Battle of Kharkov 1943 1/9

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Battle of Kharkov 1943 1/9

Postprzez bodek66 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 20:58

Witam,
Prezentuję popiersie w skali 1/9 (poprawione zdjęcia, inne oświetlenie)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano środa, 20 lipca 2011, 21:13 przez bodek66, łącznie edytowano 5 razy
bodek66

Reklama

Re: Battle of Kharkov 1943 1/9

Postprzez ROMAN » poniedziałek, 18 lipca 2011, 21:23

W sumie nieźle choć w tej skali powinno wyjść bardziej dopracowanie jeśli chodzi o fakturę materiału. Mam też wrażenie, że mimo wszystko na poprzednim popiersiu dużo lepiej dopracowałeś twarz. I na tamtej i na tej figurce widać specyficzny kształt oczu, znaczy to, że to ta sama firma produkująca te popiersia?

No i w MP38 oraz jak w tym przypadku MP40, łoże i okładziny chwytu pistoletowego były zawsze wykonane z czarnego bakielitu nigdy z innych materiałów jak drewno co łatwo da się przemalować.
ROMAN

Postprzez bodek66 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 22:04

ROMAN napisał(a):w tej skali powinno wyjść bardziej dopracowanie jeśli chodzi o fakturę materiału.
No i w MP38 oraz jak w tym przypadku MP40, łoże i okładziny chwytu pistoletowego były zawsze wykonane z czarnego bakielitu

Zwróć uwagę na fakt, iż zdjęcia są kilkukrotnym powiększeniem oryginału, stąd być może wrażenie niedopracowania.
Okładziny i chwyt zrobiłem jako brązowy bakelit, a takie wydaje mi się występowały.
Pozdrawiam
bodek66

Postprzez PiterATS » poniedziałek, 18 lipca 2011, 22:49

ROMAN napisał(a):No i w MP38 oraz jak w tym przypadku MP40, łoże i okładziny chwytu pistoletowego były zawsze wykonane z czarnego bakielitu nigdy z innych materiałów jak drewno co łatwo da się przemalować.

Zawsze czarny bakielit?? A to ciekawe. Pierwszy lepszy link:

http://www.svmilitaria.com/images/10810a.JPG

Jak widać, łoże jest brązowe, a chwyt czarny. Produkowano, w zależności od fabryki i okresu, bakielity raz jaśniejsze, raz ciemniejsze. Ale nie można mówić, że Empisze miały tylko czarne plastiki, bo to po prostu nie prawda :)
I żeby nie wprowadzać zamieszania, tym którzy nie wiedzą. Bakielit ma zazwyczaj różne odcienie brązu i czerni ;o)
PiterATS

Postprzez bodek66 » poniedziałek, 18 lipca 2011, 22:57

Tak wogóle uściślijmy, nie bakielit tylko bakelit (nie żebym się czepiał) :P
bodek66

Postprzez ROMAN » wtorek, 19 lipca 2011, 00:01

Oj PiterATS, może i masz racje, ale jakbyś przedstawił jakieś zdjęcie II wojenne gdzie widać, że były stosowane inne niż czarne to by było sympatyczniej . Twoje zdjęcie nie dowodzi, że nie jest to np. broń odrestaurowana bądź składana po wojne z różnych części (jak widać różnokolorowych) i skądś pochodzi to łoże niekoniecznie z bodajrze 3 fabryk które ten pistolet w czasie wojny produkowały.
Nie zmienia to faktu też, że pistolet z popiersia jasno wskazuje że to drewno przez widoczne smugi a nie kręciąłki jak w bakelicie. A jeśli już jesteś PiterATS w temacje broni, to ten pistolet z popiersia jest to MP38 czy MP40? Tak z ciekawości pytam.

Tu egzemplarz wykopanego, który znajduje się w Muzeum im. Orła Białego.

Obrazek
żródło: Wikipedia
ROMAN

Postprzez bodek66 » wtorek, 19 lipca 2011, 07:12

ROMAN napisał(a):Nie zmienia to faktu też, że pistolet z popiersia jasno wskazuje że to drewno przez widoczne smugi a nie kręciąłki jak w bakelicie.

Może wyjaśnię,
nie ma żadnych smug (może zdjęcia tak sugerują), a malowane było :
- podkład do żywic Mr.Hobby
- Humbrol 186
- olej Brown Stil Classico Maimeri
- olej Mars Black Classico Maimeri (nanoszona na zasadzie blendowania, czyli punktowo rozprowadzana farba pędzlem)
Wzorowałem się na tym zdjęciu, tak więc nie ma możliwości aby moim zamysłem było zrobienie drewnianych okładzin.
Obrazek
Pozdrawiam
bodek66

Postprzez ROMAN » wtorek, 19 lipca 2011, 07:23

No tak, taki ładny jak z pod igły to i ja mam. Tyle, że to współczesna replika ASG.
ROMAN

Postprzez bodek66 » wtorek, 19 lipca 2011, 07:30

ROMAN napisał(a):No tak taki ładny jak z pod igły to i ja mam. Tyle, że to współczesna replika ASG.

Oczywiście, że to replika, chodzi mi o fakt, że nie miałem zamiaru aby okładziny wyglądały jak drewno.
Pozdrawiam
bodek66

Postprzez PiterATS » wtorek, 19 lipca 2011, 08:44

Roman, trudno powiedzieć, czy na zdjęciach archiwalnych jest czarny, czy ciemno-brązowy bakielit, skoro większość zdjęć jest czarno-białych. Nie mniej, do naszych czasów zachowało się tak dużo oryginalnych Empiszów, do tego z oryginalnymi okładzinami, że nie ma żadnej wątpliwości, co do tego, że występowały one w kolorze czarnym i brązowym.
Natomiast, co do broni z popiersia, to mamy tu Mp-40. Mp-38 różnił się od Mp-40, z grubsza tym, że miał karbowaną, frezowaną komorę zamkową i gniazdo magazynka, z otworem ulżeniowym. Ogólnie nie da się go pomylić z Mp-40. Mp-38, tutaj jako replika:

http://www.thuringenmilitaria.com/repos ... mp38-3.jpg
PiterATS

Postprzez spiton » wtorek, 19 lipca 2011, 12:51

Sople na wąsach często miewam zimą i wyglądają one inaczej ,-).
spiton

Postprzez kugelblitz » wtorek, 19 lipca 2011, 13:25

PiterATS napisał(a):Nie mniej, do naszych czasów zachowało się tak dużo oryginalnych Empiszów, do tego z oryginalnymi okładzinami, że nie ma żadnej wątpliwości, co do tego, że występowały one w kolorze czarnym i brązowym.

A tu mamy całą paletę barw okładzin od MP40, raczej oryginalnych :)
Obrazek

Ogólnie polecam stronkę ponożej będącą dość rzetelnym źródłem wiedzy o MP 38 i MP 40

http://www.mp40.nl/index.php?page=mp-40
Popatrzcie na jamniczka, wyturlał się z koszyczka
kugelblitz

Postprzez bodek66 » wtorek, 19 lipca 2011, 14:02

spiton napisał(a):Sople na wąsach często miewam zimą i wyglądają one inaczej ,-).

Ale zwróć uwagę na fakt, że te są z żywicy, a Twoje z naturalnego włosia :P
bodek66

Postprzez ROMAN » wtorek, 19 lipca 2011, 15:59

No to myślę, że pora zakończyć spór o MP40 bo jeśli stronka którą podał kugelblitz jest rzetelna a jak widać chyba raczej tak to po przeczytaniu jej wiele mi to rozjaśniło. W przeważającej części produkcji jak dobrze zrozumiałem autora tej strony był to czarny jak i bardzo ciemny bakelit na fotkach czarnobiałych zapewne nie do odróżnienia. Natomiast w kolorze jaskrawym (czerwonym tak jak MP40 z popiersia) była to rzadkość i sam autor sugeruje, że w spisie serii broni wyprodukowanej do której dotarł tylko o trzech takich sztukach, co świadczy o unikalności i to z datą produkcji na koniec '43 (w 2 przypadkach).
Aż nieprawdopodobne. Inne wykończenie jak drewniane lub nawet aluminiowe łoża i rękojeści, które w oryginale były z ciemnego/czarnego bakelitu to wynalazki powojennych rzemieślników lub domorosłych konstruktorów. Inna sprawa że pod sam koniec wojny było wielu drobnych podwykonawców i te pistolety z tych części po przejęciu magazynów mogły być składane lub naprawiane po wojne dlatego tak wiele ich przetrwało do dziś w kolorowej postaci. Oczywiście nie myli się ten co nic nie robi (lub nie pisze). Autor tej strony o MP też może się mylić, jak i ja. Przyznaje, w produkcji były jak widać różne kolory o czym sam autor wspomina, ale unikatowość czerwonego bakelitu (podobnego do koloru drewna) do czarnego śwadczy o tym co na wstępie dyskusji.

ps. Bodek, muszę Cię przeprosić za tą doczepkę do tego MP bo po prostu jego kolor wydał mi się kontrowersyjny i bardziej odczytałem go jako drewno a nie bakelit. Ale nie ważne. Z mojej strony to wszystko.

Pozdrawiam
ROMAN

Postprzez bodek66 » wtorek, 19 lipca 2011, 18:13

ROMAN napisał(a):(czerwonym tak jak MP40 z popiersia)
ps. Bodek, muszę Cię przeprosić za tą doczepkę do tego MP bo po prostu jego kolor wydał mi się kontrowersyjny i bardziej odczytałem go jako drewno a nie bakelit. Ale nie ważne. Z mojej strony to wszystko.

Nie ma problemu, natomiast uwierz że w oryginale na popiersiu jest to ciemny brązowy (wina fotografii).
Zresztą pisałem, że końcowym kolorem obróbki okładzin jest czarny olej, daje to ciemny wręcz czarnawy brąz (jak bakelit).

Pozdrawiam
bodek66

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek