Panowie, jeżeli o mnie chodzi to ja nie jestem początkujący, a wybieram takie model z dwóch powodów - po pierwsze większość to kultowe już japońskie bryczki, po drugie to że proste - to tylko dla mnie zachęta - będzie więcej do budowania od podstaw w takim modelu. Z tego względu je kupuje. Znudziło mi się robić model z pudła, ewentualnie z dedykowanymi dodatkami - żadna dla mnie to zabawa, bo każdy może taki mieć. Ale kupić prosty model i włożyć w niego dużo pracy - budowa od podstaw zawieszenia, komory silnika czy gołego wnętrza - to jest zabawa i przy okazji szlifowanie swoich umiejętności.
Nie chce żeby moja wypowiedz została odebrana jako krytyka tych co budują prosta z pudła lub tez z masą dodatków - masz szacunek dla tych budowniczych, ale każdy buduje tak jak lubi i taki a nie inny cel i tym samym poziom sobie wyznacza.
Dlatego też, ocenianie kogoś po kupowanych modelach to jak balansowanie na cienkiej linie nad przepaścią - łatwo popełnić gafę, a nie każdy ma tyle odwagi by publicznie przyznać się do błędu ( żeby nie było - do nikogo nie piję ).
To tyle z mojej strony
Pozdrawiam
MesserDesign