Nakajima B5N2 Kate 1/72 Hasegawa

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Nakajima B5N2 Kate 1/72 Hasegawa

Postprzez Darek Trzeciak » środa, 16 listopada 2011, 22:27

Lubię Kaśki ;o) a i Twoja Darku jest niczego sobie. Jedynie co mi nie pasuje to konfiguracja torpeda + Chiny. No ale w tym temacie sąmądrzejsi odemnie.
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Reklama

Postprzez zegeye » środa, 16 listopada 2011, 23:54

Darek Trzeciak napisał(a):Lubię Kaśki ;o) a i Twoja Darku jest niczego sobie. Jedynie co mi nie pasuje to konfiguracja torpeda + Chiny. No ale w tym temacie sąmądrzejsi odemnie.

No właśnie. Ja też lubię Kaśki ;o) A co do konfiguracji.... oczywiście prawdopodobna. Ale ja np. wolę dostosować model do prawdy historycznej szczególnie tej ze zdjęcia na którym widzę obiekt prawdziwy ;o) A na zdjęciu widać fragment wyrzutnika bombowego.... Poza tym numer na hinomaru.... nie wiem jak w tym przypadku ale w innych najczęściej były one malowane na samolotach treningowych, lub używanych akurat do lotów treningowych... :P
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez pik » czwartek, 17 listopada 2011, 11:05

Też się nad tym zastanawiałem. Ale stacjonowanie samolotu w Chinach nie wykluczało zastosowania torpedy. Ten kraj ma jednak dość długą linię brzegową :P , o dużej bazie na Formozie nie wspominając. Przypomnę że Repulse i Prince of Wales zostały zatopione atakiem z kontynentu (choć akurat nie z Chin).

Skoro wgłębiamy się w detale, to warto zauważyć że na Chiny wskazuje tylko pierwsza cyfra "3" w kodzie "3-317", która oznacza 12. Kokutai. Jednostka ta stacjonowała w Chinach, stąd domniemanie o lokalizacji. Ale widoczny szeroki betonowy pas i samoloty ustawione wzdłuż jak na paradzie (a nie w strefie wojny jakimi były Chiny) budzi pewne wątpliwości. Analizując dalej, kolejna "3" po kresce oznacza formację drugoliniową (nie bojową). Jednak trudno sobie wyobrazić, aby w roku 1940 lub 1941 (jak to sugeruje literatura, także instrukcja Hasy) tak nowoczesna maszyna była skierowana do zadań pomocniczych. Przypomnę, że B5N2 zaczeły się pojawiać w jednostkach dopiero w II połowie 1940 i jeszcze w grudniu 1941 nie zastąpił B5N1 na wszystkich lotniskowcach. Nie mam pojęcia, skąd wynika podwójne oznaczenie taktyczne ("17" w kodzie i "8" w kadłubowym hinomaru).

Biorąc to wszystko pod uwagę, spekuluję że "3-317" był albo maszyną dyspozycyjną używaną w późniejszym okresie wojny, albo była to jakaś maszyna testowa faktycznie z lat 40-41, gdzie sprawdzano nową wersję w warunkach polowych. W tym drugim przypadku oznaczenie może być także fikcyjne, celem zmylenia obcych wywiadów.

Hasegawa nie daje wielkiego wyboru, z podwieszeń jest tylko torpeda. Uznałem że samolot w takiej konfiguracji prezentuje się ciekawiej! :mrgreen:
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli