 19 lutego 2011, 13:27

Chodzi o to, ze to skomplikowany i raczej trudny model, a malowanie w pozycji zlozonej bedzie dodatkowo utrudnione.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez adamkijak » poniedziałek, 21 lutego 2011, 22:25

mr.jaro napisał(a):Chodzi o to, ze to skomplikowany i raczej trudny model, a malowanie w pozycji zlozonej bedzie dodatkowo utrudnione.

Mysle ze dam rade, a zloze go w calosc po pomalowaniu.
Tym czasem zaczalem prace nad wnetrzem i na szczescie widac za duzo nie bedzie bo nie wyszlo za ciekawie.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
adamkijak

Postprzez adamkijak » wtorek, 8 marca 2011, 22:38

Halo witam po przerwie
Powoli cos tam skladam, model sam w sobie nie sprawia jak na razie klopotow, czesci ladnie do siebie pasuja i tylko troche szpachli na laczeniach bylo potrzebne:
Obrazek
Obrazek
adamkijak

Postprzez adamkijak » niedziela, 20 marca 2011, 19:28

Witam
Powoli dlubie tego potwora. Jest to moj drugi smiglowiec Academy i jestem naprawde pozytywnie zaskoczony jakoscia.
Mysle ze dla modelarzy z wiekszym doswiadczeniem i ochota na przerobki mozna naprawde fajny model wyciagnac.

Postanowilem wyciac imitacje siatek od przekladni na ogonie i cos tam wyskrobac samemu. Niestety efekt jest mierny i zdecydowanie trzeba bylo zainwestowac w blaszki, przynajmniej estetycznej by to wygladalo.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
adamkijak

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 21 marca 2011, 14:45

adamkijak napisał(a):Postanowilem wyciac imitacje siatek od przekladni na ogonie i cos tam wyskrobac samemu. Niestety efekt jest mierny i zdecydowanie trzeba bylo zainwestowac w blaszki, przynajmniej estetycznej by to wygladalo.

Pokaz to w zblizeniu, jesli mozna. Z czego robiles te siatki?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez adamkijak » poniedziałek, 28 marca 2011, 23:12

Witam ponownie

Troche podgonilem temat, juz niedlugo wezme sie za wirnik glowny i detalowanie czesci ogonowej, konkretnie przekroju kdaluba po zlozeniu, jakos tak blado wyglada.
Kolor tez mi sprawi troche problemu, oryginaly malowane FS16081 - engine gray, tylko jakos nie moge dopasowac odpowiednika w farbach tamki:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
adamkijak

Postprzez mr.jaro » wtorek, 29 marca 2011, 05:22

Jesli pozwolisz - krawedzie masek na oszkleniu nie wygladaja zbyt obiecujaco. Lepiej jest przyklaic tasme maskujaca do maty i pociac na waskie, rowniutkie paseczki (ostry noz i linijka), a nastepnie tymi paseczkami okleic krawedzie oszklenia. Potem mozesz reszte wypelnic wiekszymi kawalkami tasmy lub nawet maskolem.

Ponowie pytanie - pokazesz te siatki w zblizeniu? Z czego je wykonales?
Jarek M
mr.jaro

Postprzez adamkijak » wtorek, 29 marca 2011, 11:44

Witaj
Maskowanie wyglada troche dzwinie, bo najpierw przykleilem tasme tam gdzie chcialem,a potem przycinalem do ksztaltu.
Sprobuje jak sugerujesz na nastepnym modelu.

Siatek z bliska nie pokaze, bo straszna kicha wyszla i po co ludziom odbior modelu psuc. Wystarczy ze ja jestem niezadowolony.
adamkijak

Postprzez spiton » wtorek, 29 marca 2011, 13:24

Bardzo fajny pomysł.
Od dawna fascynuje mnie sylwetka Sea Dragona. A poskładany, stojący na podstawce imitującej fragment lotniskowca, to może być naprawdę piękna rzecz. Trzymam kciuki.
spiton

Postprzez mr.jaro » wtorek, 29 marca 2011, 14:33

adamkijak napisał(a):Siatek z bliska nie pokaze, bo straszna kicha wyszla i po co ludziom odbior modelu psuc.

Hmm, w watkach warsztatowych chodzi przeciez nie tylko o mozliwie korzystne przedstawienie ogladajacym budowanego modelu, lecz takze (a moze nawet przede wszystkim) o pokazanie zastosowanych rozwiazan oraz uzyskanie mozliwosci zapoznania sie z ewentualnymi, byc moze pomocnymi uwagami kolegow. Ale w sumie to nie moja sprawa, wiec nie bede nalegal.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez adamkijak » czwartek, 28 kwietnia 2011, 23:38

Witam po miesiacu, w planie mialem juz skonczyc, ale jakos mi nerwy puscily i musialem odpoczac od plastiku.

Etap budowy skonczony na 99%, nastepny update bedzie z malowania:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
adamkijak

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat