[MidWay] Bitwa o Midway 70 rocznica

(4.12.2011-4.06.2012)

Re: Bitwa o Midway 70 rocznica

Postprzez donalyah00 » wtorek, 8 listopada 2011, 22:09

Oj, zdjęcia wodnosamolotów Tone? Niestety to trochę ciężki temat. Dobrych zdjęć samych krążowników Tone i Chikuma jest jak na lekarstwo... :( Myślę, że temat będzie musiał raczej pozostać w sferze domysłów, słowa pisanego i sylwetek barwnych. :(

Nie mam przy sobie niestety literatury dotyczącej obu jednostek, znalazłem za to coś takiego - odnośnie ataku na Pearl Harbour - być może się przyda:

Tone
Chikuma

Tutaj można znaleźć informację, że "poszukiwany" Jake z krążownika Tone nosił numer 4, czyli oznaczenie na ogonie powinno wyglądać w sposób następujący: JI-4.

Ta sama strona podaje jeszcze, że Jake JII-5 z Chikumy pierwszy wypatrzył Yorktowna, co przypieczętowało los amerykańskiej jednostki.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » wtorek, 8 listopada 2011, 22:18

Mecenas...Kolekcjoner... napisał(a):Kilka postów wcześniej zgłosiłem gotowy model kolegi.
Czy zgłoszenie gotowego modelu jest czymś złym...
Czy świadomie nie zauważasz tego co napisałem;
Nie bierzesz tego pod uwagę, lekceważysz - czyli ignorujesz...

.. i nie kochasz ? :D Spokojnie Mecenasie po prostu za dużo watków na które chciałem odpowiedzieć. Modele gotowe ok jak najbardziej ale weźmie pod uwagę przy komponowaniu końcowej galerii stąd nie umieszczanie ich w spisie deklaracyjnym (w sumie Stratocaster mógłby być w szoku, ze bez swojej woli został wciągnięty na jakąś listę ;o) . Oczywiście jego model wielce zacny zasili naszą galerię.
Pozdrawiam Cię.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » wtorek, 8 listopada 2011, 22:29

Szok to będzie jeśli wszystkie modele zostaną ukończone w terminie.
Z kochaniem :lol: :twisted: :lol: to na wyrost...
Wszystkim życzę spokojnego klejenia wybranych pozycji
A zatem klejenie czas zacząć.
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez hacz » środa, 9 listopada 2011, 07:30

Mecenas...Kolekcjoner... napisał(a):Szok to będzie jeśli wszystkie modele zostaną ukończone w terminie.

Powiem szczerze, że też by mnie to mocno zdziwiło, jednak cytując pewnego księdza z telewizji powiem ''... bądźmy dobrej myśli...". ;o) O kilka pozycji jestem spokojny :mrgreen: Sam uporządkuję swoje modelarskie podwórko i już niebawem zacznę dłubanie, bo biorąc pod uwagę jednoczesny start w konkursie lotniczym swoją galerię planuję pod koniec terminu.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Radek » środa, 9 listopada 2011, 08:53

rObO87 napisał(a):Odnośnie B-17. Dużo bym musiał przerabiać oprócz tej szybki? :P Na I rzut oka nie dostrzegam różnic.

Cześć!
Co prawda to raczej pytanie do specjalistów od USAAF, ewentualnie od B-17 niż odpowiedź na twoje pytanie, ale mi się rzuciła w oczy jeszcze jedna różnica - to chyba jest wersja z jakimś bardzo wczesnym typem wieży podkadłubowej - nie kulista, lecz płaska. W Squadron Signal znalazłem taką ilustrację:
Obrazek
Ponadto w znanym serwisie jest całkiem pożyteczna propagandówka w kolorze:
http://www.youtube.com/watch?v=vi4HwxOZ ... detailpage
W 4 minucie masz B-17 z płaskimi wieżami. Co ciekawe, dalej są też klasycznie oliwkowe i mają już wieżę kulistą ;o)
Pewnie namieszałem, ale chęci miałem dobre.
Pozdrawiam
Radek
Radek

Postprzez Robert P. » środa, 9 listopada 2011, 09:26

Wydaje mi się, czy otwory strzelców bocznych przy ogonie też się różnią? W każdym bądź razie prędzej czy później jakiś model pod ten projekt dorwę :evil:
...cars that were like wild ferocious animals.
Robert P.

Postprzez marco2607 » środa, 9 listopada 2011, 09:36

donalyah00 napisał(a):temat będzie musiał raczej pozostać w sferze domysłów, słowa pisanego i sylwetek barwnych.

Nie mam przy sobie niestety literatury dotyczącej obu jednostek, znalazłem za to coś takiego - odnośnie ataku na Pearl Harbour - być może się przyda:

Dzięki Marku, wszystko się przyda . Jak ktoś ma plansze barwne tych samolotów to chętnie zobaczę. Zastanawia mnie wzór liter
na stateczniku ( ta 4 lub 5 ).
Do listy modeli można jeszcze dodać B4Y1 z HOSHO który był jednostką z 1 floty . Chyba że robimy tylko zespół uderzenowy.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Marek Naja » środa, 9 listopada 2011, 09:39

A Mitsubishi F1M2 Pete z "Chitose", to się na Midway łapie?
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez donalyah00 » środa, 9 listopada 2011, 10:03

marco2607 napisał(a): Zastanawia mnie wzór liter na stateczniku ( ta 4 lub 5 ).

Zapewne bardzo podobny do liter na Jake'u z Atago (01.1942). Fragment instrukcji modelu Hasegawy.

Krój cyfr 4 i 5 pewnikiem będzie identyczny z zastosowanym na jasnoszarych F1M. Instrukcja modelu Hasegawy.
Pozdrawiam, Marek
--
La tête américaine.
donalyah00

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 9 listopada 2011, 11:02

Marek Naja napisał(a):A Mitsubishi F1M2 Pete z "Chitose", to się na Midway łapie?

Jak najbardziej. Też mam go w planach albo raczej w odwodzie :)
Nie wytrzymałem. Pokroiłem i popsikałem sobie Vala i Pete'a.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Tofik » środa, 9 listopada 2011, 11:45

Jest już nowy A6m2 1/72 z Airfixa ale niestety nie ma oznaczeń z okresu bitwy o Midway.

http://airfixtributeforum.myfastforum.org/viewtopic.php?t=29577
Jak słodko zostać świrem. Choć przez chwilę Choć przez chwilę łoOłoOoŁ
Tofik

Postprzez zegeye » środa, 9 listopada 2011, 12:25

pik napisał(a):To były egzemplarze z serii przedprodukcyjnej, oznaczone jako D4Y1-C. Ze względu na problemy z wytrzymałością strukturalną nie nadawały się do ataków z lotu nurkowego i adoptowano je do roli samolotów rozpoznawczych. Praktycznie nie różniły się zewnętrznie od późniejszych D4Y1 i D4Y2. Oczywiście miały zamontowane wyposażenie fotograficzne. Nie posiadały instalacji do zewnętrznych odrzucanych zbiorników paliwa.

Oj różniły się. Przednią częścią owiewki kabiny pilota. Nie miały celownika teleskopowego i przednia szyba w ich owiewce była płaska a nie ostra, sklejona z dwóch szyb jak w pozostałych. Nie posiadały też takiego małego ''bąbla'' przed kabiną. Z bąblem nie będziesz miał problemu bo go po prostu spiłujesz. Ale owiewkę to musisz zastosować z modelu C-7 Fujimi czyli D4Y2-S. Najlepiej kupić właśnie ten model i tylko spiłowanie bąbla zostanie.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez karolkonw » środa, 9 listopada 2011, 13:30

Tofik napisał(a):Jest już nowy A6m2 1/72 z Airfixa ale niestety nie ma oznaczeń z okresu bitwy o Midway.

http://airfixtributeforum.myfastforum.org/viewtopic.php?t=29577

A ktokolwiek robi A6m2 w interesującym nas temacie?: (oczywiście w 1:72)
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez Murek » środa, 9 listopada 2011, 19:32

Mam w swoich zapasach model A5M4 Fujimi w 1/72 tylko nie wiem czy ten typ latał w 1942 w okolicach Midway. Modelik prosty i ładnie wyglądający (w pudełku) więc powinienem się wyrobić...
Murek

Postprzez pik » środa, 9 listopada 2011, 19:44

Oj różniły się. ...
Na obecnym etapie nie wnikałem w te drobne różnice, które zresztą dokładnie pokazują schematy w Bunrin-do. Najważniejsze, że bez problemu da się uzyskać tą wersję. Gorzej ze schematem malowania i oznaczeniami... W każdym razie dzięki.

A ktokolwiek robi A6m2 w interesującym nas temacie?: (oczywiście w 1:72)
Nie kojarzę aby ktoś oferował z pudełka wersję "Midway" A6M2. Może Hasegawa, bo ma od groma tych różnych edycji specjalnych? W każdym razie taniej będzie kupić Airfixa i postarać się o kalki we własnym zakresie. Tym bardziej, że Zero były malowane podobnie jak w ataku na Peral H.

Mam w swoich zapasach model A5M4 Fujimi w 1/72
Oj, chyba nie... Może projekt Chiny 1940? ;o)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do MidWay - 4 czerwca 1942 - 70. rocznica bitwy