Szybkozłączki

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Szybkozłączki

Postprzez O_Pablo » niedziela, 16 marca 2008, 12:24

Uzupełnienie do wypowiedzi powyżej. Zdjęcie "dziadoskie" ale coś tam widać. Po lewej złączka obustronnie gwintowana 1/4 cala od lewej 1/8cala od prawej. Po prawej złączka 2x 1/4cala. Teraz wymiary szczytów nacięć gwintów dla 1/8=9,4(9,5)mm, dla 1/4 cala 12,8(12,9)mm wymiary w nawiasach podaję jako różnicę dla pomiaru mojej nieco wysłużonej już suwmiarki i oka.
Teraz kilka szczegółów. W odwadniaczach najczęściej występują gwinty 1,4 cala dla podłączenia z kompresorem (mówię tu oczywiście o odwadniaczach stosowanych w takich pompkach modelarskich). Producenci na wyjściu z odwadniacza/reduktora montują najczęściej takie przejściówki jak na fotce poniżej po lewej stronie czyli 1/4 na 1/8 cala.
Teraz temat szybkozłączek. To co pokazuję na zdjęciu poniżej szybkozłączką oczywiście nie jest. Jeżeli chcesz używać szybkozłączek odsyłam Cię do sklepu, którego adres podałem ciut wyżej.
Obrazek
Pozdrawiam
Paweł
O_Pablo

Reklama

Postprzez erkamo » niedziela, 16 marca 2008, 13:42

Koledzy,
Aby jeszcze troche zamacic, w tej i tak juz metnej wodzie, podam nastepujace "klasyczne" wymiary" zlaczek wystepujacych tu, w Niemcach.

1/2", 1/4", 3/8", 1/8". Gdzie " oznacza cal.

O ile dobrze pamietam, to podajac srednice gwintu, podaje sie wlasnie te srednice na wierzcholkachgwintu.
Jesli zatem zmierzona srednica ma ca. 9,5mm, a firma podaje ze to 1/8", to mam wrazenie ze robi mi wode z mozgu. Na pewno nie bedzie to owe 1/4" bo byloby to ca. 6,4mm, a wlasnie te tajemnicze 3/8", ktore daje ca. 9,5 mm. Na zakonczenie 12,7 mm bedzie odpowiadaloby zlaczce 1/2" cala.
Przeciez nie moze byc tak, ze mierzac suwmiarka 9,5 mm zewnetrznego gwintu, dochodze do wniosku, ze mam zamowic zlacze o srednicy wewnetrznej gwintu 1/8" (po przeliczeniu ca. 3,175mm)
Jesli sie myle, to juz nic nie kapuje :-/
Nie musialem, jak dotad, nic extra zamawiac i kombinowac roznych polaczen, ale taka wiedza moze sie zawsze przydac.
Moze przydalaby sie jakas tabela typu: zmierzone - zamowione
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez O_Pablo » niedziela, 16 marca 2008, 14:27

Panowie poszukałem trochę w necie i jedna uwaga, przy wszelkiego rodzaju gwintach calowych nie podaje się średnicy ale promień. Myślę, że to sprawę wszystkim wyjaśnia. Przy wymiarowaniu metrycznym wręcz odwrotnie.
Pozdrawiam
Paweł
O_Pablo

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » niedziela, 16 marca 2008, 17:04

O_Pablo napisał(a):takie przejściówki

co prawda nie wpływa to w zasadniczy sposób na merytoryczną zawartość dyskusji, ale to się nazywa redukcja, nie przejściówka..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez erkamo » niedziela, 16 marca 2008, 22:21

No prosze,
sam o tym mowilem i sam znalazlem cus takiego. Moze sie komus przyda:

http://www.shop-heidenbluth.de/infodinen/Technische%20Angaben/Autogenanschluss-Masse.pdf

Jest to dla mnie totalnie nielogiczne, ale...musze sie z tym pogodzic :lol:
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez mr.jaro » poniedziałek, 17 marca 2008, 10:02

Znalazlem! Podaje tabele brytyjskich gwintow rurowych o oznaczeniu "P" (Pipe). Teraz wszystko pasuje. Mianowicie BSP 1/8" to nie to samo, co BSW 1/8". Pierwsze oznacza gwint rurowy, drugie gwint regularny.

Jak juz wczesniej napisalem, nazewnictwo gwintow rurowych przyporzadkowane jest konfekcjonowaniu samych rur i faktycznie nie ma nic wspolnego z bezposrednim wymiarem samego gwintu. Dla latwiejszego zrozumienia funkcjonuje to na nastepujacej zasadzie: rura o srednicy wewnetrznej 1" potrzebuje gwintu o odpowiednio wiekszej srednicy zewnetrznej (w tym wypadku 33,25mm). Pomimo, ze faktyczny wymiar gwintu jest wiekszy od 1", gwint ten nosi oznaczenie BSP 1".
Jarek M
mr.jaro

Postprzez Slawek A » środa, 19 marca 2008, 17:03

W końcu kupiłem trzy metry wężyka i dwa zaciski. Konstrukcja wytrzymuje 3 bary. Jak dla mnie bomba bo wydałem tylko 10zł. Mam nadzieję, że kawałek czasu to podziała.
Slawek A

Postprzez dw23890 » wtorek, 17 września 2013, 19:59

Pozwolę sobie odświeżyć temat, jako że trafił w moje ręce ostatnio taki oto stary Łukowiak:
Obrazek
W instrukcji jest opisany jako E-1, ale to dokument z 1998 roku...
Dotychczas używałem pistoletu Revella Basic i do niego zakupiłem sobie taką oto szybkozłączkę:
Obrazek
Problem w tym jak podpiąć Łukowiaka do tego samego węża - czy ktoś wie jaki wymiar może mieć ten gwint w Łukowiaku?
I czy istnieją redukcje do takiego gwintu?
Czy też zostanie mi tylko i wyłącznie dorabianie węża do tej końcówki, którą dostałem w pudełku do Łukowiaka?
Tu porównanie obu końcówek:
Obrazek Obrazek
Będę bardzo wdzięczny za pomoc
dw23890

Postprzez ashleyco » poniedziałek, 23 września 2013, 07:34

Mam takie same złącze a wąż dostałem z kompresorem.
ashleyco

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje