Fw 190 D-11 - typ łopat śmigła

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Fw 190 D-11 - typ łopat śmigła

Postprzez Kuba P. » wtorek, 2 sierpnia 2011, 00:15

Georg01 napisał(a):
Lista słabości dla Trimastera ? Krótka to będzie lista :D Dla Dragona to już są spore zwoje papieru.
Georg01 napisał(a):Jestem pełen podziwu dla Trimastera i osoby (osób ?), która robiła dokumentację dla tych modeli. Jak na tamte lata i dostępne wtedy źródła (czasy przedinternetowe) był to niesłychanie kompetentny człowiek, posiadający znakomite materiały, bardzo szczegółowe, uwzględniające nawet drobne niuanse. Aż nie mogę uwierzyć jak to perfekcyjnie zrobili.

Bardzo pięknie podsumowałeś i dziękuję Ci za to. Mam dokładnie to samo zdanie.
Tamte Trimastery czarują myślą i sercem, jakie ktoś włożył w ich opracowanie.
Dla mnie moje kultowe zestawy. Nie jestem obiektywny, nie chcę być. Legenda modelarstwa :)

Georg01 napisał(a):Jakby było dobrze, gdyby taki zestaw powstał dla Spitfirów, Mustangów, Bf 109 itd. Nie trzeba by szukać dla każdego modelu pułapek i potem martwić się, jak wyjść z opresji przy sklejonym w połowie modelu.

Tak myślę, że to musi być dzieło zbiorowe bo cenne uwagi wielu osób tylko to wzbogacą. Tak myślę, jak przygotować podobny Tweak List ale zbyt zalatany i zakręcony na codzień jestem by się skupić, pomyśleć i napisać swoje uwagi. Może kiedyś? Dojrzewam do tego od dłuższego czasu ale ciągle coś mi przeszkadza...
Kuba P.

Reklama

Postprzez marco2607 » wtorek, 2 sierpnia 2011, 16:05

Kuba P. napisał(a):Tak myślę, że to musi być dzieło zbiorowe bo cenne uwagi wielu osób tylko to wzbogacą. Tak myślę, jak przygotować podobny Tweak List ale zbyt zalatany i zakręcony na codzień jestem by się skupić, pomyśleć i napisać swoje uwagi. Może kiedyś? Dojrzewam do tego od dłuższego czasu ale ciągle coś mi przeszkadza...

Pomysł 1 klasa , im szybciej dojrzejesz tym mniej Cię będą molestować . Będzie więcej czasu na dokończenie modeli. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Pawel Burchard » wtorek, 9 sierpnia 2011, 09:54

Kuba P. napisał(a):Paweł, pomóż koledze, zerknij proszę do tego Trimastera F-8 i powiedz mi jakie tam jest śmigło?

Normalne, metalowe :) i jeszcze chyba jako bonus śmigło od D-9 bo się na ramkę z kozłem przeciwkapotażowym do bąblowej kabiny załapało.

Z punktu widzenia modelarza można by uznać, że w krókim Fw 190 były trzy rodzaje łopat -
1. metalowa
2. metalowa z pkt. 1 plus ciężarek
3. drewniana

Z metalowymi łopatami wszyscy producenci dali ciała (Hasegawa jak najbardziej też), najbliżej jest trimaster choć niewątpliwie łopata w przekroju ma zbyt dużą cięciwę, ale jest to ten kształt.

p.
Pawel Burchard

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste