SPAD XIII Late 1/48 Eduard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: SPAD XIII Late 1/48 Eduard

Postprzez Phantom » czwartek, 8 grudnia 2011, 18:48

Jak wygląda to wiem, gorzej z tym jak zrobić :)

Obrazek
Phantom

Reklama

Postprzez zbigniew_drabarek » czwartek, 8 grudnia 2011, 20:31

No na tej fotce tak jakby brakowało tych wzmacniających pasów płótna...Kiedyś walczyłem z Edkowskim Nieuportem 11 i cieniowanie spodu w kolorze robiłem suchymi pastelami. Tylko utrwalenie trzeba wtedy robić lakierem bezbarwnym na bazie oleju i aerografem,bo Sido prawdopodobnie by zmyło suchy pastel. Taką mam koncepcję...
zbigniew_drabarek

Postprzez Phantom » piątek, 9 grudnia 2011, 10:10

zbigniew_drabarek napisał(a):Kiedyś walczyłem z Edkowskim Nieuportem 11 i cieniowanie spodu w kolorze robiłem suchymi pastelami.

Też myślałem o pastelach, tylko nigdy tego nie robiłem. Przed położeniem pasteli prysnąć bezbarwnym matem, czy pastele bezpośrednio na farbę? Spód malowany jest Vallejo.
Phantom

Postprzez zbigniew_drabarek » piątek, 9 grudnia 2011, 15:30

Musi być mat. Na błyszczącym lakierze nie położysz suchych pasteli - wiem,bo próbowałem bez skutku. Z tymi pastelami jest o tyle fajnie, że możesz eksperymentować do bólu - zawsze można usunąć ślady niepowodzenia. W sklepie dla artystów nabyłem drogą kupna komplet suchych pasteli w grubych sztyftach. Nazywa się to Cretacolor, made in Austria, pakowane po 8 sztuk w różnych zestawach kolorystycznych np. brązy...Całkiem fajnie się tym walczy.
zbigniew_drabarek

Postprzez Phantom » środa, 14 grudnia 2011, 14:42

Uzbroiłem skrzydła w śruby rzymskie i czeka mnie najtrudniejsza część, zamocowanie górnego płata.

Obrazek

Obrazek
Phantom

Postprzez Phantom » czwartek, 15 grudnia 2011, 16:23

Wymyśliłem i skonstruowałem taką podstawkę, żeby mieć obie ręce wolne, a ustawiać model pod dowolnym kątem. Ułatwi mi to montowanie linek.

Obrazek
Phantom

Postprzez Phantom » piątek, 16 grudnia 2011, 15:45

No, i jedna strona olinowana .

Obrazek

Obrazek
Phantom

Postprzez Mecenas » piątek, 16 grudnia 2011, 16:32

Efekt linowania bardzo pozytywny, mnie się podoba, choć kilka będziesz musiał chyba jeszcze poprawić.

To co mnie jednak trochę martwi to technologiczna kolejność Twoich czynności. Kiedyś też tak zrobiłem dwupłata (naciągi najpierw z jednej, potem z drugiej strony) i w efekcie część linek z pierwszej połowy sflaczała, bo naciągając drugą stronę zmieniłem układ sił rozciągających płaty. Zdecydowanie lepiej poszło mi za drugim razem, gdy wklejałem te linki symetrycznie prawa-lewa, prawa-lewa.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Phantom » piątek, 16 grudnia 2011, 19:58

Mecenas napisał(a): Zdecydowanie lepiej poszło mi za drugim razem, gdy wklejałem te linki symetrycznie prawa-lewa, prawa-lewa.

Takie proste, a nie przyszło do głowy. Dzięki za podpowiedz przyda się "następną razą". Ta linka to Wngnut-owska 0,15. Prezent od kolegi, uczę się nią robić. Z 1cm można rozciągnąć do 7cm i dopiero pęka. trzeba ją wyczuć, żeby dobrze naciągnąć. A co do deformacji płata, to nie bardzo się nią da to zrobić. (choć podobno wszystko jest możliwe :))
Phantom

Postprzez Mecenas » piątek, 16 grudnia 2011, 20:13

Ja używałem wtedy nylonowej żyłki wędkarskiej, ona mimo wszystko jest dość sztywna. Jak naciągnąłem z jednej strony to mimo wszystko deformowała mi trochę drugą stronę...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » niedziela, 18 grudnia 2011, 21:38

Mecenas ma rację z linkami to tak jak z dokręcaniem śrub nie dokręca się ich jedna za drugą.
Taki mały dwupłacik olinowuje się prosto, ;o) jak zakładałem linki do Gothy to przy próbie naciągania płaty tak się wichrowały, że musiałem dolny płat usztywnić i przymocować do przyrządu i dopiero wtedy montowałem linki do górnego płata i też metodą "naprzemienną"
Adam
Obrazek
Adam

Postprzez Phantom » czwartek, 22 grudnia 2011, 14:34

A propos mojego modelu. Taki mały prezent pod choinkę od kolegi. Dzięki Łukasz.

Obrazek
Phantom

Postprzez Phantom » czwartek, 29 grudnia 2011, 13:17

Spaprałem sobie model i nie wiem co zrobić. Przed położeniem kalek pomalowałem miejsca pod kalki farbą błyszczącą Humbrol, następnie położyłem kalki i wszystko było o`key. Następnie chciałem zmatowić miejsca które świeciły po położeniu kalek i użyłem do tego bezbarwnej Pactry mat i wylazło mi coś takiego.

Obrazek

Obrazek

Rozcieńczalnik do Pactry mam oryginalny. Pytałem co się stało i dowiedziałem się że, albo za mocno rozcieńczyłem (ale wtedy powinno łatwo dać się usunąć ), albo za mało rozcieńczony lakier. Miał ktoś taki przypadek i czy da się to poprawić ?
Phantom

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 29 grudnia 2011, 13:24

Tak.
Za gęsty lakier i za dużo. Zmyć się nie da. Jest szansa, że po pokryciu akrylowym bezbarwnym błyszczącym zniknie,ale nie ma gwarancji, że do końca.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 29 grudnia 2011, 16:01

Jeżeli sidoluks albo inny błyszczący bezbarwny nie pomoże można spróbować zamaskować i podmalować.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat