MiG 21 MF 1:48 Eduard

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

MiG 21 MF 1:48 Eduard

Postprzez GEM » środa, 19 października 2011, 20:46

MiG 21 MF z zestawu Eduard Profi, plus kalki Montex.
Model samolotu o numerze bocznym 7809 z bazy w Łasku.
Postanowiłem, że tym razem będzie to model prosto z pudła. Chciałem sprawdzić jak to wyjdzie. Dlatego nie bawiłem się w żadne przeróbki i wzbogacenia. Może nie do końca, w trakcie pracy wyszła jednak natura i dołożyłem trochę przewodów przy goleniach, wykonałem uszczelkę kabiny, i wzbogaciłem trochę owiewkę kabiny.
Sam zestaw jest bardzo dobrze przygotowany, jeśli chodzi o spasowanie części. Praktycznie to tylko w jednym miejscu na garbie musiałem trochę podszpachlować. Jeśli ktoś w miarę, małym nakładem pracy chce wykonać model tego legendarnego samolotu to polecam. Mnie sklejenie tego modelu zajęło ok. dwóch tygodni.
Dlatego traktuję go jak - "szybki numerek". :D :oops:
A teraz popatrzcie i oceńcie, co z tego się urodziło.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Miłego oglądania.
Ostatnio edytowano czwartek, 20 października 2011, 16:18 przez GEM, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Reklama

modele polskich samolotów

Re: MiG 21 MF 1:48 Eduard

Postprzez topik77 » środa, 19 października 2011, 20:52

Śliczny!!! Jeśli tylko można tak powiedzieć. Jak nie przepadam za odrzutowcami to ten mnie ujął za serducho. :mrgreen:
topik77

Postprzez Jaho63 » środa, 19 października 2011, 21:03

The Best of the Best normalnie.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez karambolis8 » środa, 19 października 2011, 21:06

Jak to zwykle twój model, bardzo fajny! Możesz podać jakieś informacje o kolorkach?
karambolis8

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 października 2011, 21:16

Szbki numerek, ale efekt niezły.
Wrażenie realizmu psują tylko "twarde" opony.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez GEM » środa, 19 października 2011, 22:15

Dziękuję za pierwsze uwagi.
karambolis8 napisał(a):Jak to zwykle twój model, bardzo fajny! Możesz podać jakieś informacje o kolorkach?

Całość malowana farbami Gunze
Góra H 305, H 306
Dół H 308
piotr dmitruk napisał(a):Szbki numerek, ale efekt niezły.
Wrażenie realizmu psują tylko "twarde" opony.

Ok. spuszczę trochę powietrza. ;o)
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez lejgo_inc » środa, 19 października 2011, 22:58

Czysty i elegancki. Podobasię.
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez MIRO » środa, 19 października 2011, 23:33

Super model. Udało Ci się bardzo wiernie oddać malowanie pierwowzoru. Tylko te czerwone napisy trochę psują efekt.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Murek » środa, 19 października 2011, 23:58

Dla mnie bomba! :D Super z wyczuciem pomalowany. Mógłbyś coś napisać washu, "makijażu" generalnie?
Murek

Postprzez GEM » czwartek, 20 października 2011, 08:35

Murek napisał(a):Dla mnie bomba! :D Super z wyczuciem pomalowany. Mógłbyś coś napisać washu, "makijażu" generalnie?

Linie podziału bardzo delikatnie zapuszczałem preparatem AK Wash -Dark Brown . Ale same linie, bez mazania po całym modelu. Potem ewentualny nadmiar, przemywałem prawie suchym pędzelkiem namoczonym w białym spirytusie AK. Podczas tej operacji zawsze zostaje trochę nadmiaru "brudnego" spirytusu, i jak zrobimy to z umiarem to wygląda jak by krawędzie paneli były przybrudzone, lub po prostu częściej dotykane przez obsługę.
W kilku miejscach przybrudzenia robiłem Winter streaking grime, również AK. Lekkie cieniowanie farby, to efekt nakładania różnej ilości warstw farby. Malowałem bardzo rozcieńczoną farbą, prawie przybrudzonym rozcieńczalnikiem. Jest to trochę mozolna praca ale malując np. przejście kolorów, to nawet jak ręka zadrży i pryśniemy trochę nie tam gdzie miało być, to od razu tego tak nie widać. Resztę można dopełnić podobną zabawą z lakierami. Cała góra w moim przypadku to malowanie z wolnej ręki , bez żadnego maskowania. Maskowane było tylko przejście góra /dół, ale tam musi być na ostro.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Georg01 » czwartek, 20 października 2011, 09:03

Takie modele lubię. Bez patosu, kilogramów żywicy i chirurgii. Taki super pułkownik - cieszy oko i kieszeń, bo nie trzeba dokładać za dużo dodatków :mrgreen: . Jedynie zapuściłbym bardziej te okrągłe panele przed owiewką kabiny.
Gratulacje za szybki i udany numerek :)
Georg01

Postprzez radoslaw6363 » czwartek, 20 października 2011, 19:34

Model dobrze wygląda ! Efektownie prezentuje się na zdjęciach a to potwierdza to co napisał przedmówca ,nie ilość zainwestowanych ,,blach'' itd. czyni miszcza !
Często model ma wiele dodatków z których 3/4 nie widać , albo jest tak ,,pootwierany'' że wiele szczegółów widać ale trzeba się zastanawiać co to za maszyna taką ma zdeformowaną bryłę.
Twoja praca potwierdza to że można osiągnąć dobry efekt bez tych wszystkich bajerów ! :idea: :mrgreen:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez jaros » czwartek, 20 października 2011, 20:28

Super! Bardzo mi się podoba.
Pozwolę sobie jednak wrzucić jeden kamyczek do ogródka... - widać trochę niestety krawędzie filmu od kalek.
pozdrawiam Jarek
jaros

Postprzez Gujos » niedziela, 30 października 2011, 10:48

Bardzo ładne żelazko. Czy możesz zdradzić jaką fabą malowałeś wnętrze kabiny i stożek, oraz jak udało Ci się zrobić taką ładną uszczelkę limuzyny?
Poszukuję fotki/rysunku ściany ogniowej KI-84.
Gujos

Postprzez GEM » niedziela, 30 października 2011, 20:49

Dziękuję za wszystkie uwagi.
Wnętrze kabiny to mieszanka 50/50% farb Gunze H25/H46
Uszczelkę robiłem z drucików Lead Wire Fi 0,2. Z Plus Model.
Robiłem to w ten sposób. Dwa druciki rozciągnąłem jeden przy drugim, pomiędzy dwoma wykałaczkami , tak, aby były ładnie naciągnięte i jednocześnie idealnie do siebie dolegały. Tak przygotowane druciki połączyłem małymi kropelkami kleju CA. Dając kropelkę od kropelki w odległości ok. 10mm., Kiedy klej był suchy, obróciłem tak przygotowane i sklejone ze sobą druciki o 180 stopni, i przykleiłem je do rozciągniętej i przymocowanej do kawałka styropianu taśmy malarskiej. Potem pomalowałem je na czarno, i dodatkowo lakierem matowym. Delikatnie odklejamy od taśmy, i mamy gotową uszczelkę. Pozostaje nam delikatnie przykleić ją wokół kabiny. Ja przyklejałem tą uszczelkę na klej CA. Te druciki mają to do siebie, że nawet po pomalowaniu, farba nie odskakuje, a same druciki doskonale dają się formować i układać. Ja osobiście jestem z nich bardzo zadowolony. Mam nadzieję, że mój opis nie jest zbyt zagmatwany.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli