CA 1/48 Hurricane Mk I ("płócienny")

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: CA 1/48 Hurricane Mk I ("płócienny")

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 20 kwietnia 2012, 17:21

Koniecznie namaluj kokardy. Szkoda by kalki zasłoniły choćby to bajeczne malowanie szmat na skrzydłach.
Aleksander napisał(a):Obrazek

Aleksander napisał(a):...chyba zostanę przy kalkach - nie chcę czegoś popsuć na sam koniec :lol:

Kalki zdecydowanie łatwiej popsuć :mrgreen:
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Reklama

Postprzez Aleksander » piątek, 20 kwietnia 2012, 19:28

greatgonzo napisał(a):Pomaluj te kokardy.

spiton napisał(a):Napisy na spodzie wyszły idealnie !!

Ale kusicie :lol: .
No nie wiem, mam kłopoty z prawidłowym pozycjonowaniem tych nieszczęsnych kręgów względem siebie. Poza tym, napisy były prostsze - oba skrzydła pomalowałem na biało, na jednym nalepiłem szablonowe napisy, na drugim wydłubałem literki/cyferki i zostawiłem "dziurki". Potem kolor czarny na całość i jest efekt.
Teraz musiałbym zrobić najpierw chyba biały, potem go zamaskować, itd. Nie wiem, czy biały pokryje już istniejący kamuflaż, czy nie powyłażą gdzieś fragmenty innych kolorów (jak w Spitfire Caldwella - dobrze, że były tylko dwa - biały i niebieski, ale i tak miejscami "rondle" wyglądają jak kalki z naddatkami). Może spróbuję, ale jeszcze żółty... Zbyt wiele punktów, które można zepsuć...
A moje próby z malowaniem brytyjskich rondli w Spitfire Mk II nie napawają optymizmem - to był najgorszy element tego modelu (chociaż litery kodowe i numery seryjne wyszły wtedy fajnie).
Muszę się z tym przespać.
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Artur Domański » piątek, 20 kwietnia 2012, 19:36

Olo, malowanie to nie jest taka wielka sztuka. Jest z tym więcej zabawy, ale efekt końcowy jest super
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Postprzez MIRO » piątek, 20 kwietnia 2012, 19:53

Aleksander napisał(a):No nie wiem, mam kłopoty z prawidłowym pozycjonowaniem tych nieszczęsnych kręgów względem siebie. Poza tym, napisy były prostsze - oba skrzydła pomalowałem na biało, na jednym nalepiłem szablonowe napisy, na drugim wydłubałem literki/cyferki i zostawiłem "dziurki". Potem kolor czarny na całość i jest efekt.
Teraz musiałbym zrobić najpierw chyba biały, potem go zamaskować, itd. Nie wiem, czy biały pokryje już istniejący kamuflaż, czy nie powyłażą gdzieś fragmenty innych kolorów (jak w Spitfire Caldwella - dobrze, że były tylko dwa - biały i niebieski, ale i tak miejscami "rondle" wyglądają jak kalki z naddatkami). Może spróbuję, ale jeszcze żółty... Zbyt wiele punktów, które można zepsuć...
A moje próby z malowaniem brytyjskich rondli w Spitfire Mk II nie napawają optymizmem - to był najgorszy element tego modelu (chociaż litery kodowe i numery seryjne wyszły wtedy fajnie).
Muszę się z tym przespać.

Dasz radę. Tylko nie zaczynaj od białego! Bo wtedy, jeśli położysz zbyt grubą warstwę na krawędziach styku z maską mogą zostać białe krawędzie. Zacznij od zewnętrznego koloru i maskując kolejno przechodź do środka. Jako białego użyj Mr. Base White Gunze.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Mecenas » piątek, 20 kwietnia 2012, 20:00

Oj Olek Olek, życie ludzkie trzymasz na co dzień w rękach a się boisz namalować aerografem jakieś kółka na modelu. :twisted: :twisted: :twisted:
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Soris000 » piątek, 20 kwietnia 2012, 20:16

Aleksander napisał(a):

No nie wiem, mam kłopoty z prawidłowym pozycjonowaniem tych nieszczęsnych kręgów względem siebie.

Przy odpowiedniej kolejności naklejania i odklejania masek koła "same" się centrują. Może coś robisz nie tak :?:
Soris000

Postprzez Aleksander » piątek, 20 kwietnia 2012, 22:27

Mecenas napisał(a):Oj Olek Olek, życie ludzkie trzymasz na co dzień w rękach a się boisz namalować aerografem jakieś kółka na modelu. :twisted: :twisted: :twisted:

No tak - ale sam zobacz - życie życiem, a gdzie ja takiego Hurricane'a znów dostanę? :mrgreen:

Soris000 napisał(a):Przy odpowiedniej kolejności naklejania i odklejania masek koła "same" się centrują. Może coś robisz nie tak :?:

Sam nie wiem, jak jest z tą kolejnością - zawsze mi się wydawało, że najpierw powinien być najjaśnieszy (ale nie Pan ;o) ), tylko kolor, potem coraz ciemniejsze. Choć może i niekoniecznie.
Może więc powinienem zrobić tak (jak źle kombinuję, to mi powiedzcie) - najpierw duże "puste" kółko i malowanie Insignia Blue. Potem na to nakładam pierwszą, największą "fajerkę" i daję Identification White. Na sam koniec mniejsza "fajerka" i Dull Red. Tylko teraz, czy nakleić najpierw całość i po kolei zdejmować i zakładać te "fajerki", czy malować za każdym razem "po całości" i maskować tylko to, co już jest "na zawsze"? Będę wdzięczny za podpowiedzi.
W Spitfire Caldwella było proste - najpierw pomalowałem białe miejsca, potem nakleiłem wszystkie (dwa :!: ) kółka, zdjąłem te największe, machnąłem niebieski, ponownie zalepiłem całość i heja z kamuflażem! A tu i kamo już namalowane i jeszcze dojdzie czerwona kropka i żółta obwódka...
A w czterokolorowej to pewnie pierwszy będzie Trainer Yellow. Nie wiem, czy moja cierpliwość to wytrzyma.
A jak coś spie...ę, to się zapłaczę na śmierć.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Soris000 » piątek, 20 kwietnia 2012, 22:41

Aleksander napisał(a): ... nakleić najpierw całość i po kolei zdejmować i zakładać te "fajerki"...

Właśnie to miałem na myśli pisząc o "samocentrowaniu".
Soris000

Postprzez Aleksander » czwartek, 3 maja 2012, 11:21

Projekt na chwilę stanął z powodu braku odwagi do malowania "rondli". Na wszelki wypadek zakupiłem więc Airfixowskiego "analoga", w którym przeryłem linie i dorobiłem parę "detali" - będzie poligonem dla malowania na tym wcześniejszym. Swoją drogą wcale "wdzięczny" modelik. Wymaluję go w barwach Brytyjskiego Korpusu Ekspedycyjnego (chyba tak się to nazywało) z Francji. A przy okazji potrenuję.
Kilka zdjęć tego, co mi się na razie udało zrobić.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Wojciech Perkowski » czwartek, 3 maja 2012, 13:22

Gdzieś czytałem, że Airfixowi trzeba wnęki podwozia bodajże podszlifować, aby skrzydła nie oklapywały zanadto.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez Aleksander » czwartek, 3 maja 2012, 20:14

Dzięki, zwrócę na to uwagę - na razie płat jest tylko wsunięty w kadłub, stąd te nierówności. W międzyczasie dorobiłem orczyk (bo go nie było) i dwie dźwignie z obu stron fotela. Spróbuję jeszcze zrobić te rurki od podstawy fotela, do tablicy przyrządów, choć nie bardzo wiem, jak je wymierzyć. Coś wymyślę! Miało być "spudła", ale chyba go trochę podrasuję :lol:
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 3 maja 2012, 21:33

Ten Arfix to 32?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Aleksander » niedziela, 6 maja 2012, 17:59

Jacek Bzunek napisał(a):Ten Arfix to 32?

Broń boże - 1/48!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 6 maja 2012, 18:55

To 32 jest be?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Aleksander » niedziela, 6 maja 2012, 19:05

Jacek Bzunek napisał(a):To 32 jest be?

Nie - mam nawet jednego "garbuska" z PCM wtej skali (oczywicie czeka), ale chciałem dołożyć tani model do kolekcji. Zresztą - nie wiem nawet, czy Airfix robił model Hurricane'a w 1/32.
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat