Fabryka "Banzajów"... [1/72]

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Fabryka "Banzajów"... [1/72]

Postprzez Konrad .C » niedziela, 22 kwietnia 2012, 17:45

Banzai!
Postanowiłem zrobić jeden temat i relacjonować w nim prace nad modelami:

-A6M2b Airfix 1/72
-A6M2b Airfix 1/72
-A6M5c Academy 1/72
-KI-27b ICM 1/72
-B7A2 Fujimi 1/72

Pytanie do szanownych moderatorów działu. Czy może to tak zostać?
W razie czego mogę zrobić osobne tematy ale myślę, że ze względu na tematykę można by te modele zostawić w tym dziale. :)

Obrazek
(http://www.mojehobby.pl)
Obrazek

Generalnie jestem sklejaczem pancerki który chciałby powrócić do korzeni czyli lotnictwa, które niegdyś wykonywał (3-4 lata temu). Bardzo proszę także o rady i komentarze oraz o "przyjęcie do grona lotników". :oops:
Cały nudny opis prac dostępy poniżej.
Po prawej A6M5 z Academy, po lewej A6M2 z Airfixu.

Oba modele są fajne, Airfix ma trochę lepszy kokpit ale za to strasznie głębokie linie podziału, sam kokpit jest jakby trochę za duży i ciężko go pomieścić w środku. Silnik w modelu Airfixu też wygląda znacznie lepiej.

W modelu Academy linie podziału są bardzo dobre, jest więcej detali a elementy takie jak osłona silnika mają nawet nity. Kokpit jest bardziej uproszczony, brakuje kalkomanii na zegary oraz podłoga jest trochę płaska.
Kolejnym plusem w tym modelu jest dla mnie możliwość otwarcia owiewki oraz przeźroczysty celownik.

Dziś planowałem pomalować kokpit, osłony silników wraz z samymi silnikami i śmigła na czarno a następnie na podstawowe kolory. Zrobiłem tylko 50% pracy zaplanowanej, aerograf chyba dziś wyzionął ducha albo coś go zatkało i podczas wlewania zielonej farby na kokpity, zwyczajnie odmówił posłuszeństwa. Znajduje się teraz on w WAMODZIE.
Poza malowaniem aerografem, poszukam jakiś kalkomanii które by pasowały jako zegary do M5 oraz obiję osłonę silnika do tego samego modelu. W M2 została już troszkę po młotkowana ta osłona, ten model planuję bardziej poobijać. Zakupiłem już wszystkie farby które mi będą potrzebne i brakuje mi tylko aerografu. Dziś tez miałem malować wnętrze IŁ-2 i wyszła klapa. :neutral:
Oba samoloty chyba będą zielone ale jestem pewien, że będę musiał kupić nowe kalki do M5...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Ten tydzień obfitował w bardzo duże postępy modelarskie lecz do końca nie mogłem tego zobrazować bo "zabrano" mi aparat. Aparat odzyskałem dziś na godzinę i musiałem go znowu oddać, więc zdjęcia są robione na szybko a co za tym idzie, są średnie.
Tak czy siak bardziej zabrałem się za A6M2 Airfixa, który to lepił się bardzo przyjemnie, szpachli użyłem tylko do "zatarcia" linii podziału wynikających ze złączenia za sobą połówek skrzydeł oraz kadłuba, ale to normalny ruch w lotniczym modelarstwie. Co więcej powiem, że to modelarstwo lotnicze coraz bardziej mnie kręci. :)
Na zdjęciach będzie widać co dokładniej zostało zrobione ale dopiszę "to i owo".
W samym kokpicie dodałem klika drucików oraz bardzo istotną część czyli pasy pilota. Zrobiłem je z taśmy malarskiej oraz kilku przeszczepionych elementów fototrawionych. Nawierciłem także parę dziur na tylnich ściankach kokpitu oraz siedziskach.
Postanowiłem, że pierw pomaluję A6M2 i tak zrobiłem, ten model był szlifowany jako pierwszy oraz pomalowany. Górę pomalowałem Humbrollem 75, który nadał piękny ale trochę wyblakły i matowy kolor. Dół muszę pomalować Humbrollem 90, co poczynię przy użyciu taśmy (patrz schemat malowania, pierwsza strona) gdzie to trzeba będzie nadać faliste połączenie kolorów. Śmigło pomalowałem również Humbrollem 56 a pokrywę silnika czarną Pactrą matt a na zakończenie delikatne obicia ta sama farbą, którą było malowane śmigło. Teraz pojawia się się przerwa w zdjęciach bo jak w/w nie posiadam już aparatu oraz brak mi farb Humbroll 90 i MM2119 a portfel pusty. Wezmę się zatem za drugi model, czyli A6M5 przy którym przydarzyła się mała "tragedia", otóż niechcący przejechałem kółkiem od krzesła biurowego śmigło, które poszło w *****.
A sam model jest już wyszlifowany i trzeba go odtłuścić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Farby powinny być dzisiaj więc pomaluję Airfixowe Zero i coś porobię z Academy.

Do tego pochwale się zakupami które obejmują temat IJA.

Obrazek
B7A2 czyli piękny torpedowiec z firmy Fujimi w skali 1/72.
Obrazek
Zgrabny myśliwiec ze stałym podwoziem z ICM w skali 1/72.

Oraz:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pomalowałem wreszcie. :jupi2:
Użyłem farb Humbrolla takich jak w instrukcji i bardzo mi się podobają odcienie, a z samego malowania jestem bardzo zadowolony. Oczywiście "fale" można by było zrobić lepiej ale wycinanie takiego szablonu z taśmy przy modelu w skali 1/72 to istny mordor. :twisted:
To była próba 17 i udała się najbardziej, więc nakleiłem i pomalowałem. Musiałem zmyć farbę z osłony silnika, źle rozplanowałem malowanie przez co miałem wielkie trudności malowania środka metalicznym błękitem. Teraz A6M2 schnie z Humbrolli, samolot zostawię w takim stanie przez 3 dni a potem się wezmę za malowanie żółtych pasów na skrzydłach chyba, że dojdzie paczuszka z w/w modelami. :twisted: :twisted:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A teraz mam dla Was straszne wieści....

Moje biurko zostało zaatakowane przez IJA oraz IJN.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dziś bardzo pechowy dzień...
Od początku.
A6M2
Próbowałem malować te żółte linie na skrzydłach i wyszły dobrze, ładnie ale farba musiała być jakaś stara bo mi się tak bardzo dostała pod taśmę, że całe skrzydło było do malowania. Problem już naprawiony a farba w koszu. :)
Kolejną rzeczą była nieszczęsna owiewka. Otóż nie popatrzyłem dokładnie podczas przyklejania masek na szybkę która miała zaokrąglone rogi na szybach. Po pomalowaniu i zdjęciu masek wyglądało to fatalnie bo maski były kanciaste, więc trzeba było zmywać farbę z szyby co już poczyniłem.
Położyłem zatem resztę kalkomanii i tutaj o dziwo nie było problemów.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A6M5
Tutaj wydarzył się istny "mordor". Podczas czyszczenia aerografu Wamodem, zmywacz mi chlapnął na model w taki sposób, że musiałem 2 raz zmywać farbę co już poczyniłem.
Obrazek

Jednym słowem - piątek trzynastego pełną parą. :nie_powiem:
Tutaj jeszcze dwa samoloty które były robione wczoraj i jakiś cudów przy nich nie było. lepią się przyjemnie.
KI-27
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

B7A2
Obrazek
Obrazek

A6M2
Po obijaniu, kalkach i zielonym filtrze A6M2 wygląda następująco.
Dopowiem tyle, że z efektu jestem strasznie zadowolony. Na gorze położyłem wszystkie kalki, został dół i żółte pasy. Do tego zamówiłem kolejnego A6M2 z Airfixa który będzie w szarym malowaniu (kalki skołowane :mrgreen: ). Osłonę silnika musiałem umyć bo się dopatrzyłem tam średniego włosa.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

B7A2
To co na fotogramach.

Obrazek
Obrazek

A6M5
To co na zdjęciach + pomalowany kokpit.

Obrazek

Fabryki "Banzajów" ciąg dalszy. :]
Osłona pomalowana, światła pozycyjne zresztą też. Może jutro kupie żółtą farbę o ile będzie... jak nie to położę kalkomanie na dole oraz zalakieruję model.
Zastanawiam się co do łosza, z jednej strony model trochę wygląda łyso bez podkreślonych linii a z drugiej owe linie są za głębokie i nie wiem jak by to wyglądało. Ewentualnie mógłbym dać łosza z jakiegoś lekkiego brązu. Co Wy na to?!?!?!
:piwo:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Banzai!
Kolejny atak "Banzaja" na warsztat. :mrgreen:
Obrazek

A6M2

Wykonałem na nim postshading dodając krople białej farby, do farby bazowej. Do tego zmieniłem pasy na Edkowe, żeby ZERO nie czuł się osamotniony bo mam aktualnie 5 "Banzajów" na warsztacie i wszystkie mają Edkowe pasy bezpieczeństwa. Musze w końcu kupić żółtą farbę na te pasy na skrzydłach. Ostatnio próbowałem malować je Pactrą i wyszło bardzo kiepsko. :roll:
Chciałem zobaczyć jak będą wyglądać te rowy po washu i zapuściłem niektóre odcinki lin na płacie i innych miejscach. Model wygląda nawet nieźle ale będzie trochę przerysowany.
Trochę żałuje, że nie dałem innych kalkomanii Hinomaru - te Airfixe są bardziej pomarańczowe niż czerwone i trochę psują efekt kolorystyczny i plastyczny.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A6M5

Jeszcze rano wyglądał tak:
Obrazek
Obrazek

Teraz prezentuję się następująco:
Wymalowany, prócz stateczników pionowych. Na górze jeszcze będzie postshading tylko muszę wyszlifować zalepioną dziurę w przejściu owiewka-kadłub.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Fabryka "Banzajów"... [1/72]

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 22 kwietnia 2012, 19:16

Masz dryg do malowania, posrshadingi ładnie Ci wychodzą, ale farbę masz chyba zbyt gęstą i widoczna jest kaszka.
Chyba musisz troszkę opanować to zamieszanie na warsztacie, bo więcej zmywasz niż malujesz.
I jakoś sensowniej rozmieść obicia, bo na razie są położone losowo, a nie tam, gdzie miały większą szansę powstać.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jaho63 » niedziela, 22 kwietnia 2012, 19:22

I ta zieleń trochę taka OlivowoDrabowa. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Konrad .C » niedziela, 22 kwietnia 2012, 19:59

piotr dmitruk napisał(a):Masz dryg do malowania, posrshadingi ładnie Ci wychodzą, ale farbę masz chyba zbyt gęstą i widoczna jest kaszka.
Chyba musisz troszkę opanować to zamieszanie na warsztacie, bo więcej zmywasz niż malujesz.
I jakoś sensowniej rozmieść obicia, bo na razie są położone losowo, a nie tam, gdzie miały większą szansę powstać.

Dziękuję ale pozwolę sobie na małą obronę:
Możesz wskazać miejsca owej kaszki? Spróbuję to wypolerować. :)
Faktycznie, aczkolwiek cały wątek to zbieranina z dwóch miesięcy pisania na innym forum i generalnie już nic nie zmywam, zastanawiam się tylko nad zmianą koloru śmigła bo jakoś małe tego aluminium w tym aluminium.
Co do obić takowych nie robiłem, to co widać na modelu to złuszczenia farby. A jak wiadomo farba mogła się łuszczyć wszędzie. Pozwolę sobie zamieścić zdjęcie znalezione w sieci.
Obrazek

Jaho63 napisał(a):I ta zieleń trochę taka OlivowoDrabowa. ;o)

Farba to dedykowany przez Airfixa Humbroll 75 Matt, tylko zdjęcia robiłem w oświetleniu żarowym przez co trochę to wszystko zażółcone. Aczkolwiek postaram się jeszcze o jakiś filtr.
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 22 kwietnia 2012, 20:31

Faktycznie, niemal "produkcja" jak w fabryce :shock:
Powodzenia :idea:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez spiton » niedziela, 22 kwietnia 2012, 20:36

Ponoć farby w tropikalnym klimacie przybierały różne odcienie.
Fajna manufaktura. I jak napisał Piotr masz dryg do pre szejdingu. Popracuj jeszcze nad obiciami. A tej tematyce to obowiązkowa umiejętność.
spiton

Postprzez Konrad .C » niedziela, 22 kwietnia 2012, 20:39

spiton napisał(a):Ponoć farby w tropikalnym klimacie przybierały różne odcienie.
Fajna manufaktura. I jak napisał Piotr masz dryg do pre szejdingu. Popracuj jeszcze nad obiciami. A tej tematyce to obowiązkowa umiejętność.

Okej, gdzie mam jeszcze dodać tych obić?
Jestem pancerniakiem i się nie znam na samolotach. :oops:
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez spiton » niedziela, 22 kwietnia 2012, 21:44

Chodzi oto, że te zadrapania nie wygladaja jak odpadająca farba, czy jak zadrapania. Musisz po prostu pooglądać foty. Przeanalizować. Generalnie odpryski często się robią na krawędziach otwieranych luków. choć nie jest to regułą. Pooglądaj zdjęcia. Sam w tym wątku wkleiłeś świetną fotę.
spiton

Postprzez Konrad .C » niedziela, 22 kwietnia 2012, 21:51

spiton napisał(a):Chodzi oto, że te zadrapania nie wygladaja jak odpadająca farba, czy jak zadrapania. Musisz po prostu pooglądać foty. Przeanalizować. Generalnie odpryski często się robią na krawędziach otwieranych luków. choć nie jest to regułą. Pooglądaj zdjęcia. Sam w tym wątku wkleiłeś świetną fotę.

Tak uczynię tylko powiedz jak mam to zmienić? :)
Co dodać i gdzie bo odjąć już się nie da (lakier)
BTW, znalazłem fajne stronki:
http://pacificvictoryroll.com/page12.htm
http://www.ww2aircraft.net/forum/aircra ... 29832.html
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez spiton » niedziela, 22 kwietnia 2012, 22:02

Ja robię tak, ze maluje małym ale popsutym pędzlem. Takim z "rozcapierzonym" włosiem. Daje on nieregularne krawędzie. Ważne, żeby wystający spod spodu "metal" miał równa powierzchnie.
Wychodzi to tak :
Obrazek
spiton

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 22 kwietnia 2012, 22:20

Tak jak widzisz na zdjęciu, które sam pokazałeś- najwięcej obić powinno być na korzeniach skrzydeł, w okolicy kabiny pokryw uzbrojenia i osłony silnika, czyli tam gdzie obsługa szłapała najwięcej. W wykonaniu ja sam preferuję cienki pędzelek 00.
Kaszkę widzę tutaj:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do zalepiania szczelinek są ciekawsze sposoby niż szpachla, wystarczy np Wikol. Nakładasz, wyrównujesz palcem i masz gładką i przezroczystą spoinę, bez szlifowania. Możesz to w miarę potrzeby pomalować.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez lejgo_inc » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 08:27

Piotrze, jak się taka wikolowa szpachla zachowuje z upływem czasu? Nie ma z nią potem jakichś problemów, nie wiem - pękanie, zapadanie się czy coś w tym rodzaju?
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez piotr dmitruk » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 08:31

Nic takiego nie zaobserwowałem, ma ona pewną elastyczność. Zresztą te szparki są niewielkie i niepracujące, więc nie powinno być problemów.
Pozdrawiam
Piotrek
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 10:09

spiton napisał(a):Ja robię tak, ze maluje małym ale popsutym pędzlem. Takim z "rozcapierzonym" włosiem. Daje on nieregularne krawędzie. Ważne, żeby wystający spod spodu "metal" miał równa powierzchnie.
Wychodzi to tak :
Obrazek

Świetna "Błyskawica" oraz P-40 Spitonie!
Gdy tylko wrócę do domu się za to zabiorę. :)

piotr dmitruk napisał(a):Tak jak widzisz na zdjęciu, które sam pokazałeś- najwięcej obić powinno być na korzeniach skrzydeł, w okolicy kabiny pokryw uzbrojenia i osłony silnika, czyli tam gdzie obsługa szłapała najwięcej. W wykonaniu ja sam preferuję cienki pędzelek 00.
Kaszkę widzę tutaj:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Do zalepiania szczelinek są ciekawsze sposoby niż szpachla, wystarczy np Wikol. Nakładasz, wyrównujesz palcem i masz gładką i przezroczystą spoinę, bez szlifowania. Możesz to w miarę potrzeby pomalować.

Faktycznie jest delikatna kaszka ale zdjęcia wyostrzam Picassą i czasami są bardzo ziarniste, popatrz sam na tło.
Powiem szczerze, że taka mała kaszka mi nawet nie przeszkadza ale ciekawie jak to będzie z washem? Chodzi o to żeby mi modelu nie pobrudził.
Co do Wikolu to mam wątpliwości i wolę użyć sprawdzonych metod. :)
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Postprzez Konrad .C » poniedziałek, 23 kwietnia 2012, 19:57

Panowie jest problem!
Dziś przyjrzałem się powierzchni i jest cała popękana, są jakby widoczne małe skrupki lakieru i w niektórych miejscach są one do farby bazowej.
Podejrzewam, że z Humbrollami jest w porządku i coś musiałem tutaj popierniczyć z sidoluxem (chyba czas kupić jakieś porządne lakiery). Niestety mój aparat tego nie wychwyci a nałożenie washa może być katastrofalne w skutkach z drugiej strony mogę to zostawić i model będzie bez washa ale cały czas będę czuł, że powinienem coś z tym zrobić. :(
Mowa o A6M2 który jest już w zaawansowanym etapie.
Pomocy!
eeSeeF-floresef
Konrad .C

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat