Identyfikacja samolotu - wyjaśnione (zastrzały od PZL P-11).

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Re: Identyfikacja samolotu - wyjaśnione (zastrzały od PZL P-11).

Postprzez Kuba P. » piątek, 18 maja 2012, 09:20

Drogi Danielu,

DanielB napisał(a):A skąd ten sarkazm?

...z głębi duszy i doświadczenia, gorzkiego zresztą, związanego z internetowymi objawieniami takich sensacji.
Ostatnio sam się dałem nabrać jak pojawiło się w necie zdjęcie jednego z ostatnich samolotów Hartmanna.
Poszukaj sobie co ostatecznie z tego wyszło.

DanielB napisał(a):I niby po czym od razu poznałeś że to zastrzały od P11?

Mój drogi, poznałem, że to coś wyglądającego jak zastrzały P.11.
A po czym? Po bardzo charakterystycznym przekroju i proporcjach. Kolor dodatkowo ułatwił.
Ale ja tu widzę coś co może być oryginałem (i jest sensacja) albo zmyślną podróbką (i jest kompromitacja).

DanielB napisał(a):Jesteś pewien, że "z kilometra" rozróżnisz zdemontowany zastrzał P-11 od np LWD Szpak, Jaka-12, lub jakiejś innej konstrukcji

Pewien to ja jestem śmierci i podatków. Natomiast po czym rozróżnię zdemontowany zastrzał od P.11 (pisownia właściwa...) to jego charakterystyczne cechy. Tak samo poznam zdemontowaną lampę od dużego Fiata mimo, że podobne są np. w starych BMW. Wybacz sarkazm, ale on ciągle w głębi duszy siedzi.

DanielB napisał(a):Tym bardziej , że są zachowane w tak dobrym stanie i może to sugerować jakąś rozmontowaną i przechowywaną w szopie powojenną konstrukcję? Zwykle znaleziska elementów samolotów z września to nic innego jak kawałeczki pogiętych i przepalonych blaszek...

Absolutnie się z Tobą zgadzam. W każdym aspekcje tego zdania masz rację. Te części są ultrarzadkie i jeśli to jest oryginał, a nie wiemy, to jest sensacja.
Natomiast póki widzimy tylko fotkę czegoś, co jest brązowe i wygląda jak zastrzały P.11 to uprzejmie namawiam do zachowania rewolucyjnej czujności i uprzedniego potwierdzenia oryginalności znaleziska.

Łącząc wyrazy sympatii,
Pozdrawiam.
Kuba
Kuba P.

Reklama

Postprzez malinowski » piątek, 18 maja 2012, 10:03

Więcej zdjęć rzeczonych zastrzałów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Arcturus » piątek, 18 maja 2012, 18:47

Sensacja podwójna, ostatnie foto sugeruje używanie przez PZL Aotake jako farby podkładowej!
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez fragles » piątek, 18 maja 2012, 19:54

Mam wątpliwości co do pochodzenia tych zastrzałów z P.11. Póki były zaprezentowane tylko na pierwszych zdjęciach, moje wątpliwości były niewielkie. Wynikają one z tego, że przednie zastrzały w P.11 z krakowskiego MLP mają na całej długości linię regularnie, co ok. 10 cm rozmieszczonych nitów. Na tych zaprezentowanych zdjęciach elementów z obu stron, tego nitowania nie ma. Oczywiście może być tak, że jest to tylko para tylnych zastrzałów, ale w związku z tym pojawia się pytanie o sens montowania jarzma fotokarabinu na tylnym zastrzale [uwaga - tego, gdzie go montowano, nie sprawdziłem]. Może być też i tak, że to nitowanie przednich zastrzałów w krakowskim P.11 jest nieoryginalne, wtórne - aczkolwiek jest trochę zbyt porządnie zrobione jak na warsztatową przeróbkę. No nie wiem... - mam wątpliwości. I - co ciekawe - im więcej zdjęć, tym więcej wątpliwości.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 18 maja 2012, 22:44

A jeśli to P.7a lub P.11a?
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez fragles » sobota, 19 maja 2012, 07:50

fragles napisał(a):Oczywiście może być tak, że jest to tylko para tylnych zastrzałów, ale w związku z tym pojawia się pytanie o sens montowania jarzma fotokarabinu na tylnym zastrzale [uwaga - tego, gdzie go montowano, nie sprawdziłem].

Odszczekuję. Hau, hau. :mrgreen: Sprawdziłem na zdjęciach: zarówno w P.7a, jak i w P.11c, jak i w P.24 dodatkowe wyposażenie w postaci fotokarabinu mocowano do prawego tylnego zastrzału. Szczególnie dobrze widoczne są obejmy na zastrzale - w położeniu identycznym z tymi na zdjęciach powyżej - na zdjęciu P.24B dla Bułgarii podczas prób na Okęciu (str. 38 monografii P.24 A. Glassa)
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Postprzez bARTZ » czwartek, 24 maja 2012, 09:25

bARTZ

Postprzez Sparrow » czwartek, 24 maja 2012, 09:37

Mam nadzieję, że zastrzały kupi Muzeum lotnictwa lub Legendy Lotnictwa...
Sparrow
Sparrow

Postprzez Kuba P. » czwartek, 24 maja 2012, 09:47

Ciekawe czy akcja tu na forum ma powiązanie z tą aukcją na Allegro...
Swoją drogą - czy ktoś potwierdził ostatecznie autentyczność tych elementów?
Kuba P.

Postprzez bARTZ » czwartek, 24 maja 2012, 09:51

http://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=678701#1436361 Co do identyfikacji to jest tylko coś takiego na odkrywcy.
bARTZ

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 24 maja 2012, 10:01

Kuba P. napisał(a):Ciekawe czy akcja tu na forum ma powiązanie z tą aukcją na Allegro...
Swoją drogą - czy ktoś potwierdził ostatecznie autentyczność tych elementów?

Moim zdaniem wypadałoby zawiadomić konserwatora wojewódzkiego. Przecież z tym znaleziskiem jest związana jakaś historia. Choćby miejsce zestrzelenia tej konkretnej maszyny, lub miejsce jej porzucenia.
Na pewno też w okolicy są zachowane inne fragmenty konstrukcji, jeśli maszyna została rozebrana przez okolicznych mieszkańców.
Żal patrzeć, gdy parę złotówek jest ważniejsze niż historia, która zostanie zatarta po wyprzedaniu tych części na aukcji.
Grzegorz2107

Postprzez malinowski » czwartek, 24 maja 2012, 10:31

Po za tym czy to nie zabytek? Czy taka sprzedaż w ogóle jest legalna? Czy sprzedający tego nie odkopał w lesie i teraz sprzedaje?
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Kuba P. » czwartek, 24 maja 2012, 10:34

Dzwońmy po odsiecz:

Obrazek

ps - nie nakręcajcie się tak, mi chodzi tylko o to czy to faktycznie oryginał i czy posty tu na forum nie miały służyć zwróceniu uwagi na przedmioty przed planowaną aukcją.
Kuba P.

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 24 maja 2012, 10:44

Kuba P. napisał(a):ps - nie nakręcajcie się tak, mi chodzi tylko o to czy to faktycznie oryginał

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić , że ktoś tak ładnie podrobił zastrzały, nabił odpowiednie numery katalogowe i teraz chce je pchnąć jako autentyki.
Jeśli podejrzewasz, że to fałszerstwo, to właściwie powinniśmy zawiadomić też prokuraturę. :lol:
Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » czwartek, 24 maja 2012, 10:50

Grzegorz2107 napisał(a):akoś trudno mi sobie wyobrazić , że ktoś tak ładnie podrobił zastrzały, nabił odpowiednie numery katalogowe i teraz chce je pchnąć jako autentyki.
Jeśli podejrzewasz, że to fałszerstwo, to właściwie powinniśmy zawiadomić też prokuraturę.

Najlepiej kosy na sztorc i sami zrobimy porządek.

Wiesz - ja nie tyle podejrzewam fałszerstwo czy oszustwo, za duże słowa, tylko jestem zwyczajnie ostrożny.
Zresztą pisałem o tym wcześniej, szkoda czasu na bicie piany.

Jeśli to faktycznie oryginalne zastrzały i farba jest oryginalna - byłoby wielką wartością gdyby elementy te zostały przynajmniej profesjonalnie zbadane przez fachowców pod kątem tej mitycznej farby.
Na to ani ja ani jak myślę Ty nie mamy środków.
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste