Robert Ostrowski napisał(a):i ten nieszczęsny zbiorniczek ,jestem więcej jak pewny ,że z czasem to miejsce się wyrobi i trzeba będzie zastosować taśmę teflonową.
W zasadzie to tam nie bardzo jest co sie wyrabiac. To predzej kwestia pasowania - jesli polaczenie jest w miare szczelne, powinno juz tak pozostac, bo w zbiorniczku przeciez nie ma nadcisnienia.
piotr dmitruk napisał(a):Kiedy nacisnę w dół spust, początkowo powietrze zaczyna iść, ale potem w miarę naciskania przytyka się całkiem przestaje. Przy odciągnięciu spustu w tył jakoś tam odblokowuje się i można malować, ale daje ryzyko plucia farbą i nie można np. podsuszyć farby samym powietrzem. Rozebrałem zaworek, przeczyściłem i obejrzałem o-ringa, nie zauważyłem żadnych problemów. Nie sadzę, żeby było to np. spuchnięcie od nitro, bo po kilku dniach przerwy, objawy są takie same,a przecież do zaworu powietrza raczej nitro się nie dostaje.
"Kochana redakcjo, pomóż, bo już nie wiem co robić.
Mariolka"

Jesli zatyka sie wylacznie obieg powietrza, przyczyna moze byc zasadniczo tylko uszczelka w zaworku powietrza (ewentualnie lekko naoliwic) lub zatkanie kanalow powietrza na drodze od zaworka do dyszy.
Zakladam, ze to zrobiles, ale na wszelki wypadek napisze. Mianowicie, jesli aerograf takze przestaje rozpylac farbe, sprobowalbym dokladnie wyczyscic dysze i iglice, a takze sprawdzilbym, czy ta ostatnia prawidlowo (lekko) otwiera i zamyka otwor dyszy. Jesli "przyschnieta" farba blokuje iglice, mozna ja rozruszac: odkrecic srube blokujaca, i przy wcisnietym spuscie iglice kilka razy wysunac i wsunac (uwazajac, by przy tym nie uszkodzic dyszy).
Ostatnio edytowano czwartek, 13 października 2011, 15:43 przez
mr.jaro, łącznie edytowano 1 raz