Malta 1940-43; Spitfire Mk.Vb Trop, 249 Sqn RAF; Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Malta 1940-43; Spitfire Mk.Vb Trop, 249 Sqn RAF; Airfix 1/72

Postprzez pik » niedziela, 7 sierpnia 2011, 09:34

Zakres zmian od samego początku miał i był ograniczony do minimum tak aby na pierwszy rzut oka nie było zbyt mocno widać tej maskarady.
Hubert, ja nie należę do szczególarzy, sam często robię modele ze sporymi uproszczeniami... Tylko moim zdaniem zrobienie Mk Vb w kategorii OMC zamiast Mk I, który z pudła jest całkiem niezłą repliką to krok wstecz (obłożony dodatkowym nakładem pracy!). Jak wspomniałem Spitfire ogólnie mi się podoba, także możesz uznać, że krytyka dotyczy raczej koncepcji, pomysłu na takie wykonanie niż samego modelu.
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Reklama

Postprzez dewertus » niedziela, 7 sierpnia 2011, 10:16

pik napisał(a):zrobienie Mk Vb w kategorii OMC zamiast Mk I, który z pudła jest całkiem niezłą repliką to krok wstecz (obłożony dodatkowym nakładem pracy!)

Problem w tym, że Mk.I nie fruwał w basenie Morza Śródziemnego... Alternatywą dla OMC Mk.Vb był PR.IV (w barwach 431 eskadry), ale szklane bąble na limuzynie całkiem mnie zniechęciły.

BTW, Wiecie może, czy oprócz Italeri robi ktoś jeszcze LF. Mk.V?

Jaho63 napisał(a):Na jakieś info? Bodaj numer tego Hurriego? Tutaj nie mam nic.

Trzeba będzie poszukać w materiałach 274 Dywizjonu... (podobno loty nad granicą bułgarską wykonywał w cywilnym ubraniu).

Cichociemny napisał(a):ale obiektywnie patrząc używasz jednego z najgorszych albumów internetowych jakie widziałem

Jeśli sam jej dokonujesz (a na to wskazuje charakter wypowiedzi) to ocena może być co najwyżej subiektywna...

Nie ma idealnego albumu internetowego, wszystko jest kwestią wyboru parametrów, które dla danej osoby są istotne. Ja sobie bardzo cenię wyjątkową stabilność tego portalu. Problemy jakich doświadczali użytkownicy Fotosika, Photobucketa i temu podobnych mnie nie spotkały. Jedyną wadą jaką dostrzegam jest organicznie maksymalnej rozdzielczości zwracanego zdjęcia do publikacji na forum do 600x600.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Cichociemny » niedziela, 7 sierpnia 2011, 10:31

dewertus napisał(a):
Cichociemny napisał(a):ale obiektywnie patrząc używasz jednego z najgorszych albumów internetowych jakie widziałem

Jeśli sam jej dokonujesz (a na to wskazuje charakter wypowiedzi) to ocena może być co najwyżej subiektywna...

Mylisz się.

dewertus napisał(a):Nie ma idealnego albumu internetowego,

To dość oczywiste.

dewertus napisał(a):Jedyną wadą jaką dostrzegam jest organicznie maksymalnej rozdzielczości zwracanego zdjęcia do publikacji na forum do 600x600.

Ale przeczytałeś to co wcześniej napisałem?

Jak pisałem- Twój wybór. Jeżeli masz gdzieś przeglądających Twoje galerie- dalej wstawiaj mikre zdjęcia z podłą kompresją i odsyłaj zainteresowanych do "poklikania". Tyle ode mnie.
Cichociemny

Postprzez Mac Eyka » niedziela, 7 sierpnia 2011, 11:52

dewertus napisał(a):BTW, Wiecie może, czy oprócz Italeri robi ktoś jeszcze LF. Mk.V?

Rozumiem, że interesuje ciebie skala 1/72.
Z przyciętymi skrzydłami są jeszcze takie modele:
Heller - nie polecam bo jego jedną z największych bolączek są właśnie płaty.
Revell - ten jest dużo lepszy, choć też ma deskę zamiast przejścia skrzydło-kadłub.

A przy okazji.
Panowie, Hubert to jeden z nielicznych modelarzy u którego widać, że jest to pasja.
Facet przykłada się do wykonania modeli, ale także interesuje się co one przedstawiają i wiedzę tą usiłuje przekazać innym. Zainteresować ich nie tylko wykonaną przez siebie miniaturką ale także historią pierwowzoru który reprezentuje.
Jak będzie się spotykał z murem krytyki o szczegóły i czepialstwem to sobie pójdzie stąd, a będzie to niepowetowana strata.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Dominik » niedziela, 7 sierpnia 2011, 16:51

dewertus napisał(a):BTW, Wiecie może, czy oprócz Italeri robi ktoś jeszcze LF. Mk.V?

Tamiya. Oszklenie trochę nieteges ale poza tym miodzio. Polecam.
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez pik » niedziela, 7 sierpnia 2011, 16:57

Jak będzie się spotykał z murem krytyki o szczegóły i czepialstwem to sobie pójdzie stąd, a będzie to niepowetowana strata.
Moje drobne zastrzeżenia (trudno to nazwać krytyką) nie mają znięchęcać, wręcz przeciwnie, mają służyć dodatkowej motywacji przy wykonaniu kolejnych modeli! Zawsze czekam z zaciekawniem na produkcje Huberta, zarówno jeśli idzie o aspekt modelarski, jak i historyczny! :)

Problem w tym, że Mk.I nie fruwał w basenie Morza Śródziemnego...
No i kto tutaj ma "ortodoksyjne" poglądy??? :lol: Mam nadzieję, że nie ograniczasz swoich zainteresowań do Finlandii, Malty i Wojny Koreańskiej? To by było dopiero szkoda! Zawsze można było dać inną plakietkie, np "Samoloty Bitwy o Francję", "Myśliwce Bitwy o Anglię" albo "Polskie Spitfire'y"... Też brzmi nieźle. IMHO oczywiście! ;o)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez dewertus » niedziela, 7 sierpnia 2011, 17:08

pik napisał(a):No i kto tutaj ma "ortodoksyjne" poglądy???

Nie ortodoksyjne poglądy, tylko... mało miejsca kruca bomba :mrgreen: A wybór Malty, Finlandii i Korei był całkowicie świadomy - to tematy mało znane i równocześnie ciekawe, lecz rzadko pokazywane.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli