Jak-1 Eduard 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Jak-1 Eduard 1:48

Postprzez Jaho63 » sobota, 22 października 2011, 11:43

Śmigło rzeczywiście fajne, czasami było nawet mocniej odarte:
Obrazek
Reflektor (tylko to wygrzebałem):
Obrazek
Jedyne co mi się nie podoba w modelu, ale to w modelu w ogóle, modelu Eduarda, a nie Twoim modelu. To za szeroki wiatrochron, przednia szyba. Jak w autobusie marki Jelcz. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez Darek Trzeciak » sobota, 22 października 2011, 12:22

Jaho63 napisał(a):Jedyne co mi się nie podoba w modelu Eduarda...

A mi te bananowe rynny kaemów ;o) Miro świetne to kamo Ci wyszło (szczególnie czarny).
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Georg01 » sobota, 22 października 2011, 12:51

Jak przepiękny ! Wiem, że sam model wymaga sporo przeróbek, żeby zrobić prawidłowego Jaka ale z pudła i tak efekt jest wyśmienity !
Kolor żółty napisu niestety prawie niemożliwy. Rosjanie nie malowali niczego na żółto, ponieważ państwa osi miały kolor żółty jako element szybkiej identyfikacji. Wszystkie wraki w częściach znalezione np. w Finlandii i przechowywane do dzisiaj w liczbie kilkudziesięciu sztuk różnych samolotów nie mają ani grama żółtego na sobie. Wszystkie napisy srebrne, błękitne, szarobiałe, białe - tylko nie żółte. Bali się jak ognia żółtego.
Georg01

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 22 października 2011, 16:36

Georg01 napisał(a):Kolor żółty napisu niestety prawie niemożliwy. Rosjanie nie malowali niczego na żółto, ponieważ państwa osi miały kolor żółty jako element szybkiej identyfikacji. Wszystkie wraki w częściach znalezione np. w Finlandii i przechowywane do dzisiaj w liczbie kilkudziesięciu sztuk różnych samolotów nie mają ani grama żółtego na sobie. Wszystkie napisy srebrne, błękitne, szarobiałe, białe - tylko nie żółte. Bali się jak ognia żółtego.

Bardzo ciekawe-zakodowałem sobie bardzo dawno temu żółte końcówki kołpaków śmigieł 1 eskadry 1PLM.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez posejdon » sobota, 22 października 2011, 19:03

Jacek Bzunek napisał(a):
Georg01 napisał(a):Kolor żółty napisu niestety prawie niemożliwy. Rosjanie nie malowali niczego na żółto, ponieważ państwa osi miały kolor żółty jako element szybkiej identyfikacji. Wszystkie wraki w częściach znalezione np. w Finlandii i przechowywane do dzisiaj w liczbie kilkudziesięciu sztuk różnych samolotów nie mają ani grama żółtego na sobie. Wszystkie napisy srebrne, błękitne, szarobiałe, białe - tylko nie żółte. Bali się jak ognia żółtego.

Bardzo ciekawe-zakodowałem sobie bardzo dawno temu żółte końcówki kołpaków śmigieł 1 eskadry 1PLM.

A czy przypadkiem nie zaczęli stosować kolorowych oznaczeń juz po wojnie?

Obrazek
http://www.polishairforce.pl

To pierwsza maszyna w ww. Pułku. Ten raczej nic nie ma na kołpaku.

Albo inny przykład:
Jak z nr 12 w czasie wojny

Obrazek

i ten sam Jak po jej zakończeniu

Obrazek
posejdon

Postprzez RAV » sobota, 22 października 2011, 19:28

posejdon napisał(a):Jak z nr 12 w czasie wojny
Obrazek

i ten sam Jak po jej zakończeniu
Obrazek

I długo on tak stał na tych betonowych płytach, z uchyloną kabiną, identycznie ustawionym śmigłem, z tą skrzynką pod ogonem i identycznym cieniem na osłonach podwozia? ;o)
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez posejdon » sobota, 22 października 2011, 20:14

No nie!!! :twisted: Idę do okulisty! Rzeczywiście - niesamowity "zbieg okoliczności". Czyli kołpak też taki sam na obu fotkach? Bo jak dla mnie to chyba są różne? A już myślałem, że w tym internecie to poważni ludzie piszą ;o) .
posejdon

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 22 października 2011, 20:55

posejdon napisał(a):No nie!!! :twisted: Idę do okulisty!....A już myślałem, że w tym internecie to poważni ludzie piszą ;o) .

Czym prędzej do okulisty, bo z podpisu na linkowanej stronie wynika, że z powagą tamtejszych ludzi wszystko gra. Podpis "rozcięty" trzykropkami mówi, że jest on do obu zdjęć jednocześnie. ;o)

Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 22 października 2011, 23:58

Na LLP (czy jak to zwali) nie znam się ale Jak na zdjęciu na czubek kołpaka w zauważalnie innym kolorze niż resztę.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez MIRO » niedziela, 23 października 2011, 16:03

Jaho63 napisał(a):Śmigło rzeczywiście fajne, czasami było nawet mocniej odarte:
Obrazek
Jedyne co mi się nie podoba w modelu, ale to w modelu w ogóle, modelu Eduarda, a nie Twoim modelu. To za szeroki wiatrochron, przednia szyba. Jak w autobusie marki Jelcz. ;o)

Właśnie na tym zdjęciu się wzorowałem. Lakier do włosów, czarny Lifecolor i drapanko. Ta farba cudownie się do tego nadaje. Dzięki za fotkę reflektora. Co do wiatrochronu, to masz rację. Jest skopany. Ale szerokość jest raczej ok. Według mnie największym błędem jest kształt przedniej szyby. Niestety nie miałem niczago na zastępstwo i jest jak jest.

Georg01 napisał(a):Jak przepiękny ! Wiem, że sam model wymaga sporo przeróbek, żeby zrobić prawidłowego Jaka ale z pudła i tak efekt jest wyśmienity !
Kolor żółty napisu niestety prawie niemożliwy. Rosjanie nie malowali niczego na żółto, ponieważ państwa osi miały kolor żółty jako element szybkiej identyfikacji. Wszystkie wraki w częściach znalezione np. w Finlandii i przechowywane do dzisiaj w liczbie kilkudziesięciu sztuk różnych samolotów nie mają ani grama żółtego na sobie. Wszystkie napisy srebrne, błękitne, szarobiałe, białe - tylko nie żółte. Bali się jak ognia żółtego.

Skąd żółty? Ano z tego zdjęcia. Tak to widzę i tak też nakleiłem. Litery na gwieździe wydają się mieć nieco inny odcień niż cała reszta napisu, dlatego właśnie zdecydowałem się na żółtą wersję.

Darek Trzeciak napisał(a):A mi te bananowe rynny kaemów ;o) Miro świetne to kamo Ci wyszło (szczególnie czarny).

Na temat wylotów km była już dyskusja na sPWM. http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=88&t=30183&hilit=banano%2A&sid=128beb69d8e6055295014a1b2504dfec&start=30.
I cieszę się, że się podoba.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat