Soviet Gaz 69 (M) 4x4 Utility Truck 1/35 BRONCO

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: Soviet Gaz 69 (M) 4x4 Utility Truck 1/35 BRONCO

Postprzez ROMAN » poniedziałek, 30 maja 2011, 21:06

Jacek Bzunek napisał(a):
ROMAN napisał(a):Czy ktoś z was pamięta co to był "GAI" w rosyjskiej części świata?

Sowiecka milicja drogowa podległa MSW. Trochę więcej niż nasza Drogówka ale mniej niż nasza ITD. Tyle że na furtce pisze WAI a nie GAI a to jakaś wojskowa drogówka. Białe pasy świadczą że auto było na wakacjach w Czechosłowacji w sierpniu 1968.

Wiem Jacku. Oznaczenie z naklejki na drzwi mojego modelu jest bardziej tajemnicza niż oznaczenie popularnej drogówki dlatego spytałem o Gaj bo to bardziej obeznana literówka z sowieckich dróg w latach do początku lat 90. Odpowiedź jest poprawna podobnie jak :
Michal napisał(a):WAI - wojennaja inspekcja, radziecki (nie wiem czy obecnie w Rosji tak samo się nazywa) odpowiednik naszej WSW (czyli z grubsza dzisiejszej Żandarmerii Wojskowej).

To już mniej znana nazwa bo Gaj był wszędobylski na sowieckich drogach i skrzyżowaniach natomiast WAI już dużo mniej.

Co do rdzy i malowania. Wszystko jest stonowane i w naturalnym świetle kompletnie tego nie widać. Od dłuższego czasu na czarnym tle mam problem fotografoczny z prześwietleniem pigmentów ale w galeriach zdjęcia będę robił w świetle naturalnym więc skoro dziś w słoneczku widzę stonowanie więc myślę sobie, że i fotomodel będzie akuratny

i kilka następnych fotek z postępu prac:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Reklama

Postprzez ROMAN » sobota, 11 czerwca 2011, 09:57

Będzie też podstawka do tego modelu. Drewno, plastelina, błotko z pigmentów i deczko Still Water.

Obrazek

Obrazek
ROMAN

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 11 czerwca 2011, 21:31

Nie ściąga podczas jazdy na prawo bo koło p/p dziwnie się pochyliło :?:
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Enigma » sobota, 11 czerwca 2011, 22:56

Modele robisz przyzwoite, zdjęcia więcej niż dobre, ale z tych tandetnych podstawek to prośbą czy groźbą nie można Cię wyleczyć. Po raz enty zachodzę w głowę jak ktoś, kto wykazuje tyle dobrego smaku przy robieniu modelu i zdjęć potrafi tak bezmyślnie podejść do tematu podstawki która stanowi integralną część dioramy.

Przecież to kosztuje tak niewiele wysiłku i pomysłowości, której nie sposób Ci odmówić. Spójrz: Rollingstones( wiem, Mistrz) obłożył jedną ze swoich mikro-dioram brezentem. Niby nic a jednak efekt świetny. Robisz gaza? Kup w sklepie z demobilem zwykłą furażerkę i w nią wmontuj model. Albo w hełm. Albo w nocnik. Cokolwiek innego niż ta wsiowa decha. Rusz głową a stworzysz dzieło. Proste?

Późno jest więc nie będę się silił na wyszukane epitety, ale ten odpustowy, czereśniacki kloc dyskwalifikuje, w mojej ocenie, całość pracy, w którą włożyłeś wiele wysiłku. Szkoda.
Enigma

Postprzez spiton » niedziela, 12 czerwca 2011, 00:40

Te dyngsy na masce, służyły do złapania opuszczonej przedniej szyby, żeby nie podskakiwała.
Prawe przednie koło jest krzywe.
Poza tym świetny model, choć poprzednimi pracami tak podniosłeś sobie poprzeczkę, że takim skromnym gazikiem nikt nie będzie się zachwycał ,-))).
spiton

Postprzez ROMAN » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 20:09

Enigma napisał(a): Albo w nocnik. Cokolwiek innego niż ta wsiowa decha. Rusz głową a stworzysz dzieło. Proste?

Późno jest więc nie będę się silił na wyszukane epitety, ale ten odpustowy, czereśniacki kloc dyskwalifikuje, w mojej ocenie, całość pracy, w którą włożyłeś wiele wysiłku. Szkoda.

Enigma, to za cienki model jest by wymyślać coś ponad przyzwoitą podstawkę niemniej specjalnie dla Ciebie by jak mówisz "wsiowo" nie było bo jak widzę bardzo Ci się one nie podobają. Podstawka typu "skrzynka" by nam siano z butów nie wystawało:

Obrazek

Obrazek

spiton napisał(a):Te dyngsy na masce, służyły do złapania opuszczonej przedniej szyby, żeby nie podskakiwała.
Prawe przednie koło jest krzywe.

Wiem, ale to tylko przymiarka więc dyngsy nie łapią opuszczonej szyby bo będzie plandeka. A kółeczko faktycznie krzywe do poprawki.
ROMAN

Postprzez Enigma » poniedziałek, 13 czerwca 2011, 22:35

Roman,
Wiedziałem, że dla Ciebie machnąć podstaweczkę to taki wysiłek jak strzepnąć z pyty* pyłek. :lol:
Można jak się chce? Można!

Pozdrawiam Cię serdecznie
Enigma

* pyta- wymowa:
IPA: [ˈpɨta], AS: [pyta]
znaczenia:
rzeczownik, rodzaj żeński
daw. narzędzie do bicia ze skręconej po skosie chusty lub ręcznika.
(…) a wodziciel niby go to powstrzymywał, a pytą wokół prał, co wlazło, i krzykał (…)
Władysław Reymont- Chłopi, część II: Zima, rozdział X

Definicja w trosce o Jarka, Mecenasa, shivadog‘a i innych niestrudzonych tropicieli zawoalowanych aluzji.
Enigma

Postprzez author21 » czwartek, 16 czerwca 2011, 11:21

A mnie sie tak wysokie podstawki nie podobają :) hehehe. Wystarczyłoby wysokość 2 -3 cm od stołu. Kwestia gustu. Ale już chociaż super że prostokąt, owalnych, okrągłych nie lubię i takich co grunt nie sięga brzegów podstawki. Najlepszy byłby GAZ w butelce po wódce :))))))))
author21

Postprzez hubert1997 » wtorek, 20 września 2011, 21:36

Enigma napisał(a):Kup w sklepie z demobilem zwykłą furażerkę i w nią wmontuj model. Albo w hełm. Albo w nocnik. Cokolwiek innego niż ta wsiowa decha. Rusz głową a stworzysz dzieło. Proste?

A jak zrobić podstawkę z furażerki? Odwrócić ją do góry nogami i wlać gips??? :D
"Skrzywdzić kota jest bardzo łatwo, ale, wierzcie mi, żaden to honor, żaden!"
-Michaił Bułhakow "Mistrz i Małgorzata".
hubert1997

Postprzez ROMAN » wtorek, 20 listopada 2012, 21:07

Temat zakończony. Zapraszam do galerii

Obrazek
ROMAN

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat