Imitacja blachy falistej PZL P 7

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Imitacja blachy falistej PZL P 7

Postprzez szlak18 » czwartek, 22 grudnia 2011, 22:39

Witam ponownie. Zgadzam się bez bicia, że oddanie rowków w tej skali jest , zgodne z oryginałem, raczej bez sensu.
Zrobiłem kolejną próbę owijając skrzydło żyłką wędkarską
Obrazek
widać 0,12 mm

Po czym potraktowałem to klejem. Naniosłem po prostu pędzelkiem.
Klej rozpuszcza plastik a żyłki żłobią plastik czego rezultatem jes to
Obrazek
Jakieś 20 rys na panel (i tak już po realiźmie)
A po malowaniu - dużo się zamazuje
Obrazek
choć coś tam widać.
Może jak by to pomalować aerografem to byłoby lepiej... ale nie mam aero.

Czy to jest do zaakceptowanie dla pierwszego modelu? Bawić się w całe skrzydło stosując takę technikę?
Ostatnio edytowano czwartek, 22 grudnia 2011, 22:47 przez szlak18, łącznie edytowano 1 raz
szlak18

Reklama

Re: Imitacja blachy falistej PZL P 7

Postprzez erkamo » czwartek, 22 grudnia 2011, 22:46

No tu widać całkiem nieźle (model 1:48 Wojtka Fajgi).

Obrazek

Jeśli komuś uda się zrobić te 52 rowki/panel w 1:72 i zaprezentuje potem takie makro, to nie będzie to chyba takie bezsensowne. ;o)

szlak18, jeśli to ma być Twój pierwszy P-11 i to w 1:72, to jasne że nawet całkowita rezygnacja z rowków i ewentualne przecierki metodą Grzegorza nie będą błędem.
Przyznaje jednocześnie, że Twoje próby podobają mi się. Nawet jeśli nie przyniosą spodziewanego rezultatu, to może jakiś efekt uboczny, lub doświadczenie pomocne przy kolejnych modelach.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje