Tylko poczekamy aż Kuba skończy tego zawodnika i można startować.

Jacek Bzunek napisał(a): P-47 56 FG przy swoich antykamo miały niemalowane krawędzie płatów ale skoro jak pisał Kuba germańskie aluminium było mocno matowe to może farba miała je wykładzić ?
Jacek Bzunek napisał(a):czy przypadkiem malowanie przedniej części spodu płata nie wynikało z potrzeby obniżenia oporu krawędzi płata. P-47 56 FG przy swoich antykamo miały niemalowane krawędzie płatów
Georg01 napisał(a):Otóż ciekawe jest to, że ten pas jest pokazany jako ostro odcięty od reszty skrzydła. Ktos malował ten pas równo, jakby od szablonu. Dlaczego ? Przecież jeżeli spełniał rolę maskowania to równie dobrze mógł się kończyć w sposób rozmyty, albo jakąś falką. Dlaczego równa linia i wielu wypadkach ostra ? .

Voighteqc napisał(a):Heil Merkel donerwetter!
To i ja rzutem na taśmę zapytam, bo gdzieś na poczatku "Kuba and his D-9 story" taki motyw sie zajawił; dłubię nitowanie na moim podejściu do Fw190D-9 V53 w 72-ce, robię to pierwszy raz w życiu i nie wiem co będzie, ale lubię wyzwania
. Brak mi jednak dokumentacji nitów na skrzydłach, ma ktoś może poratować planami (chyba Bentleya są niezłe?) Achtung! La 5 in der Luft! Horrido!

Grzegorz2107 napisał(a):
Ja tam żadnej ostrej linii nie widzę. Masz jakąś fotkę, gdzie można tą ostrą krawędź rzeczywiście zobaczyć, a nie jest to na pewno efekt specyficznego oświetlenia? Krzywizna profilu w tym miejscu, połączona z ciemną farbą na krawędzi może dać taki efekt z oddali, pod warunkiem, że reszta spodu płata jest jasna.
Georg01 napisał(a):Grzegorz2107 napisał(a):
Ja tam żadnej ostrej linii nie widzę. Masz jakąś fotkę, gdzie można tą ostrą krawędź rzeczywiście zobaczyć, a nie jest to na pewno efekt specyficznego oświetlenia? Krzywizna profilu w tym miejscu, połączona z ciemną farbą na krawędzi może dać taki efekt z oddali, pod warunkiem, że reszta spodu płata jest jasna.
W tym sęk, że ostrego zdjęcia podziału nie widziałem. Jest w JaPo kilka fotek ale trudno powiedzieć coś na pewno o tym podziale. Na logikę nie mógł być ostry i równy. Natomiast na malowaniach JaPo ta krawędź jest albo ostra, albo tylko lekko rozmyta. Nawet takiej lekko rozmytej i równej nie da się uzyskać z ręki, chyba, że ktoś jest mistrzem pistoletu, albo maluje pędzlem. Jeżeli jest tak jak piszesz, to znaczy JaPo myli się i linia była z ręki, krzywa i nieostra, to by miało sens. Tylko jak to było naprawdę ?
Powrót do Lotnictwo - warsztat
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 29 gości