Tornado ECR - revell 1/144

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Tornado ECR - revell 1/144

Postprzez alphard » sobota, 31 grudnia 2011, 02:04

Witam.
Czy, któryś z kolegów mógłby mi pomóc przy doborze kolorów do modelu Revell Tornado ECR 1/144
Matowe
REVELL
55 świetlistozielony
9 antracyt
39 cimnozielony
15 żółty
47 myszaty
8 czarny
68 cimnozielony RAF
5 biały
76 jasnoszary
65 brązowozielony
57 szary
pol mat
330 czerwony ognisty
364 zielonoliściasty
metaliczne
99 aluminium
91 żelazo

Tak by to wyglądało z instrukcji... niestety na dzień dzisiejszy moja wiedza modelarska nie pozwala mi na "przeliczenie" tego na vallejo;/ trochę za dużo tych tabel, cyferek itd. ;/... model już się powoli składa i najwyższa pora coś zamówić, ale jeszcze nie wiem dokładnie co :|

a co do tej pory zrobiłem:
hamulce areo - tu włożone na sucho.
Obrazek

i siłowniki do nich
Obrazek

złożyłem kokpit - niestety w tym przypadku Revell nie przewidział żadnych kalek do środka ;/
Obrazek

oraz z przezroczystego plastiku zrobiłem światełka pozycyjne na końcówkach skrzydeł - oczywiście po zrobieniu dwóch czerwonych zauważyłem że jedno powinno być zielone a drugie czerwone więc czeka mnie jeszcze przeróbka :|
Obrazek

Kadłub jest złożony już do kupy teraz trzeba popracować w niektórych miejscach łączenia i brać się za malowanie. Przepraszam za jakość zdjęć, ale wszystkie robione telefonem przy niezbyt sprzyjających warunkach oświetleniowych.
Obrazek
alphard

Reklama

Re: Tornado ECR - revell 1/144

Postprzez Woit » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 11:28

Witam,

czy jest jakiś postęp w pracach nad tym modelem?
Pozdrawiam,
Woit
Woit

Animal Planet

Postprzez alphard » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 22:35

Poskładany w całość, uzbrojenie i inne elementy gotowe wszystko ładnie leży i czeka na malowanie. Farbki zamówione- mam nadzieje jutro dostać paczkę:)
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » środa, 11 stycznia 2012, 17:10

Paczka w końcu dotarła więc pora zabierać się do pracy.

na początek malowanie tego co wisieć będzie pod samolocikiem:
Obrazek

i zbiorniki, które niestety pojdą do drugiego malowania - zastanawiam się czy nie zrobić ich tak jak tu:

Obrazek
te białe "plamki z przodu mają chyba imitować "łapy" tygrysa o ile dobrze rozumiem założenia projektanta:)
Obrazek

i na koniec z drugim tygryskiem - powoli nabieramy kolorku :D
Obrazek

jeszcze raz przepraszam za jakość zdjęć, ale w dzień nie mam czasu na prace przy modelu, a w nocy pozostaje tylko fotografowanie telefonem przy słabym oświetleniu - tak na marginesie jakich "żarówek" używacie do oświetlenia swojego warsztatu pracy - jarzeniówki, Ledy, halogeny :?:
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » czwartek, 12 stycznia 2012, 01:14

hmmm..znowu post pod postem :/... trudno
niestety dziś w pracy do 21 więc nie dużo udało mi się zrobić - jak na pierwsze szlify pędzelkiem 0 to nawet jestem zadowolony - na dzień dzisiejszy myślę, że to maks moich możliwości.

na podwieszeniu wyszło coś "dziwnego" pomyślę jutro co z tym zrobić.
Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Adam » czwartek, 12 stycznia 2012, 09:13

alphard napisał(a):hmmm..znowu post pod postem :/... trudno

To pewnie przez zazdrość, :P bo większość tutaj to OGROMNE skale, mie pytają często dlaczego robisz modele w 1/72. Tu chyba nikt tobie fiknie patrząc jak dobrze tobie idzie w tej "jubilerskiej" skali i dlatego taka cisza.
Co do farb to jak zapuścisz w internecie "Revel zamienniki" to powinieneś znaleść to co ciebie interesuje.
Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez alphard » czwartek, 12 stycznia 2012, 09:51

Torado nie jest takim malym samolotem, mysle ze modele starszych maszyn w 1/72 sa podobnej wielkosci :)
Farbki juz mam, koledzy od tygrysow z sasiedniego forum mi pomogli.
Sorki za pisownie, ale nie mam polskich znakow w telefonie.
Obrazek
alphard

Postprzez Woit » czwartek, 12 stycznia 2012, 19:50

alphard napisał(a):Obrazek

Te tygrysie pasy to pędzlem, nie kalka? Całkiem, całkiem to wygląda :D
A to coś "dziwnego" jak pójdzie do wewnątrz to nie będzie raziło.
Pozdrawiam,
Woit
Woit

Animal Planet

Postprzez alphard » piątek, 13 stycznia 2012, 01:22

Woit napisał(a):Te tygrysie pasy to pędzlem, nie kalka? Całkiem, całkiem to wygląda :D

W poprzednim modelu Tornado IDS była ładna kaleczka na zbiorniki, natomiast tutaj wg. instrukcji mają być zielone.

hmmm... a więc co dziś udało mi się zdziałać? :D
na początek szybka została przecięta na pół i pomalowana. Narazie wszystko robię pędzlem "od ręki" na maskowanie kiedyś przyjdzie pora. Szybkę maluje naklejając ja na plastelinę - jak dla mnie bardzo wygodny sposób.

Postanowiłem też wygrzebać z torby aparat żeby nie przepraszać co chwila za jakość zdjęć ;)

Obrazek

Następnie pora na malowanie - tutaj również wszystko od ręki bez żadnych masek, taśm itp. ( tło nie bardzo, ale na bierząco musiałem śledzić instrukcję)
Obrazek

Drugi kolorek.
Obrazek

i trzeci kolorek - tutaj niestety Pactra z której nie jestem zadowolony :/ - na łączeniu kolorów wyszło zgrubienie ... może do jutra trochę wyschnie i nie będzie tak widoczne - a może i nie - macie jakiś sposób żeby się go trochę pozbyć? (lewe skrzydło)
Obrazek

Szybki włożone tylko do zdjęć.
Obrazek

Obrazek

i w całej okazałości
Obrazek

Jutro jeszcze dwa kolorki, poprawki i pora na sidolux oraz kalki, których w zestawie nie mało :)
Obrazek
alphard

Postprzez Woit » piątek, 13 stycznia 2012, 11:17

alphard napisał(a):(...)i trzeci kolorek - tutaj niestety Pactra z której nie jestem zadowolony :/ - na łączeniu kolorów wyszło zgrubienie ... może do jutra trochę wyschnie i nie będzie tak widoczne - a może i nie - macie jakiś sposób żeby się go trochę pozbyć?

Warstwa sido pod kalki, warstwa sido na kalki, lakier matowy/satin na wykończenie i pewnie śladu nie będzie.
Pozdrawiam,
Woit
Woit

Animal Planet

Postprzez alphard » piątek, 13 stycznia 2012, 17:44

Dziś skromnie, ale za to w dzień przy dobrym świetle.
Najpierw dysze nad którymi trzeba będzie jeszcze trochę popracować.

Obrazek

Następnie zabrałem się za poprawki wszędzie tam gdzie wczoraj w nocy coś zchrzaniłem i już miałem brać się za sido kiedy do głowy przyszedł mi diabelski pomysł, że namaluje paski tygryska ręcznie - skoro wyszło jako tako na zbiornikach to i tu by wypadło namalować żeby model wyglądał w miarę spójnie.

drugi pasek i od razu do poprawki :evil: ... ale jak się później okazało to jedyna poprawka jaka mnie będzie czekać :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez pilex7 » piątek, 13 stycznia 2012, 18:36

Tygrysie paski wyszły bardzo ładnie :)
pilex7

Postprzez jachud3 » piątek, 13 stycznia 2012, 18:48

Paski są ok, natomiast ja dostrzegam znacznie poważniejszy problem całego modelu - faktura powierzchni. Szczególnie "dobrze" widać to na drugim zdjęciu. :? Szkoda trochę, bo modelik sam w sobie fajny.

pozdr.
jachud3

Postprzez alphard » piątek, 13 stycznia 2012, 19:12

pilex :) jeszcze raz dzieki za pomoc z kolorami.

Co do tej faktury jest ona na zoltym i zielonym czyli tam gdzie malowalem pactra. Reszta to valejo mc i w tych miejscach model jest bardzo gladki.
Pewnie zrobilem cos nie tak, ze wyszlo jak wyszlo - na moje oko pactra slabiej kryje i musialem dac za duzo warstw. W sumie to dopiero moj 4 model wiec ciagle ucze sie czegos nowego. Kolejne doswiadczenie za mna- nie kupowac pactry :D
Obrazek
alphard

Postprzez jachud3 » piątek, 13 stycznia 2012, 22:42

Pactrą się fajnie psiuka aerkiem, przyjemnie farbki. Pod pędzel faktycznie lepsze są VMC ;o)

pzdr.
jachud3

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat