KW-1 - Tamiya - 1:48 - raczej standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: KW-1 - Tamiya - 1:48 - raczej standard

Postprzez spiton » piątek, 18 maja 2012, 20:10

Trudno polemizować z zarzutem Grzegorza bo faktycznie niekonsekwencja jest. Utytłaj te kółka. Chyba już nie bardzo masz inna opcje.
spiton

Reklama

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 18 maja 2012, 20:18

Slash napisał(a):Co do niekonsekwencji, nie chciałem zrobić z tych dość jednak małych kół bryłek błota. Jak masz jakiś pomysł na poprawienie tej kwestii to wal. Co do ogólnie błota to sądzę, że nawet w kraju rad bywały jakieś stany pośrednie pomiędzy -30* i +30* ;o)

Moja propozycja jest chyba parę postów dalej, gdy sugerowałem, że błoto samo odpada, gdy się go więcej przylepi.
Problem z kołami nie powstałby, gdyby nie ta lekka przesada na kadłubie i gąsienicach.
Możesz zawsze tłumaczyć, że czołg jedzie tak szybko, że siła odśrodkowo oczyszcza koła z każdego błota. ;o)

Teraz jedyne co mi przychodzi do głowy, to pomalowanie kół na jakiś kolor, taki właśnie jakby koła przeszły przez bajoro i zmyło z nich biały kamuflaż, a na nich został brud i mokry ślad po błocie. Dla większej konsekwencji wydaje się jednak konieczne uświnienie trochę kół, niekoniecznie równo i symetrycznie, ale dla równowagi z resztą podwozia.
Grzegorz2107

Postprzez czak45 » piątek, 18 maja 2012, 21:51

Wydaje mi się, iż wiem gdzie tkwi błąd taki trochę logiczno-malarski.
Pozwolę sobie na troszkę dłuższy wywód, bo sam zgłębiam temat przy każdej dioramce.
Dla mnie klimat dioramkowy dzieli się na suchy lub wilgotny ew. coś pośredniego.
I z tych trzech opcji trzeba już na wstępie coś wybrać.
U Ciebie jak mniemam jest właśnie coś pomiędzy.
Bo gąsienice są mokre, a kadłub suchy choć nie wszędzie takie wrażenie sprawia.
Tak troszkę nie grają mi też kolory błota.
Gąsienice z zewnętrznej strony są czarne, zwieszenie ciemno brązowe, a góra jakby tylko zakurzona i też w innym kolorze.
Kiepskie wrażenie robi też rdza na gąska jest za jasna i kojarzy się bardziej z bardzo suchym i ciepłym latem.
Co można zrobić?
Jeśli rdza jest pigmentem to można ja pomalować satynowym lakierem bezbarwnym.
Na pewno ściemnieje. Ten kurz na kadłubie też można tak potraktować. Oczywiście jeśli to jest pigment.
Osobiście to całość psiknął bym satyną i zobaczył jaki będzie efekt.
No, ale ja tylko doradzam i piszę bo podoba mi się kamo i dodatki jakie wykonałeś.
Zresztą dodatki też bym czymś przyciemnił.
czak45

Postprzez Slash » piątek, 18 maja 2012, 22:41

Dzięki, miło widzieć, że model jest godny Waszego głosu ;o)

Głupio mi znowu pisać, że "wina fotek", ale poważnie mam wrażenie, że z tego wynika wiele kwestii. Np. belki są skąpane w dość gęstym washu, mam po prostu wrażeniem, że farby akrylowe, którymi je malowałem dobrze odbijają światło i przez to wyglądają na o wiele czyściejsze niż są.

Nie wydaje mi się, żeby cały model musiał być równy jeśli chodzi o mat/satyna. Możliwe jest, że po tym jak stosunkowo mała ilość wilgoci odparuje na pancerzu przejedzie się po jakimś błocie, które pewnie dłużej paruje. Tak sobie myślę. Kolor błota faktycznie różny, mam problem ze 100% powtarzalnością bo jak widać błociłem na raty i za każdym razem na nowo mieszałem błoto.

Gąski zapasowe przyciemniłem olejną - uznałem ostatecznie, że są właśnie zbyt "letnie". Choć na zdjęciach i tak są jaśniejsze niż faktycznie.

Całego modelu nie chcę lakierować bo jedno co mi się udało to właśnie zróżnicowanie powierzchni, inaczej wygląda brud, błoto, pancerz zielony i biały. Obawiam się, że lakier by to zabił. Koła dobłoce jeszcze, tylko nie mam pomysłu jak to powinno wyglądać
Slash

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 18 maja 2012, 23:22

Slash napisał(a):Dzięki, miło widzieć, że model jest godny Waszego głosu ;o)

Niedawno zanabyłem taki sam model za całe 41.80 złotych, bo lubię ten czołg. Stąd podglądam Twoje zmagania z materią.
Grzegorz2107

Postprzez czak45 » piątek, 18 maja 2012, 23:59

Oczywiście to była tylko sugestia z mojej strony i moje wolne przemyślenia.
Zobaczymy jak wyjdzie na końcu.
czak45

Postprzez Modelarz » niedziela, 20 maja 2012, 21:03

Zimowy KW-1 z niebieskimi deskami... mam jakieś deja-vu... nie ważne.

Ja mam taką radę:
1. Koła koniecznie pobrudź ale nie zamieniaj ich w jednobarwną kupę błota tylko zróżnicuj je tak: w środku jasne błoto (wyschnięte, taki sam kolor jak na kadłubie) a przy krawędziach ciemne (mokre, tak jak gąsienice). I będzie ok.
2. Na kadłubie jakieś drobne ciemne akcenty daj, plamki i zacieki.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Ostach » niedziela, 20 maja 2012, 22:37

Podoba mi się płyta pod wizjerem kierowcy 8-)
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Jaho63 » niedziela, 20 maja 2012, 22:39

Slash napisał(a):W armii czerwonej sami specjaliści od przesuwania granic ;o)

:lol: :lol: :lol:
Model się podoba.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Slash » niedziela, 20 maja 2012, 22:45

Modelarz napisał(a):Zimowy KW-1 z niebieskimi deskami... mam jakieś deja-vu... nie ważne.

Właśnie nie jestem w stanie ustalić gdzie to widziałem, ale uznałem, że zrobienie tak na sowim modelu nie będzie problemem.

Co do kółek to coś tam podziałałem, można zobaczyć od wczoraj w galerii ;o)
Slash

Postprzez Modelarz » niedziela, 20 maja 2012, 22:59

Co do kółek to coś tam podziałałem, można zobaczyć od wczoraj w galerii ;o)

Kurcze, ale jajca, skorzystałeś z mojej rady tylko częściowo ale za to wcześniej niż się spodziewałem :D Gapa ze mnie. Teraz zawieszenie wygląda sensownie.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Poprzednia strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat