Jaho63 napisał(a):Ależ nie miałem na myśli Ciebie, sorry jeśli tak to zabrzmiało... .
Jego miejsce widziałbym raczej w dziale "Vintage, czyli wspomnień czar".
Jaho63 napisał(a):[ nie powinno Cię dziwić moje nieustające zdumienie nad dorabianiem do tego głębszej filozofii, a w każdym razie traktowania na równi z modelami robionymi "na serio"? Dla mnie vintage to modele robione dla zabawy, porównywalne z malowanymi w HelloKittty czy inne Pokemony czy kwiatuszki samolotami. ?
JGucwa napisał(a):Janusz, domyślam się kogo miałeś na myśli . Przestańmy toczyć batalię, tylko uznajmy, że vintage istnieje i rządzi się własnymi prawami.
Grzegorz2107 napisał(a): Tu akurat praca modelarza musi pozostać taka sama jak przy nowoczesnym zestawie.
Jaho63 napisał(a):Wcale nie mam nic przeciw samej zabawie, "wspominkom" i nostalgicznemu uśmiechowi.
Jaho63 napisał(a):Powtarzacie, że nie ma żadnej filozofii, ale do konkursu stajecie? ?
Jaho63 napisał(a):. Nie dostrzegacie w tym kpiny z całej reszty modelarzy??
Jaho63 napisał(a):Poza tym sama idea też mnie drażni, ale to już moja osobista sprawa. Bo uważam się za człowieka tolerancyjnego i nawet takie "umyślne robienie czegoś źle" (czyli vintage), jeżeli kogoś bawi to cóż, OK.?
Jaho63 napisał(a):Grzegorz2107 napisał(a): Tu akurat praca modelarza musi pozostać taka sama jak przy nowoczesnym zestawie.
I gdyby tak było, to poco w ogóle to vintage?
Grzegorz2107 napisał(a):Uważasz, że stare zestawy mogą być robione tylko źle? Ten Heschel jest całkiem OK.
Jaho63 napisał(a):Ja tu "ducha" vintage nie widzę. Poprawnie sklejony, czysto pomalowany model z wszelkimi współczesnymi technikami i wiedzą. Dla mnie fajny modelik, troszkę za czysty.
Jaho63 napisał(a):Z resztą Twój vintage trochę odstaje od innych. Nie chcesz mi chyba powiedzieć, że to jest ten słynny duch? Że poza prawidłowo marnym wnętrzem reszta prezentuje się jak modele sprzed lat trzydziestu? Raczej chyba nie.
Grzegorz2107 napisał(a): I co? Ten kto chce , ten w tym uczestniczy, wolność niesie ze sobą niestety konieczność dawania przestrzeni również tym, którzy są bardzo inni...
Jaho63 napisał(a):A tę kwestię:Grzegorz2107 napisał(a): I co? Ten kto chce , ten w tym uczestniczy, wolność niesie ze sobą niestety konieczność dawania przestrzeni również tym, którzy są bardzo inni...
Rozumiem, że jesteś zwolennikiem skakania przez gumę na Igrzyskach Olimpijskich? OK. Rozumiem. Tolerancja do bólu.
Jaho63 napisał(a):...Rozumiem, że jesteś zwolennikiem skakania przez gumę na Igrzyskach Olimpijskich? ... .
Jaho63 napisał(a):...Tolerancja do bólu.
karolkonw napisał(a):I tłumaczył mi też, że tam gdzie siedzi vintage jest popularne nie przez sentyment, ale jako swoiste "spuszczenie powietrza" z hobby
Grzegorz2107 napisał(a):niewinnej zabawy.
JGucwa napisał(a):Tu (tak jak i wszędzie) rządzą prawa ekonomii: prawo popytu i podaży
Jaho63 napisał(a):karolkonw napisał(a):I tłumaczył mi też, że tam gdzie siedzi vintage jest popularne nie przez sentyment, ale jako swoiste "spuszczenie powietrza" z hobby
I pochwalam. Ale tam gdzie siedzi brat też robią z tego kategorię?.
Jaho, nie wiem skąd w Tobie tyle zacietrzewienia w tej kwestii. Vintage, czyli robienie starych modeli w oryginalnej (czyli uproszczonej z pewnego punktu widzenia) formie nie podważa idei modelarstwa ani go nie deprecjonuje.Uważam, że przesadna walka o podnoszenie prestiżu, czy włączenie w pojęcie sztuki jest przesadą, ale to co Wy robicie jest znacznie gorsze. Ale ok, nie dociera. Bawcie się. Na zdrowie
Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: mnak24 i 10 gości